Menu Close

Каква е разликата между пяната с памет и латекса?

Съвременните матраци могат да бъдат произведени от голямо разнообразие от материали. Изборът на пяна, използвана в матрака, може значително да повлияе на усещането, производителността и цената на леглото. Някои от най-често използваните материали в качествените матраци са мемори пяна и латекс пяна. Но каква е разликата между мемори пяна и латекс?

Какво представлява пяната с памет?

Мемори пяната е вид полиуретанова пяна, материал от синтетична пяна. Техническият му термин е „вискоеластична полиуретанова пяна“, въпреки че повечето производители просто я наричат ​​„мемори пяна“.

Материалът е разработен за първи път от изследователи на НАСА, през 60-те години на миналия век. Мемори пяната се прави, като се взема полиуретан и се обработва с определени химикали, за да се увеличи неговият вискозитет и плътност.

За разлика от нормалния пенопласт, мемори пяната реагира на топлината на тялото, става по-мека и по-съобразена. Когато легнете върху мемори пяна, материалът реагира с телесната топлина и бавно се адаптира към формата на тялото ви. Резултатът е „прегръщането на тялото“, тясно прилягащо усещане, с което пяната с памет е известна. Когато станете, материалът от пяна се охлажда и се връща в нормалната си форма.

Мемори пяната е ценена заради усещането за прегръдка на тялото. Това е материал на умерени цени, така че ще го намерите в широка гама матраци. Най-големият недостатък на мемори пяната е, че тя има тенденция да улавя телесната топлина, така че онези, които спят горещо, може да пожелаят да помислят два пъти за матрака с мемори пяна.

Какво е латекс?

Латексът е естествен материал, получен от сока на каучуковите дървета. Сокът се извлича и обработва, за да се образува плътен материал от пяна. Готовата латексова пяна има подобна консистенция на синтетичните материали като пенопласт, с някои основни разлики.

Латексът обикновено се чувства по-елегантен и малко по-малко съобразен с мемори пяната. Той има еластична, подобна на гума консистенция и обикновено е доста плътен. Освен това е доста издръжлив, тъй като латексовите пяни имат по-дълъг очакван живот от материали като пенопласт.

Собствениците на латексни матраци оценяват, че латексът е естествено получен, изключително издръжлив, отзивчив и като цяло по-неутрален от температурата от мемори пяната. От друга страна, това е доста скъп материал. Най -добрите латексни матраци често са на цена от 1500 долара или повече, докато легла с мемори пяна могат да бъдат намерени на значително по-ниска цена.

Каква е разликата между пяната с памет и латекса?

Има няколко различни разлики между тези два дунапренови материала по отношение на производителността. Въпреки че това са общите тенденции в производителността, не всички латекс или мемори пяна са създадени еднакво. Цялостното усещане, твърдост, подкрепа и издръжливост ще бъдат повлияни до известна степен от плътността на латекса и мемори пяната, както и от качеството на материала.

Feel
Memory пяната има дълбоко усещане за прегръдка на тялото. Бавно се адаптира към формата на тялото ви, когато лежите за първи път и бавно се връща в първоначалната си форма, когато се движите.

Латексният матрак ще има много по-подскачащо, отзивчиво усещане към него. Все още се адаптира към формата на тялото ви, но ще откриете, че контурите на вашата форма са по-малко от мемори пяната.

Подкрепа
И двата матрака могат да се считат за много подкрепящи. И двата материала вършат добра работа за поддържане на тялото, поддържане на гръбнака подравнен и подобряване на комфорта за спящия.

В дългосрочен план латексът обикновено превъзхожда мемори пяната, когато става въпрос за правилна поддръжка на тялото на спящия. Това се дължи на изключителната му издръжливост и отзивчивост. Докато пяната с памет в крайна сметка ще започне да увисва, намалявайки опората, като цяло латексът запазва формата си и остава силно поддържащ през целия живот на матрака.

Облекчаване на натиска
Матракът, който върши добра работа за осигуряване на облекчаване на налягането, ще помогне за облекчаване на болката в определени проблемни зони, включително бедрата, врата и раменете.

Мемори пяната се справя отлично с това, тъй като се адаптира директно към формата на тялото, оформяйки и омекотявайки често срещаните проблемни зони. Докато матракът е достатъчно поддържащ, различните части на тялото могат да потънат точно толкова, колкото им е необходимо, без да изтласкват гръбначния стълб извън позицията, често намалявайки болката и дискомфорта за спящия. Латексът също се представя добре в тази област чрез контуриране до умерена степен, но повечето откриват, че мемори пяната осигурява най-доброто облекчаване на налягането.

Тип
тяло на спящия Тип на тялото и теглото на всеки спален също влияят върху работата на всеки тип матрак.

Най-общо казано, пяната с памет се представя добре за траверси, които тежат под 230 килограма, но може да не е най-доброто за тези, които са по-тежки. Тенденцията на мемори пяната да позволява на тялото да потъне обикновено е нещо добро, макар че за по-тежките траверси пяната може да дава твърде много, което води до по-малко поддържащо усещане. Латексът има тенденция да се представя по-добре при по-тежки траверси.

Температурна неутралност
Пяната с памет има тенденция да абсорбира и улавя топлината на тялото, докато латексът върши по-добра работа, като остава на неутрална температура. Като се има предвид това, някои производители добавят допълнителни функции или материали към своята пяна с памет, за да подпомогнат регулирането на температурата. Охлаждащ гел, пяна с отворени клетки и различни други технологии се използват за намаляване на склонността на пяната с памет да спи топло.

Изолация на движение Изолацията на
движение е мярка за това колко добре матракът предпазва движението от едната страна на леглото да не обезпокоява спящия от другата страна. В тази категория мемори пяната и латексът получават подобни оценки. Мемори пяната има малко по-добра изолация на движението поради усещането за прегръщане на тялото, но и двата материала вършат много добра работа за намаляване на преноса на движение.

Price
Latex е значително по-скъп от мемори пяната. Средният латексен матрак е приблизително два пъти по-висок от цената на средния матрак с мемори пяна. С това казано, латексът е значително по-траен, така че дългосрочната разлика в разходите е по-малко значителна.

Трайност и гаранция
Латексът обикновено е по-траен от мемори пяната. Средно латексният матрак има очаквана полезна продължителност на живота около 7,5-8,5 години, в сравнение с 6-7 години за матрак с мемори пяна. По същия начин латексните матраци често покриват леглото за по-дълъг период от време, в сравнение с мемори пяната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector