Menu Close

Идеи за легло на платформа

Поставянето на леглото ви е централна част от насърчаването на здравословния сън. Повечето хора знаят, че е от решаващо значение да се избере страхотен матрак, но може да не влагат толкова много внимание в рамката на леглото си, което играе роля във височината на матрака, стабилността и в някои отношения комфорта.

Леглата на платформа са един от най-популярните видове рамки за легла. Те могат да бъдат проектирани с широка гама от материали, дизайни и допълнителни функции. Предлагат се многобройни опции за закупуването им онлайн и в магазина, или можете да намерите изобилие от уебсайтове с идеи и планове за проект за легло „Направи си сам“.

Независимо дали искате да закупите легло на платформа, за да инсталирате ASAP, или искате да изградите свое собствено, можете да намерите цялата ключова информация, която трябва да знаете в това подробно ръководство.

Какво е легло на платформа?

Леглото на платформа е вид рамка на леглото, която е проектирана да осигури плоска основа, която може да поддържа матрак, без да се използва кутия пружина. Много рамки на платформи предлагат подпокривно пространство за съхранение, което е особено полезно за хората, които живеят в малки апартаменти.

Традиционно терминът легло на платформа се използва за описване на прости, минималистични рамки за легло, но днес леглата на платформа могат да включват далечна колекция от стилове, дизайни и материали.

Какви са компонентите на леглото на платформа?

Няколко компонента участват в изграждането на легло на платформа. Някои от тези компоненти са задължителни, докато други не са задължителни.

Има два необходими компонента на леглото на платформата: платформата и краката.

Платформа

Платформата е частта от рамката, върху която върви матракът. Надеждната платформа задържа матрака и е това, което ви позволява да използвате легло на платформа без пружина.

Има няколко начина за изграждане на платформата:

Изграждане на платформа Материал Ползи Недостатъци
Твърд / плосък материал Дърво, пластмаса, метал, дъска за зайче Последователна повърхност Намалена вентилация; може да е по-тежък
Ламели Дърво, пластмаса, метал, дъска за зайче По-добра вентилация; по-малко тегло По-малко последователна подкрепа; летвите трябва да се държат сигурно на място
Решетка / Решетка Обикновено метал Фиксирана опорна структура; по-добра вентилация Може да е по-тежък

 

Крака / опори

В дизайна на тези легла платформата не може да стои плътно до земята, което означава, че се нуждае от опори под нея. Минималното количество опора е четири крака с по един във всеки ъгъл на рамката.

В допълнение към тези четири крака, много легла на платформата имат поне един допълнителен крак за опора в центъра на рамката. Допълнителният крак или краката в центъра осигуряват подсилване на платформата, така че да не увисва в средата. Тези крака могат също така да държат централна опорна греда, която минава от главата до подножието на леглото и под платформата.

Незадължителни компоненти на легло на платформа

В допълнение към платформата и опорите има и други незадължителни компоненти, които могат да бъдат вградени в леглото на платформата, за да се подобри нейната функционалност и естетика.

 • Табла: Таблата може да добави стил към леглото на платформа. Тя може да бъде къса или висока и може да има или закръглена, или правоъгълна форма. Ако леглото е поставено далеч от стената, таблата може да предпази възглавниците от падане от леглото.
 • Подножка: Подобно на табла, подножката може да добави стил и да поеме различни дизайни.
 • Чекмеджета: Докато повечето легла на платформата включват отворено пространство под платформата, някои стилове включват чекмеджета в тази област, осигурявайки както визуална привлекателност, така и съхранение.
 • Сенник: Може да се добави навес към леглото на платформата, като се разширят вертикални опори нагоре от ъглите и се създаде правоъгълна рамка над леглото, върху която може да се драпира платнен материал. Някои хора могат да го наричат ​​като легло с балдахин, а не като легло на платформа.

Какви са типовете легла на платформа?

Съществуват множество стилове и видове легла на платформа; обаче няма стандартизирана терминология за тяхното описание. Поради тази причина може да е полезно да сте наясно с различните начини за категоризиране на леглата на платформата и някои от термините, които може да срещнете, докато обмисляте опциите си за легло на платформа.

 • 4/5/6 Крака: Този начин на категоризиране на леглата на платформата се фокусира върху броя на краката.
 • Тип платформа: Друг начин за описание на тези легла е по естеството на самата платформа и дали тя е твърда, решетъчна или направена с метална решетка или решетъчна структура.
 • Плаващо: Плаващо легло на платформа не поставя краката директно в ъглите. Вместо това опорите са по-нататък под платформата и са частично прикрити, което кара платформата да изглежда така, сякаш се носи или витае от земята.
 • Нисък или висок: Тази категоризация се фокусира върху това дали платформата е близо до земята или има повече пространство между платформата и пода.
 • Легло на платформа за съхранение: В този тип легло на платформа едно или повече чекмеджета са включени като част от рамката под платформата.

Какви материали могат да се използват за направата на легло на платформа?

Легло на платформа може да бъде изградено с няколко различни вида материали. В повечето случаи във всеки отделен легло на платформа се използват само един или два вида материали.

дърво

Дървото е един от най-популярните материали за тези рамки. Когато е направено от висококачествено дърво, леглото на платформа може да генерира стабилно усещане за тежък режим на работа. Wood също предлага редица стилове, базирани на вида дърво и избора на петна.

Поради наличността и лекотата на използване в домашни проекти, дървото, включително регенерираното дърво, е най-добрият избор за леглата на платформата „направи си сам“. Дори когато рамката е изградена от друг материал, летвите за легло на платформа могат да бъдат направени от дърво. Основният недостатък на дървото е, че той може да бъде тежък, което прави леглото на платформата по-трудно за придвижване.

Метал

Металът често се използва във всички видове рамки за легла, включително легла на платформа. Дебелината на метала влияе върху здравината на леглото на платформата, както и върху общото му тегло.

Повечето легла с метална платформа имат минималистичен вид, често с по-елегантни подпори, изградени от черен или сребърен метал. Те могат да използват метални летви, дървени летви или решетка от метални подпори, които служат като платформа за матрака.

Създаването на фуги или връзки между различни метални парчета може да бъде по-сложно да се направи у дома, поради което металът се използва по-често в леглата на платформата, закупени от магазина, отколкото тези, които са си сам

Пластмаси и композитни материали

Макар и по-рядко срещани, пластмасите и композитните материали (образувани чрез комбинацията от два или повече отделни входа на материали) могат да се използват за направата на легла на платформата. Макар и леки, тези материали може да не предлагат същата здрава опора като дърво или метал. В повечето случаи те имат и по-малко естетическа привлекателност. Въпреки това, преназначените пластмаси или композити могат да бъдат полезни при създаването на евтино легло на платформа „направи си сам“.

Бъки дъски

Бонки борд, също изписван bunky board, е предварително направено парче платформа. Тя може да бъде едно твърдо парче или решетка и може да бъде съставена от дърво, метал, пластмаса или композитни материали. Дъските Bunkie могат да служат като евтина и лесна за използване опция за създаване на платформения слой, върху който да поставите матрак върху леглото на платформата.

Повторно използвани материали

Различни видове рециклирани или повторно използвани материали могат да бъдат използвани от креативни и находчиви самоделни строители на легла на платформа. Несъмнено най-видният пример за пренасочен материал в леглото на платформата са стари дървени палети. Други примери включват шлайфани блокове и неизползвани или слабо използвани ПДЧ.

Как можете да изградите собствено легло на платформа?

Ако искате да изградите свое собствено легло на платформа, първата стъпка е да се вдъхновите. Богатство от сайтове онлайн и социални медии могат да предоставят идеи за легло на платформа. Четенето за преживяванията на други хора и гледането на техните снимки могат да дадат идеи за цялостното усещане, стил, табла, табла и други функции. Те също така могат да предложат идеи за спестяване на пари и изграждане на легло на платформата „направи си сам“ с ограничен бюджет.

Втората стъпка е да се формира подробен план. Някои сайтове дори предлагат безплатни строителни планове и схеми. Ако искате да създадете свой собствен, не забравяйте да го нарисувате със специално внимание, обърнато на измерванията и как различните части ще бъдат свързани и поддържани.

Третата стъпка е да придобиете всички материали, от които се нуждаете, за да изградите леглото. Уверете се, че имате място за работа с тези материали и инструментите, от които се нуждаете, за да го направите безопасно.

След като подготвите своите материали, инструменти и работно пространство, можете да започнете с четвъртата стъпка, която всъщност е изграждането на леглото на платформата. Следвайте плана и диаграмите, които сте създали, за да осигурите структурна цялост на леглото на платформата.

Петата стъпка е да преместите леглото на платформата в предпочитаното положение във вашата спалня и след това внимателно да поставите матрака върху него. Проверете дали леглото се чувства стабилно и удобно и направете необходимите корекции или подсилвания.

Какви специални съображения има за едно легло на платформа „направи си сам“?

Ако събирате идеите и плановете си за легло на платформата „Направи си сам“, не прекалявайте, без да вземете предвид някои от следните съображения:

 • Гаранцията на матрака: Ако матракът ви все още е в гаранция, тази гаранция може да остане валидна само ако матракът се използва върху рамка на легло, която отговаря на определени характеристики. Например, гаранцията може да предвижда определен тип рамка или разстояние между ламелите. Проверете финия печат на гаранцията за матрака, за да се уверите, че правилно поддържате матрака както за насърчаване на неговата издръжливост, така и за поддържане на валидността на гаранцията.
 • Тегло и употреба на матрака : Някои матраци са много по-тежки от други и могат да изискват по-тежко легло на платформа. Освен това, ако леглото е за деца (които могат да скочат на леглото), хора над 200 килограма или двойки (които могат да натоварят повече леглото по време на секс), може да се наложи рамката да бъде подсилена.
 • Размери на матрака : Проверете два пъти размерите на вашия матрак, за да сте сигурни, че той ще отговаря на дизайна, който планирате да използвате, и ще осигури предпочитаната ви височина за леглото като цяло.
 • Проверете инструментите си: Преди да започнете какъвто и да е проект, искате да знаете, че разполагате с подходящите инструменти за работата. Като част от вашето строително планиране, направете списък на всички материали и инструменти, от които се нуждаете, и потвърдете, че разполагате с тях.

Къде можете да си купите легло на платформа?

Леглата на платформа са широко достъпни за онлайн покупка. Клиентите имат богат избор от марки и модели, от които да отразяват разнообразието от материали и стилове, използвани за изграждане на легла на платформа.

Едно място за закупуване на легло на платформа е директно от производител. Много производители на матраци предлагат свои собствени рамки за легло, които могат да бъдат закупени от тях без посредник. Директните продажби могат да означават по-ниски цени, особено ако леглото на платформа е част от пакет с нов матрак и / или друго спално бельо.

Производител / марка на матраци Легло на платформа Платформа за легло Опции за матраци
Туфа и игла Дървена рамка за легло дърво Tuft & Needle Оригинален
Tuft & Needle Mint
Tuft & Needle Hybrid
Саатва Рамка за легло Санторини Дърво с кадифена тапицерия Saatva Classic
Saatva HD
Loom & Leaf
Zenhaven
Saatva Solaire
Каспър Рамката и основата на платформата на Casper Алуминий с дървени летви Casper Original
Casper Hybrid
Casper Wave
Casper Wave Hybrid
Casper Essential
Лилаво Лилавата рамка на леглото на платформата Стомана Purple Original
Purple Hybrid
Purple Hybrid Premier
Лиса Леглото на платформата Leesa Дървена рамка и летви, покритие от кепър плат Leesa Оригинален
Leesa Hybrid
Leesa Legend

 

Всички тези опции са достъпни за онлайн покупка. В допълнение, леглата на платформа се продават онлайн от търговци на дребно на трети страни, включително Amazon, която предлага редица модели с различни стилове и ценови точки.

За хората, които искат да пазаруват в магазин за тухли и замазки, шоурумите за матраци, магазините за мебели и универсалните магазини вероятно ще носят рамки за легло, включително една или повече опции за легло на платформа.

Колко струва легло на платформа?

Цената на леглото на платформа зависи от това как е изградено и от размера на рамката, от която се нуждаете. Най-простите легла на платформа може да се предлагат за около $ 100 или дори по-малко, когато се продават. По-сложните или тежкотоварни легла на платформа могат да струват $ 1000 или повече.

Трябва ли да купя или изградя собствено легло на платформа?

Ако сте решили, че искате легло на платформа, но сте на оградата дали да си купите такова или да го изградите, тези фактори може да ви помогнат да решите.

Трябва да се наклоните към закупуване на легло на платформа, ако:

 • Имате ограничен опит с проекти за „направи си сам“. Тъй като трябва да издържа на теглото на вашия матрак и тяло, леглото на платформа може да не е идеалният проект за стартиране „направи си сам“
 • Натоварвате тежко леглото. Ако разчитате на здрава основа за легло поради теглото си или как използвате матрака си, може би е по-разумно да изберете доказано, добре прегледано легло на платформа.
 • Искате да гарантирате валидността на вашата гаранция за матрак. Обикновено можете да бъдете по-уверени, че гаранцията за матрака ви ще остане валидна, ако изберете подходящо легло на платформа, което да купите, вместо да го направите сами.
 • Липсват ви инструменти или работно пространство. Ако трябва да се сдобиете с нови инструменти или да заемете хола си като работилница, за да се опитате да изградите рамка на платформа, вероятно е по-разумно да закупите такава вместо нея.
 • Нуждаете се от рамка за легло ASAP. Повечето легла на платформа, закупени онлайн, могат бързо да бъдат доставени и инсталирани с лекота, така че ако бързате, по-добре е да си купите легло на платформа, отколкото да го изградите.

Трябва да се наклоните към изграждането на собствено легло на платформа, ако:

 • Вие сте удобен и имате опит с проекти за „направи си сам“. Ако ви е удобно да изграждате мебели, вероятно ще ви е по-лесно да направите планирането и действителното изграждане на легло на платформа.
 • Вече притежавате необходимите инструменти. Ако вече имате инструментите, от които се нуждаете, можете да започнете да работите по-бързо и да намалите допълнителните разходи, свързани с покупката или наемането им.
 • Имате достъп до материали. Ако знаете какви материали искате и можете да ги получите без твърде много разходи или неудобства, това е силен аргумент за „направи си сам“.
 • Искате персонализиран дизайн. Ако имате идеи за съхранение на леглото на платформа или специфична табла, подножие или друг стилистичен елемент, вие имате далеч повече контрол, ако изградите леглото на платформата сами.
 • Имате ограничен бюджет. Въпреки че вашите опции ще бъдат по-ограничени с ограничен бюджет, най-вероятно можете да използвате изхвърлени или преустроени материали, за да съберете полезно легло на платформа за евтино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector