Menu Close

Типове матраци

На пръв поглед матракът изглежда като прост продукт и някои хора дори могат да си помислят, че всички матраци са горе-долу еднакви.

Реалността обаче е много по-сложна. Под капака може да се изгради матрак с множество различни дизайни и материали. Тази вътрешна конструкция е най-ясният фактор, влияещ върху това как ще се чувства матракът и колко дълго ще издържи.

Тези интериорни компоненти определят основните видове матраци. Въпреки че не всички матраци от определен тип ще имат еднакви характеристики, има общи характеристики, които произтичат от начина на построяване на леглото. Поради тази причина изучаването на видовете може да бъде полезна стъпка в процеса на закупуване на матраци.

Всеки спящ има свой собствен набор от предпочитания и нужди, което означава, че няма един перфектен матрак за всички. Знанието е сила, когато търсите нов матрак, това ръководство обяснява различните видове матраци, както и техните предимства и недостатъци, за да можете да пазарувате с увереност.

Колко видове матраци има?

За всички намерения и матраци, които са широко достъпни на пазара днес, могат да бъдат групирани в една от петте категории: innerspring, пяна, хибрид, латекс и въздушно легло.

Видът на матрака се определя от неговата конструкция и материали. Въпреки че има някои редки или екзотични дизайни на матраци, които не се вписват в тези пет категории, тези изключения вероятно няма да бъдат съображения за по-голямата част от купувачите на матраци.

Колко струва всеки тип матрак?

Ценовият диапазон за матраци е огромен и включва нискокачествени и евтини опции за модели от висок клас за тези в лукса. Това разнообразие в цените може да затрудни да се посочи окончателно колко обикновено струва един матрак.

Въпреки тази трудност, ние се опитахме да дадем обща представа за средната цена на повечето видове матраци с размер Queen. Отново има отклонения от тези диапазони, но тези средни стойности дават обща представа за цените на дребно и представа за това как се сравняват между видовете матраци.

Тип матрак Типичен ценови диапазон (Queen)
Innerspring $ 600-1,100
Пяна $ 900-1,300
Хибрид $ 1300-2,000
Латекс 1 600-2 000 долара
Въздушно легло $ 2000-2,400

 

С всеки матрак от която и да е категория цените могат да се повишат или спаднат в зависимост от спецификата на начина, по който е направен този матрак. Факторите, които могат да играят роля в крайната цена, включват:

 • Колко слоя има в матрака
 • Дебелината на слоевете
 • Материалът, използван във всеки слой
 • Къде и как са произведени материалите (напр. Органични продукти)
 • Дали матракът е произведен в САЩ
 • Ако матракът има някакви специални характеристики (охлаждащи свойства; обратима твърдост; пришити дръжки и др.)

За всеки тип матрак купувачите винаги трябва да търсят сделки и промоции и почти винаги да получават известна отстъпка от пълната цена на стикера (MSRP).

Кой тип матрак е най-добър?

Нито един тип матраци не е най-добрият във всички случаи. За някои траверси обаче един тип матрак може да бъде по-подходящ и да осигури по-последователен, безболезнен сън.

Част от избора на матрак включва подробна оценка на различните видове матраци, за да се разберат техните плюсове и минуси и да се определи кой е най-добрият за вас.

Всичко за матраците Innerspring

 

Ядро за поддръжка Намотки
Профил на системата за комфорт Минимално
Комфортна система Materil (и) Пяна, латекс, памук, вълна и / или полиестер
Силни страни Подпора на ръба
Bounce
Регулиране на температурата
Цена
Слабости Облекчаване на налягането
Изолация на движение
Устойчивост
Шум

 

Централната характеристика на вътрешния пружинен матрак е неговата конструкция на основата на спирала. Намотките се компресират, когато върху тях се приложи натиск и след това бързо се връщат обратно, когато това налягане се отстрани. По този начин вътрешният извор предлага известна способност да приспособи теглото на тялото както за комфорт, така и за подкрепа.

Вътрешният извор няма значителен комфортен слой над намотките. Всички слоеве отгоре са с минимална дебелина и влияят върху цялостното усещане. Тънките слоеве тъкани като памук и полиестер са най-често използваните, за да придадат на вътрешната пролет едно докосване на мекота.

Отзивчивостта на матраците innerspring ги прави подскачащи и като цяло полезни за секс. Повечето вътрешни отпечатъци имат средна или по-добра опора на ръба и тъй като въздухът може лесно да тече през намотките, те рядко имат проблеми със задържането на топлина.

Липсата на значителна система за комфорт означава, че при вътрешната пружина обикновено липсва облекчение на налягането, особено за странични траверси и други с големи точки на натиск. Намотките прехвърлят движението, което прави движението на партньора по-забележимо. Директният натиск от тялото върху бобините може да ги накара да се износват бързо, като това намалява продължителността на живота на матрака. Намотките също могат да скърцат при компресиране, причинявайки вътрешните отпечатъци да бъдат по-шумни от другите видове матраци.

Доскоро матраците на основата на спиралите бяха норма в индустрията за матраци. С много нови видове, които се предлагат, популярността на innerspring спадна. Въпреки това, изобилие от опции, базирани на намотки, могат да бъдат намерени онлайн и в магазините.

Тъй като дизайнът им е по-малко здрав, вътрешните отпечатъци редовно се предлагат на по-ниска цена от другите видове матраци. Поради тази причина те са често срещан избор като матрак от първо ниво сред купувачите с ограничен бюджет.

Има ли различни видове матраци Innerspring?

Има няколко вида матраци innerspring, които се отличават с видовете бобини, които използват. Въпреки че цялостната производителност е сходна при тези видове, има значителни разлики в усещането и цената.

Намотките Bonnell са традиционно най-широко използвани и са склонни да имат най-ниска цена. Всяка намотка има форма на пясъчен часовник и е прикрепена към вътрешна рамка, изградена от мрежа от жици. Тъй като намотките са по-плътно свързани помежду си, когато човек се компресира, той оказва по-голям натиск върху намотките около него, пренасяйки повече движение.

Офсетните бобини приличат на бобини на Bonnell, но те имат различна система за свързване на пружините. Вместо директно да закрепят самата намотка към решетъчната рамка, те са леко отделени и свързани с малко, отделно парче метал. С добавен независим обхват на движение, офсетовите намотки имат малко повече контур и изолация на движение, отколкото намотките на Bonnell.

Непрекъснатите телени намотки, както подсказва името, включват наличието на всички отделни пружини и решетки от едно парче тел. Изпълнението им е подобно на бонелите на Bonnell.

Джобните намотки имат различен подход при изграждането на опорната сърцевина на вътрешната пружина. Всяка намотка е покрита с плат, а след това обвивките от плат са зашити заедно. По този начин самите намотки не са директно закрепени. Поради тази причина те имат значително по-голяма способност да се движат и компресират, без да засягат околните намотки, подобрявайки контурирането и изолирането на движението. Джобните бобини също са известни като индивидуално опаковани, обвити с плат или намотки на Маршал.

Колко вариации има между матраците Innerspring?

Има умерено ниво на вариация между матраците innerspring. Основните елементи, които причиняват тази промяна, включват:

 • Видът на намотките
 • Броят на намотките
 • Дебелината (габарита) на намотките
 • Височината на слоя бобина и матрака като цяло
 • Качеството на стоманата (включително дали е закалена или двойно закалена)
 • Материалите във всякакви слоеве над намотките

Вътрешна пружина с висококачествени джобни намотки и мек памучен слой над тях ще предложи по-голяма подкрепа, изолация на движението, комфорт и издръжливост, отколкото нискокачествен матрак с намотки Bonnell и без комфортен слой.

Въпреки тези разлики, клиентите могат надеждно да обобщават цялостното представяне на матраците в категорията innerspring. Въпреки че има степени на вариация, основните им предимства и недостатъци са сходни.

Всичко за матраци от пяна

Ядро за поддръжка Пенопласт
Профил на системата за комфорт Значителен
Материал (и) на системата за комфорт Мемори пяна, пенопласт, латекс, памук, вълна и / или полиестер
Силни страни Разтоварване на налягането
Изолация на движение
Нисък шум
Слабости Поддръжка на ръба Регулиране на температурата на
отскок

Матраците с пяна са един от най-популярните видове на пазара днес. В тези матраци всеки слой е направен с пяна, латекс или плат; в конструкцията не участват намотки.

Поддържащата сърцевина на матрака от пяна е почти винаги дебел слой пенопласт. Този поддържащ пенопласт е по-твърд и плътен от другите пенопласти, които могат да се използват в системата за комфорт.

Системата за комфорт може да включва един или повече слоеве и може да включва мемори пяна, пенопласт, латекс или други тъкани. Широката система за комфорт позволява матрак от пяна да осигури по-високи нива на облекчаване на налягането, изолация на движението и намаляване на шума. Качествените матраци от дунапрен имат над средно дълготрайност, трае 6-8 години, а понякога дори и по-дълго.

Недостатъците на дунапренените матраци могат да включват проблеми със задържането на топлина, излишното потъване в леглото, липсата на отскачане и слабата опора на ръба. Колко ще възникнат тези проблеми, до голяма степен зависи от конкретния вид и качество на материалите, използвани в системата за комфорт.

Има ли различни видове дюшеци с пяна?

Има много различни варианти на дунапренени матраци, защото има стотици начини за подреждане на вътрешните слоеве.

Например, матраците с мемори пяна описват изцяло пяна легла, в които мемори пяната е основен материал в системата за комфорт. За повечето други матраци от пяна няма конкретен термин, използван за различните методи на конструкция и наслояване.

Колко вариации има между дюшеците с пяна?

Способността да се конструират внимателно вътрешните слоеве на дунапренен матрак означава, че съществува потенциал за значителни различия между моделите в тази категория.

От материалите, които често се срещат в изцяло пяна комфортни системи, всеки има определени силни и слаби страни.

Мемори пяна Пенопласт Латекс Памук / вълна / полиестер
Контуриране Високо Средно до високо Ниска до средна Ниско
Подскачам Ниско Средно до високо Високо Ниско
Изолация на движението Високо Ниска до средна Ниска до средна Ниско
Регулиране на температурата Ниска до средна Средно до високо Високо Средно до високо

 

Не забравяйте, че всеки конкретен материал може да бъде формулиран като по-мек или по-твърд, което може да повлияе на представянето му в тези категории.

Освен това усещането за матрак се основава на сумата от неговите части и тези материали често се използват заедно в слоевете на системата за комфорт. В резултат на това при многослойните дизайни е важно матракът да се разглежда въз основа на конструкцията му като цяло, а не само на един материал.

Какво представляват инфузионните с гел пяни?

Вливаните с гел пяни включват гел в самия материал, за да се опитат да намалят натрупването на топлина. Гелът или се завихря в пяната, или се съдържа в мъниста, които се разпределят в пяната.

Въздействието на инфузиите с гел е предмет на дебат. Някои спящи откриват, че вливаните с гел пяни спят по-хладно, докато други откриват малка разлика. Общата полза може да зависи от вида гел и околния дизайн на матрака; в повечето случаи обаче има малък недостатък при използването на гел-вливаща се мемори пяна или пенопласт.

Всичко за хибридните матраци

Ядро за поддръжка Намотки
Профил на системата за комфорт Значителен
Материал (и) на системата за комфорт Мемори пяна, пенопласт, латекс, памук, вълна и / или полиестер
Силни страни Bounce
регулиране на температурата
Балансирано функции
Слабости Цена
Изолация на движение
По-тежка / обемиста

 

Хибридните матраци имат вътрешно поддържащо ядро, което работи в тандем със значителна система за комфорт. С тази конструкция хибридите възпитават балансирано усещане, което работи за получаване на положителните страни на множество компоненти, като същевременно минимизира негативите им.

При повечето хибриди вътрешното изворно ядро ​​е изградено с джобови намотки. Те подобряват изолацията на движението на матрака, като същевременно увеличават опората и подскачането на ръба спрямо леглата от изцяло пяна. Тъй като бобините задържат малко топлина, хибридите обикновено осигуряват стабилно регулиране на температурата.

Докато джобните намотки могат да намалят при прехвърляне на движение, по-голямо движение се усеща при хибрид, отколкото при повечето легла от пяна. Хибридите могат да бъдат по-тежки, по-трудни за придвижване и по-скъпи от другите видове матраци.

Комфортната система на хибрид може да бъде направена с множество слоеве и комбинации от материали. Вдлъбнатите микронамотки могат да се използват за конструкция намотка върху намотка. Могат да се използват и мемори пяна, пенопласт, латекс и текстилни тъкани.

Точният дизайн на системата за комфорт е от решаващо значение за всеки хибрид, тъй като има дълбоко въздействие върху производителността. Докато практически всеки хибрид ще отразява определени стандартни характеристики, диапазонът на усещане за матрак сред хибридите е значителен.

Има ли различни видове хибридни матраци?

Има много версии на хибридни матраци. Всички хибриди имат два общи компонента: вътрешно поддържащо ядро ​​и значителна система за комфорт. Съставът на системата за комфорт обаче може да варира в широки граници, създавайки достатъчно разнообразие в наличните модели хибриди.

Колко вариации има между хибридните матраци?

Хибридите могат да варират значително, отразявайки огромния брой начини за изграждане на система за комфорт.

Комфортните слоеве могат да включват същите материали като тези, намиращи се в матраци от пяна; те обаче могат да включват и микронамотки. Тези материали играят централна роля в представянето на хибрид

Мемори пяна Пенопласт Латекс Памук / вълна / полиестер
Контуриране Високо Средно до високо Ниска до средна Ниско
Подскачам Ниско Средно до високо Високо Ниско
Изолация на движението Високо Ниска до средна Ниска до средна Ниско
Регулиране на температурата Ниска до средна Средно до високо Високо Средно до високо

 

Повечето хибриди използват повече от един от тези материали, за да генерират многостранно усещане, което може да омекоти тялото, без да губи отскок или опора на ръба от подлежащите намотки. Освен това се предлагат много хибриди с избор на нива на твърдост, позволявайки на клиентите да изберат усещането, което най-добре отговаря на техните предпочитания.

Клиентите, които искат по-дълбоко контуриране и изолация на движение от хибрид, обикновено предпочитат тези с мемори пяна в системата за комфорт, а хората, които искат повече отскачане и регулиране на температурата, се навеждат към системи за комфорт с латекс, микронамотки и / или латекс-подобни пенопласти.

Всичко за латексните матраци

Ядро за поддръжка Латекс
Профил на системата за комфорт Умерен до значим
Материал (и) на системата за комфорт Латекс
Силни страни Bounce
Регулиране на температурата
Трайност
Нисък шум
Слабости Изолация на движение
Цена
По-тежка / обемиста

 

Латексните матраци са направени изцяло от този каучуков материал и могат да бъдат известни също като изцяло латексни или истински латексни матраци. Както поддържащата сърцевина, така и системата за комфорт са направени с латекс, въпреки че могат да използват различни видове латекс.

В повечето от тези легла опорната сърцевина е направена с латекс, формулиран да бъде по-плътен и по-твърд, за да осигури тегло и стабилност. Системата за комфорт обикновено използва латекс, проектиран да има повече контури от типа, използван в опорната сърцевина.

Латексът има способността да се съобразява с тялото, за да облекчи налягането и да насърчи подравняването на гръбначния стълб. Въпреки това, тя не очертава и не прегръща тялото толкова дълбоко, колкото материал като мемори пяна. Това може да бъде за или против в зависимост от нуждите на всеки спален.

Забележителен аспект на латекса е неговият отскок. Той бързо възвръща формата си, когато теглото се отстранява от него, като му придава значителна отзивчивост, което улеснява придвижването върху матрака. В резултат на това това е най-добрият избор за хора, които искат матрак, който е добър за секс.

Латексът ефективно се противопоставя на натрупването на топлина и остава тих. Сред материалите за матраци латексът е една от най-трайните налични опции.

Поради отскачането си, латексът може да пренася повече движение от материали като мемори пяна. Той изолира достатъчно движение за повечето двойки, но хората, които са особено чувствителни към движението на леглото, може да го намерят за нарушаващо.

Цената на латексовите легла е спаднала доста през последните години, но като цяло тези матраци са от скъпата страна. Тежкото им тегло може да ги направи по-предизвикателни за вдигане и движение.

Има ли различни видове латексни матраци?

Има няколко вида латексни матраци, които се диференцират по типа латекс, който използват. Най-често ще видите латекс, наричан естествен или синтетичен.

Естественият латекс се произвежда от млечнобяла суровина, получена от каучукови дървета. Този сок се смесва с втвърдяващи агенти, които му позволяват да се превърне в краен продукт със специфична форма и усещане. За създаването на естествен латекс се използват два процеса :

 • Процесът Dunlop взима сока, разпенва го и след това го излива във форма. След това се пече при висока температура, за да запази формата на формата. По време на процеса на печене някои утайки се движат към дъното, така че латексът Dunlop има тенденция да бъде малко по-плътен и по-стегнат от едната страна.
 • Процесът Talalay започва по същия начин, разбивайки сок на пяна и го поставяйки във форма. След това се запечатва под вакуум и бързо се замразява, преди да се изпече, ограничавайки потока от утайки, който се случва в процеса на Dunlop. В резултат на това латексът Talalay има по-постоянна текстура, която обикновено е по-лека и въздушна.

Въпреки че има разлика във усещането между Dunlop и Talalay латекс, и двата имат висока степен на отскачане и издръжливост. Всеки от двата типа може ефективно да се използва във всяка част от изцяло латексен матрак; обаче, латексът Talalay се използва по-често в комфортни слоеве поради по-лекото и меко усещане. Talalay латекс обикновено струва малко повече от Dunlop латекс.

Латексът може да се произвежда и с използване на химикали на петролна основа. Това е известно като синтетичен латекс, по-официално известен като стирен-бутадиенов каучук (SBR). Синтетичният латекс не се среща толкова често в матраците, тъй като има тенденция да има по-лоша производителност и намалена трайност. Основната му полза е по-ниската ценова точка.

Смесеният латекс използва комбинация от естествени и синтетични входове. За смесения латекс пропорцията обикновено ще бъде посочена и най-често е 70% синтетична и 30% естествена.

Колко вариации има между латексните матраци?

Въпреки че не всички латексни матраци са еднакви, има по-малко вариации, отколкото съществуват при други видове матраци. Почти всеки латексен матрак ще покаже отскок и стабилно регулиране на температурата. Най-големите разлики между опциите от латекс ще бъдат тяхното ниво на твърдост, дълбочина на контуриране и степен на изолация на движението. Тези аспекти на работата на матрака могат да варират в зависимост от вида на използвания латекс и дали той е формулиран като по-мек или по-твърд.

Основното изключение са матраците, направени със синтетичен латекс, които могат да имат по-малко предимства по отношение на подкрепа, контуриране и издръжливост.

Други видове матраци

В предишните раздели разгледахме петте основни типа матраци, но има и някои други видове матраци, които може да срещнете в своето проучване.

Въздушни легла

Ясната отличителна черта – използването на поддържаща сърцевина на въздушната камера – определя въздушните легла и ги прави открояващи се от другите подходи към дизайна на матраци.

Във въздушното легло опорната сърцевина е невероятно регулируема. Помпата може да вкара въздух или да го извади от камерата, което прави възможно превключването на усещането за матрака по всяко време. Помпата се управлява лесно с приложение за смартфон или контроли, които са свързани или безжични.

В почти всички въздушни легла, които са в пълен размер или по-големи, всяка страна на матрака има отделна въздушна камера. Това позволява на човека от двете страни да настрои нивото на твърдост по свой вкус, което е огромен момент за продажба за двойки. Някои въздушни легла имат различни въздушни камери под различни части на тялото, което осигурява още по-голяма гъвкавост при приспособяването на възглавницата според индивидуалността.

Матрак с възглавница

Върхът на възглавницата е стил на дизайн на матрака, при който слой материал е поставен в отделение, което седи върху останалата част от матрака. След това това отделение се зашива в горната част на подлежащото легло.

Върхът на възглавницата всъщност не е тип матрак, толкова дизайнерска характеристика. Може да се използва за всеки от петте вида матраци, които бяха описани по-рано. Върхът на възглавницата често се използва, макар и не винаги, за да придаде на матрака усещане за плюшеност.

В връх за възглавници в евро стил (или Euro-top), допълнителният материал в горната част не е в напълно отделно отделение; вместо това, той е зашит в общото покритие на матрака. Върхът на възглавницата в европейски стил има подобно усещане като обикновения връх на възглавницата, но има по-компактен и еднакъв вид.

Био матрак

Органичният матрак е направен с материали, които отговарят на определени стандарти за естествено производство. Те обикновено се идентифицират чрез органични сертификати като Global Organic Latex Standard (GOLS) или Global Organic Textile Standard (GOTS). В повечето случаи сертифицирането е получено от отделни компоненти, а не от самия матрак.

По-голямата част от органичните матраци са направени с латекс. Причината за това е, че пените, металните серпентини и въздушните камери обикновено имат входове или производствени процеси, които не могат да бъдат сертифицирани като органични. Въпреки това, някои от тези легла могат да предприемат стъпки за намаляване на отпечатъка върху околната среда и / или да включват естествени материали като органичен памучен или вълнен покрив.

Водно легло

Въпреки че бяха хит през 80-те години на миналия век, водните легла изчезнаха в популярността си и днес рядко се използват. Тези матраци използват опорно ядро, направено от тръби, пълни с вода, и водата се движи заедно с тялото, създавайки усещане за плуване.

Не само липсваха водни легла по отношение на истинската опора на тялото, но те биха могли да създадат огромни проблеми, ако водните камери се спукат от дефект или износване. Поради тази причина много договори за наем на апартаменти и кооперации забраняват използването на тези легла поради риск от щети от вода.

Легла Футон и Диван

Футоните и диваните-легла работят на същия принцип, като могат да служат като диван или легло. При футон една голяма възглавница седи върху рамка, която може да лежи плоско или да се държи под ъгъл. Футоните са удобни за осигуряване на временно легло, но рядко осигуряват вида подкрепа, необходима за спане върху тях вечер след нощ.

В разтегателен диван възглавниците могат да се свалят, за да се разгъне рамка за тънък матрак. Както при футона, диван-леглото се използва най-добре за кратък период от време поради липсата на подкрепа от матрака. Например, не е необичайно да усетите решетките на рамката през матрака на дивана-легло.

Ако футон или разтегателен диван трябва да се използва за продължителен период, често си струва да се помисли за закупуване на матрак, който може да допринесе за известна степен на комфорт и контуриране, за да се избегнат сутрешните болки.

Временен въздушен матрак

За да не се бърка с въздушно легло, въздушният матрак е предназначен за временна употреба. Те обикновено се изработват с винилова обвивка, която образува въздушна камера, която може да се надува или издухва с вградена или външна помпа. Когато се спука, матракът се сгъва за лесно съхранение в килера.

Временните въздушни матраци са полезни в краен случай, но страдат от липса на контур и опора. Те също не са създадени, за да продължат дългосрочно. За да ги улесни за съхранение, винилът не е особено дебел. В резултат на това, ако се използват последователно в продължение на седмици или повече, те са изложени на риск от течове и пробиви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector