Menu Close

Кога трябва да смените матрака си?

Сънят е един от най-важните аспекти на човешкото здраве. Без качествен сън телата ни не могат да се излекуват и подмладят, а мозъкът ни се бори да обработва емоции и да съхранява спомени.

Един от най-големите фактори за добър сън е комфортът на вашия матрак. Малко са другите продукти, които могат да имат толкова значителен ефект върху нашето здраве и щастие. Ето защо е важно да инвестирате в качествен матрак и да го замените в съответствие с указанията на експертите. Но кога трябва да смените матрака си?

При нормални условия матраците трябва да се сменят на всеки 6 до 8 години.

Разбира се, това е обща насока, а не универсално решение. Има различни фактори, които влияят кога трябва да замените матрака си.

Най-общо казано, трябва да замените матрака си, ако се прилага едно или повече от следните:

  • На възраст е 6-8 +
  • Това се отразява негативно на съня ви
  • В някои области е забележимо увиснал или повреден
  • Вдига повече шум от обикновено (шумни пружини са често срещани при старите матраци с вътрешна пружина)
  • Откривате, че спите по-добре в хотели, къщи на приятели и т.н.
  • Забелязвате увеличаване на алергиите и / или астмата
  • Редовно се събуждате с мускулна или ставна скованост

По същество трябва да замените леглото си, ако то вече не ви помага да спите спокойно. Няма ясен начин да разберете със сигурност дали е време за ново легло – но най-общо казано, ако мислите за ново легло, вероятно си струва да направите инвестицията по- скоро, отколкото по-късно.

Фактори, влияещи върху продължителността на живота на матрака

Различни фактори влияят върху дълголетието на матрака. Евтиното легло от 250 долара ще се влоши много по-бързо от луксозния матрак например. Някои ключови фактори, които оказват влияние върху насоките за подмяна на матраци, включват:

Матрак Материал – Материалите, използвани за производството на вашето легло, оказват значително влияние върху неговата издръжливост. По-нискокачествените вътрешни пружини и изцяло дунапренените матраци са склонни да имат най-кратката продължителност на живота, тъй като те са склонни съответно към увисване и впечатления от тялото. Хибридните матраци също са склонни към тези проблеми, но тъй като те често се продават като опции от по-висок клас и са направени с по-висококачествени материали, те са склонни да бъдат по-трайни. Латексните матраци са най-издръжливите, с продължителност над 8 години

В зависимост от материала има няколко добри начина за прогнозиране на издръжливостта. За innerspring и хибридни матраци, потърсете по-нисък габарит на намотката (което означава по-дебели намотки). За матраци с пяна, търсете по-висока плътност на пяната (1,7+ PCF за пенопласт, 5+ PCF за мемори пяна). И накрая, уверете се, че получавате естествен латекс, а не синтетичен латекс.

Поддръжка и грижи – Както всеки друг продукт, матракът ще издържи по-дълго, ако се грижите добре за него. Това означава да завъртите матрака си на всеки 3 месеца или поне (освен ако производителят не препоръча друго) и да използвате протектор за матрак.

Размер и тегло на спалното легло – Вашето тегло, както и теглото на всеки, който споделя леглото ви, също влияе върху скоростта, с която матракът ще се разгради. По-тежките траверси ще открият, че матраците могат да провиснат по-бързо, докато леките траверси ще имат по-малко въздействие. По същия начин матракът, който побира двойка, вероятно ще се износи по-рано от матрака за самотен човек.

Деца и домашни любимци – Ако споделяте леглото си с малки деца или с животни, вероятно ще трябва да сменяте матрака си по-често. В допълнение към допълнителното тегло, както домашните любимци, така и децата са по-склонни да причинят петна и / или повреда на матрака.

Струва ли си нов матрак да струва?

Закупуването на нов матрак може да бъде значителен разход – струва ли си?

В почти всички случаи отговорът е абсолютно. Нов матрак може да подобри качеството на съня ви, което влияе на всичко, от нивата на енергията ви до настроението до цялостното здраве. Някои потенциални ползи от нов матрак включват:

Подобрен сънРецензирано клинично изпитване от 2009 г. установи, че новите матраци значително подобряват качеството на съня и намаляват както болките в гърба, така и усещания стрес в пробната популация. Повечето нови собственици на матраци също съобщават, че качеството на съня им се е подобрило след закупуване на ново легло.

Намалени болки и болки – Ако се събудите с болка или скованост в гърба, раменете, бедрото или врата, е напълно възможно матракът ви да е част от проблема. По-старите легла са склонни да увисват на места, което намалява опората и намалява вероятността гръбначният ви стълб да бъде правилно подравнен.

Намален пренос на движение – По-старите матраци са склонни да прехвърлят повече движение от едната страна на леглото към другата. Това означава, че партньорът, сменящ позициите през нощта, може да наруши съня ви. Нов матрак – и особено изцяло пяна или хибридно легло – ще прехвърля по-малко движение, помагайки на двойките да си почиват по-добре заедно.

Намалени алергии / астма – Старите матраци натрупват тревожни акари, плесени, бактерии и други алергени. Малко проучване на Националния университет в Сингапур установи, че матраците имат най-висока концентрация на прахови акари от всеки домакински предмет, а други алергени също са много често срещани при по-старите матраци. Ако сте установили, че вашите алергии или симптоми на астма са се влошили, вашият матрак може да е отчасти виновен.

Въпреки че може да е изкушаващо да се придържате към съществуващия си матрак и да спестите малко пари, за повечето хора си струва да надстроят. Не забравяйте, че ще прекарате приблизително 1/3 от живота си в леглото – и няма по-добър начин да инвестирате в собственото си благополучие, отколкото да направите всичко възможно, за да осигурите качествен сън.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector