Menu Close

Трябва ли да обърнете или завъртите матрака си?

В продължение на десетилетия общият съвет в индустрията за матраци беше да редувате и обръщате матрака си редовно, за да удължите живота му и да подобрите комфорта. Промените в дизайна на съвременните матраци обаче означават, че този съвет вече не е непременно верен. През 21 век трябва ли да обърнете или завъртите матрака си?

Отговорът зависи от дизайна на конкретния ви матрак. Най-общо казано, повечето матраци трябва да се въртят редовно, но не трябва да се обръщат. Ще разбием основните насоки за обръщане или завъртане на матраци и ще обясним как редовното въртене или обръщане може да помогне за удължаване на живота на вашия матрак.

Трябва ли да обърнете матрака си?

Повечето матраци не трябва да се обръщат. Освен ако производителят не препоръча друго, не трябва да обръщате матрака си.

По-голямата част от съвременните матраци са проектирани да бъдат едностранни, което означава, че техният дизайн не е благоприятен за обръщане. Основната конструкция на повечето модерни матраци е както следва:

  • В долната част на матрака дебел, относително твърд опорен слой, обикновено изработен от плътна пяна и / или метални пружини, съставлява „опорната сърцевина“
  • На горното ниво на матрака един или повече слоеве пяна или други материали, покриващи различни нива на плътност и твърдост, съставляват „системата за комфорт“
  • Покриването на матрака е неговото покритие, заедно с всякакви вшити пяни или други материали

Този дизайн работи добре, за да поддържа спалния. Сравнително удобната система за комфорт отгоре осигурява добра контурност и комфорт, докато по-плътната подлежаща опорна сърцевина помага да се поддържа тялото в опора и гръбначният стълб правилно подравнен през цялата нощ.

Ако обаче обърнете този дизайн, той просто не работи добре. Като цяло опорната сърцевина се чувства прекалено твърда, за да почива директно, а комфортната сърцевина не осигурява достатъчно опора, за да поддържа матрака в правилната му форма.

Ако обърнете матрак, който не е предназначен за обръщане, ще получите по-малко удобно и по-малко поддържащо легло. Това също ще доведе до по-бързо износване на матрака и вероятно ще доведе до болки в траверсите.

Имайки предвид това, има изключение: Някои матраци са проектирани така, че да се обръщат.

Подвижните легла имат дизайн, който е двустранен. В някои случаи те предлагат две различни нива на твърдост. Например, подгъваем матрак от цяла пяна може да има едната страна с оценка на твърдост 4 от 10, а другата страна да предлага оценка на твърдост 6 от 10. Други подвижни матраци имат еднообразно ниво на твърдост и подвижни, за да удължат дълголетието им.

Трябва ли да завъртите матрака си?

Повечето матраци могат да се въртят. В много случаи това ще помогне за предпазване на матрака от преждевременни повреди. Въртенето помага да се разпредели износването, което идва със съня в една и съща позиция на вашия матрак всяка вечер.

Областите на матрака, които са изложени на силен натиск (обикновено около ханша и раменете), са склонни да увиснат преждевременно. Ако матракът се върти редовно, е по-способен да издържи на този натиск с течение на времето. Често това означава, че редовно въртящият се матрак ще надживее донякъде невъртящия се матрак, потенциално до една година или повече.

За да разберете колко често трябва да въртите матрака си, проверете ръководството на собственика си. Ако не можете да намерите препоръки директно от производителя, ето няколко общи насоки:

Въпреки това често решавате да завъртите матрака си, опитайте се да го поддържате последователен. Идеята зад редовно въртящите се матраци е да превключвате зоните, където тялото ви лежи върху матрака, като по този начин разпределяте точките на натиск, които могат да бъдат подложени на провисване. Чрез въртене по последователен график можете да сведете до минимум риска от преждевременно увисване в определени зони.

Имайте предвид, че някои матраци не трябва да се въртят. Това се отнася най-вече за матраци със зонирана система за комфорт. Зонираният дизайн ще разполага с допълнителна поддръжка там, където е най-необходима, заедно с малко по-меко усещане на друго място. Тъй като тези матраци са проектирани да насочват определени части на тялото с допълнителна опора, завъртането им може да доведе до по-малко удобно и по-малко поддържащо усещане.

Редовното завъртане на матрака може да ви помогне да удължите полезния му живот. С това казано, все още е важно да знаете кога да смените матрака си. Дори при старателна грижа и поддръжка, повечето матраци трябва да се сменят на всеки 6 до 8 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector