Menu Close

Какво представлява пяната с памет?

Ако напоследък сте на пазара за матраци, вероятно сте чували термина „мемори пяна“. Матраците се предлагат в много различни стилове, като се използват много различни материали, а мемори пяната се превърна в един от най-популярните.

За първи път проектирана през 60-те години за използване в седалките на космическия кораб на НАСА и обезопасителните колани, амортизиращата пяна с памет за освобождаване от натиск също се използва като амортисьор в каски и обувки и за използване в протези и подложки за сядане в инвалидни колички. Едва през 90-те, когато Fagerdella World Foams пусна своя флагмански шведски матрак TempurPedic, пяната с памет беше въведена като материал за матрак. Оттогава матраците с мемори пяна избухнаха на пазара, особено с нарастването на марките легло в кутия.

Но какво всъщност е пяната с памет? От какво е направен, как работи и как да разберете дали е правилният избор за вас?

Ние ви покрихме. В това ръководство за всичко, пяна с памет, ще разделим тънкостите на материала, как се използва в матраци и какво да търсите като интелигентен купувач на матраци.

Вижте пълното ни ръководство с изследвания, ако търсите да намерите най-високо оценените матраци с мемори пяна ?

От какво е направена пяната с памет?

Първото нещо първо: какво е физическа пяна с памет?

Основният компонент на мемори пяната е полимер (вещество с големи молекули, състоящо се от множество малки, подобни субединици, свързани заедно), наречено полиуретан. Полиуретанът е изключително разпространен и универсален пластмасов полимер, който може да се използва за производство на широка гама от материали и продукти, включително мебели като мека мебел и матраци, но също така и продукти като изолация, течни бои и грундове, спрей пяна, еластични влакна, автомобилни части, и дори здрави еластомери като колела с ролки.

Мемори пяната е това, което е известно като „вискоеластична“ полиуретанова пяна или полиуретанова пяна с ниска устойчивост (LRPu). Създава се чрез добавяне на различни съединения и добавки към полиуретана, които се променят в зависимост от вида на създаваната пяна.

В крайна сметка тези химикали засягат две от основните качества на мемори пяната: вискозитет и еластичност. В контекста на мемори пяната, когато казваме, че материалът е „вискозен“, имаме предвид, че отнема много време, за да промени формата си под налягане или да прехвърли енергия от едно място на друго. Когато казваме, че материалът е „еластичен“, това означава, че може да се разтегне или изкриви, но да се върне към първоначалната си форма или размер, когато се отнеме силата на разтягане,

Различните производители имат различни „рецепти“ за химикалите, които добавят към пяната и процесите, които използват, за да създадат пяната. Тези рецепти и процеси влияят върху усещането и функцията на всеки отделен продукт с мемори пяна и често са собствени тайни. Въпреки това, като общо правило, вискоеластичната пяна, използвана в повечето матраци с мемори пяна, съдържа поне някаква степен на съединение, наречено полиетер полиол, което помага да се придаде на пяната както еластичност, така и вискозитет.

Как работи пяната с памет?

Както посочихме по-горе, матраците с мемори пяна са проектирани така, че бавно да се лепят по тялото в отговор на натиск и следователно да разпределят равномерно телесното тегло. Те също така са проектирани да бъдат еластични и да се върнат в първоначалната си форма, след като телесното тегло и налягането бъдат премахнати.

Мемори пяната реагира по различен начин в зависимост от това как прилагате натиск или „сила“. Ако приложите натиск бързо, пяната има тенденция да променя формата си по-бавно или „неохотно“. Това означава, че мемори пяната отлично поема силата на удара, поради което първоначално е била използвана в райони като космическа совалка. Когато мемори пяната се използва като материал за матрак, това качество помага на матрака да омекоти тялото равномерно и създава усещане за бавно контуриране, тъй като матракът се адаптира към въздействието на вашето тяло и се формира отново около вашите извивки.

Мемори пяната също се връща относително бавно до първоначалната си форма, когато силата се премахне – средно около 5-10 секунди. През този период на възстановяване енергията от удара се абсорбира и разсейва. Този изоставане във времето, феномен, известен като „хистерезис“, също помага на възглавниците за траверси, тъй като премахва част от натиска (или енергията на удара), произведена от склонното тяло.

Друга важна част от това как работи пяната с памет е, че нейният вискозитет намалява с температурата. Това означава, че той става по-малко твърд и по-гъвкав, колкото по-горещо става. Това е причината матраците с мемори пяна да се чувстват по-меки или по-податливи, след като сте лежали върху тях известно време, тъй като телесната топлина повишава температурата на повърхността на съня.

Различни видове матраци с пяна с памет

Матраците с мемори пяна се предлагат в голямо разнообразие от размери, форми и строителни стилове. Освен собствените разлики в съединенията и процесите, когато става въпрос за всеки отделен продукт от пяна, има няколко основни типа мемори пяна.

Видове пяна с памет

Като цяло има три основни типа мемори пяна:

Традиционен

Това е оригиналната, „класическа“ пяна с памет. Това беше първата пяна с памет, която навлезе на пазара за потребителска употреба. Традиционната мемори пяна е проектирана така, че да формира тялото ви и е изградена по начина, по който посочихме по-горе. Един проблем с традиционната пяна с памет е, че тя има тенденция да задържа топлина, което може да доведе до това, че повърхността на спане на матраци, използващи тази пяна, става неприятно топла. Другите два вида мемори пяна са създадени отчасти за справяне с този проблем.

Open-Cell

Open-cell пяната с памет има същите съставки като традиционната мемори пяна, но с различна вътрешна структура. Матраците с пяна с памет с отворена клетка имат вътрешни джобове (или „отворени клетки“), които позволяват вентилация и въздушен поток през матрака, което помага да се разпръсне топлината.

Първоначално матраците с пяна с памет с отворена клетка бяха далеч по-малко плътни, което понякога влияеше на твърдостта на матрака и ги караше да се чувстват по-малко подкрепящи. Нови производствени технологии обаче са разработени за справяне с този проблем, като същевременно запазват отворената структура на матрака (и следователно запазват охлаждащия ефект).

Гел

Друг вид мемори пяна включва гел в своята конструкция. Обикновено геловете се добавят към матрака чрез изпомпване на микрозърна на основата на гел в пяната. Тези микрозърна създават джобове, подобни на тези, които съществуват в матраците с отворени клетки. Вместо просто да пропускат въздух през матрака, тези гелове обикновено са материали, които променят фазата, което означава, че те активно абсорбират и отделят топлина от тялото ви.

Някои матраци използват пяна, която отговаря само на една от тези категории, но много модерни матраци с мемори пяна включват няколко, ако не и трите.

В допълнение към тези три основни типа, някои разработчици на матраци с мемори пяна сега добавят и други материали към своите матраци, често специално с цел охлаждане. Един от тези материали е медта. Медта е силно проводима и помага както за разпръскване на топлина, така и за отнемане на влага, когато се използва в матраци с мемори пяна. Има матраци, които отговарят на описанието и на трите основни типа мемори пяна, които включват мед в тяхната конструкция.

Друго нововъзникващо нововъведение в мемори пяната е разработването на по-екологични пяни. Тези екологични пяни за памет (или „по-зелени пяни за памет“) включват повече растителни материали, отколкото средния матрак с мемори пяна. Например, те могат да заменят някои от петролните съединения и производни, използвани в стандартното производство на мемори пяна, със съединения и производни, направени от соя или царевично масло. Тези производствени техники са все още сравнително нови, но с развитието на технологията те стават все по-чести.

Конструкция на матраци

Мемори пяната се използва в матраците по няколко различни начина. Първо, различните матраци с мемори пяна имат различни конструкции, предназначени да постигнат специфични качества. Има обаче основен шаблон, който повечето матраци с мемори пяна следват, дори ако уникалните компоненти се различават. Този шаблон има три компонента:

  1. Комфортен слой: Тази горна част на матрака е съставена от един или повече дунапренени слоеве, които обикновено са проектирани да осигуряват контуриране и амортизация, в зависимост от нивото на твърдост на матрака. Много дизайни на матраци използват по-дишащи пяни в този раздел, за да се запази топлината далеч от повърхността на съня.
  2. Преходен слой: Този участък на матрака е съставен от един или повече слоеве пяна, предназначени да работят между комфортните слоеве и сърцевината. Те са склонни да бъдат малко по-твърди от пяната в нивата на комфорт и често помагат да отвеждате топлината далеч от комфортния слой.
  3. Сърцевина: Това е основата на матрака. Често е съставен от много по-твърда пяна и е най-големият слой, обикновено далеч. Осигурява стабилност и подкрепа на матрака през останалите слоеве пяна. В някои матраци, наречени хибридни матраци, сърцевината не е пяна, а по-скоро е същата сърцевина, която бихте намерили на матрак с вътрешна пружина. Това има тенденция да осигурява допълнителна опора, отскачане и вентилация.

Качества на Memory Foam

Сега, когато знаем какво всъщност е пяната с памет, можем да преминем към това как се чувства и какво е спането на матрак с мемори пяна. Като цяло има три основни характеристики, които описват матраците с мемори пяна като цяло, въпреки че различните матраци ще предлагат различни нива на всяко от тези качества

  • Контуриране: Една от отличителните характеристики на мемори пяната е точно там в името. Когато легнете на матрак с мемори пяна, можете да почувствате контура на повърхността на съня специално към извивките и ъглите на тялото ви.
  • Мивка: В допълнение към контурирането, мемори пяната има тенденция да има и „мивка“ – тоест усещането, че сте обхванати от матрака и дори потъвате в него.
  • Осезаем отговор: Както бе споменато по-горе, мемори пяната е изключително адаптивна към натиска и можете да почувствате, че материалът става по-гъвкав и по-малко вискозен в отговор на натиска и топлината на тялото ви, когато лежите.

Пяна за памет за и против

В допълнение към уникалното усещане на пяната, матраците с мемори пяна имат много други специфични качества – някои от които карат хората да ги обичат, а някои от които могат да откажат хората. Определено има хора, които обожават мемори пяната, и други, които не могат да издържат. Освен това има хора, които обичат някои качества на мемори пяната, но биха могли и без други. Поради това, когато говорим за мемори пяна, е важно да се обърнем както към често съобщаваните ползи, така и към често съобщаваните оплаквания.

Специалисти за пяна с памет

Осигурява освобождаване от натиск: Мемори пяна контури на тялото, използвайки собствената си телесна топлина и налягане, за да се съобрази с вашата форма. Това може да осигури облекчение в области на тялото, върху които оказваме най-голям натиск по време на сън, като бедрата, раменете и врата. Поставянето на редовен, непропорционален натиск върху тези части на тялото може да причини болка при събуждане, както и проблеми със заспиването и задържането на съня.

За някои хора, особено тези с болки в ставите или артрит, контурните качества на мемори пяната могат да намалят болката и дискомфорта чрез равномерно разпределение на теглото и премахване на стреса от общите точки на натиск.

Насърчава подравняването на гръбначния стълб: Друг плюс на контурните качества на мемори пяната е, че за много траверси той насърчава доброто изравняване на гръбначния стълб и осигурява лумбална опора. Когато дадена повърхност реагира на естествените извивки на тялото, както мемори пяната, може да е по-лесно да намерите позиции за сън, които поддържат гръбнака ви в неутрално подравняване. Това може да предотврати мятане и обръщане през нощта, както и болки в гърба и болезненост сутрин.

Хипоалергенни: За хората с алергии, едно от основните предимства на матраците с мемори пяна е, че те са склонни да бъдат хипоалергенни. Поради своята плътна структура, матраците с мемори пяна са по-малко склонни да привличат и натрупват алергени, като акари, плесени и други често срещани дразнители.

Намалява прехвърлянето на движение: За спящите и двойките – особено тези, които са леки, – уверете се, че не можете да усетите, ако партньорът ви се движи или става през нощта, е много важно при обмислянето на матрак.

Ако предотвратяването на прехвърляне на движение е приоритет за вас, пяната с памет има значително предимство. Поради плътността на мемори пяната и начина, по който тя реагира и разпределя натиска, тя върши добра работа, като поддържа движението на една част от леглото, за да не се усети в друга част на леглото.

Тихо: Матраците с мемори пяна се отличават и с това, че са тихи. Това е важно за двойки, които не искат да събуждат своите значими други, когато стават от леглото, но също така и за всеки, който не иска да бъде притесняван от скърцането, стененето или различни други шумове, които могат да дойдат от особено шумен легло.

Минуси за пяна с памет

Задържане на топлина: Едно от основните оплаквания относно матраците с мемори пяна е, че те са склонни да улавят топлината и да стават неудобно топли. Тъй като те са проектирани да реагират на телесната топлина и поради плътността на материала, мемори пяната всъщност може да стане доста топла, особено традиционната мемори пяна.

Въпреки че има нововъведения в технологията с пяна с памет за справяне с този проблем (като отворени клетъчни и гел пяни и други методи за охлаждане), те все още запазват топлината повече от другите видове матраци. Това може да доведе до проблеми със заспиването и задържането на сън, особено ако вече сте горещ спящ.

Цена: Друг проблем с мемори пяната е фактът, че те обикновено са по-скъпи от другите матраци. Това е особено вярно, ако получите особено висококачествен матрак с мемори пяна: в сравнение, например, с матрак с подобно качество innerspring, матраците с мемори пяна обикновено имат по-висока цена.

Тъй като матраците с мемори пяна стават все по-широко разпространени и особено с нарастването на популярността на компаниите в леглото, общите разходи за матраците с мемори пяна намаляват. Въпреки това, все още е като цяло по-скъпата опция.

Не е водоустойчив: Матраците с мемори пяна (както и покривките и възглавниците с мемори пяна ) могат да бъдат повредени от вода и като цяло от влага / течност. Течностите могат да разграждат пяната и да намалят живота на матрака с мемори пяна. Това е особено неудобно, ако живеете в зона с висока влажност или ако имате малко дете или домашен любимец, които са склонни към разливи или аварии. Освен това прави почистването на матрака с мемори пяна особено трудно.

„Заседнало“ усещане: Някои хора откриват, че усещането за пяна с памет може да ги накара да се чувстват прекалено потънали в матрака, така че да се чувстват заседнали или засмукани в материала. Това може да затрудни придвижването през нощта, а някои хора обикновено им е неудобно или отблъскващо. Потъването на матрак с мемори пяна има тенденция да се увеличава с остаряването на матрака, така че хората, които са особено изключени от това чувство, ще го харесват само с времето.

Отделяне на газове и миризми: Когато се произвеждат за първи път, матраците с мемори пяна са склонни да имат отчетлива, подобна на химика миризма. Това се нарича „изпускане на газове“. Обикновено миризмата изчезва в рамките на около 24 часа след разопаковането, но понякога може да остане седмици. Матраците с мемори пяна, използващи по-евтини материали, имат по-силно и по-дълготрайно изгаряне.

Тежки / трудни за преместване: В наши дни много матраци с мемори пяна се предлагат като „легло в кутия“, което създава илюзията, че са леки. По принцип обаче това не е така. След като се настрои матрак с мемори пяна, той е средно доста по-тежък от други видове матраци.

Това може да доведе до проблеми при опит за повдигане на матрака за смяна на чаршафите или при опит за преместване на матрака. Също така може да бъде голяма болка при движение, особено когато става въпрос за легло в кутия, тъй като вероятно ще бъде много по-трудно да извадите матрака от стаята, отколкото да го вкарате.

Как да изберем правилния матрак с пяна с памет

Ако сте решили, че мемори пяната звучи като правилния избор за вас, все още има много сделка, която трябва да знаете, когато търсите идеалния си матрак от матрак с мемори пяна. Ето няколко общи насоки за това какво да търсите в матрака с мемори пяна

Твърдост

Матраците се предлагат с много различни нива на твърдост. Твърдостта на матрака обикновено се описва по скала между много мека и много твърда, често разбита числено между 1 (много мека) и 10 (много твърда). Помислете за това като за по-нюансиран сценарий на Златоръка и Трите мечки: някои хора харесват матраците си много твърди, други ги харесват много меки, а други харесват някъде по средата.

Повечето матраци ще бъдат описани в магазина или онлайн като кацане някъде по меката фирма. Ако обаче тази информация не е налице или ако не е достатъчно подробна, можете да потърсите рейтинг на отклонение от отклонение на натоварване (ILD). Това е основно мярка за твърдост: колкото по-висок е рейтингът на ILD, толкова по-твърд можете да очаквате да бъде матракът. Според начина на оценяване на ILD, всеки слой на матрака (т.е. комфорт, преход, опора и т.н.) има свой собствен ILD резултат и тогава матракът като цяло има общ резултат на ILD. По скалата на ILD матракът с общ ILD от 10 би бил много мек, докато матракът с ILD от 50 би бил много твърд. Ако искате нещо в средата, съдете по тези стандарти.

Плътност

Плътността на мемори пяната е мярката за това колко действителна пяна е вградена във всеки слой на матрака. Мемори пяната се предлага в различни плътности, които се измерват в лири на кубичен фут (PCF). Като цяло, колкото по-висока е плътността на пяната, толкова по-дълго тя ще запази своята форма, еластичност и поддържащи структури. Въпреки това, пяните с по-висока плътност също са склонни да спят по-горещо.

Ако сте спящ със средна температура (т.е. не спите особено горещо), добрата плътност, която намалява разликата между дълголетието и задържането на топлина, е около 3,0-5,0 PFC.

Дебелина

Що се отнася до матраците с мемори пяна, дебелината се отнася до това колко инча матракът измерва отстрани. Това се различава от плътността: например три инча пяна може да има ILD резултат 10 или 50. Матраците с мемори пяна варират в дебелина от около 6 инча до около 14 инча. По правило по-дебелите матраци са по-благоприятни от по-тънките матраци и могат да бъдат и по-меки, в зависимост от матрака.

В допълнение към дебелината на матрака като цяло, трябва да вземете предвид и дебелината на всяко отделно ниво. Матраците с мемори пяна работят най-добре, ако има най-малко четири инча комбинирана пяна за комфорт и преход между повърхността на съня и основата на матрака. Това помага да се гарантира, че ще се възползвате от ядрото на опората, без матракът да стане неудобен.

Стандартизирани сертификати за изпитване

По-нискокачествените матраци с мемори пяна могат да имат добавки, които могат да влошат материала, да намалят продължителността на живота на матрака и дори евентуално да предизвикат дразнене и / или да отделят изпарения, които са съмнителни за здравето. Когато избирате вашия матрак, трябва да се погрижите за сертификат Certipur-US. Това е печат на одобрение, който гарантира, че мемори пяната в матрака е направена без определени химикали, които могат да бъдат вредни за матрака и евентуално за вашето здраве.

Матрак със сертификат Certipur-US не се прави с живак, олово, тежки метали или формалдехид. Те също се произвеждат без фталати (пластификатори, които могат да бъдат вредни за репродуктивното здраве) и PBDE (полибромирани дифенилови етери, забавител на горенето, който е забранен в САЩ за отрицателни ефекти върху здравето, но който понякога се използва при производството на матраци в чужбина). Тези сертифицирани матраци имат и по-ниска концентрация на летливи органични съединения (ЛОС), които са основната причина за химическата миризма, която идва от изгарянето на газове.

Изборът на матрак със сертифицирана пяна ви дава едно по-малко нещо, за което да се притеснявате, що се отнася до качеството, продължителността и безопасността на вашия матрак, така че си струва да проверите дали матракът е сертифициран, преди да се ангажирате.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector