Menu Close

Пълна срещу кралица

Изборът на правилния размер на матрака е ключов компонент при избора на следващото ви легло. Искате да сте сигурни, че имате достатъчно място, за да спите спокойно, без да плащате допълнително за легло, което е по-голямо, отколкото наистина се нуждаете.

Матраците Queen са най-популярните досега и представляват добър вариант за повечето двойки. Има обаче ситуации, при които пълен матрак (иначе известен като двоен) може да има повече смисъл. Ръководството по-долу сравнява пълен и кралица, като обхваща всичко, от размери до средни разходи и други съображения, които трябва да имате предвид, когато правите избора си. Продължете да четете, за да разберете кое легло е подходящо за вашето домакинство.

Пълна Кралица
Размери 54 ”широк, 75” дълъг 60 ”широк, 80” дълъг
Площ 4050 квадратни инча 4800 квадратни инча
Най-доброто за
 • Самотни възрастни
 • Тези с малки спални / ограничено пространство
 • Двойки
 • Тези, които споделят леглото си с деца или домашни любимци
Ползи
 • По-достъпни от Queen
 • По-малък и по-лесен за придвижване
 • Достатъчно място за двама души, за да спят удобно
 • Добро място за крака за високи хора
Недостатъци
 • Твърде малък за повечето двойки
 • Не е подходящ за тези над 6 ‘високи
 • По-скъпо от Full
 • По-тежко и по-неудобно за движение

 

Има разлики както в ширината, така и в размерите на дължината, така че кралицата и фул наистина са значително различни размери на леглото.

На пълни размери матраци (54 инча, 75 инча дължина) са най-подходящи за самотните хора или може би самотни родители, които споделят едно легло с малко дете. Те са значително по-малки от дамите, така че пълен също ще се побере по-добре в по-малко пространство, като например студио.

Размерите на матрака на кралицата (60 инча ширина, 80 инча дължина) са най-подходящи за двойки, родители, споделящи с деца, и по-високи хора. Това е най-често срещаният размер на леглото, така че аксесоарите са изключително лесни за намиране – и те се вписват добре в повечето стаи, с изключение на много малки спални.

Таблицата по-горе предоставя бърз преглед, но има и други фактори, които трябва да се вземат предвид. Нека се потопим и проучим всичко, което трябва да имате предвид, докато избирате най-добрия размер на матрака за вас.

Кой размер е най-подходящ за вас?

Преди да изберете между пълен срещу кралица, трябва да вземете предвид различни фактори:

Спящ (и) партньор (и) – Първо, помислете с кого споделяте леглото си – или с кого може да делите легло в обозримо бъдеще. Ако сте само вие, всеки размер може да работи, в зависимост от височината ви (за тези над 6 фута високи, пълните легла може да се чувстват малко тесни дори сами). За двойки или тези, които споделят легло с дете, кралицата определено ще бъде по-добър залог. Съществува съществена разлика между матката и пълните легла както по ширина, така и по дължина, и просто казано, дамата се чувства далеч по-просторна от пълната в повечето случаи.

Разходи – По-малките легла обикновено са по-евтини, така че със сигурност можете да спестите малко пари, като отидете с пълно. Въпреки че варира от марка до марка, като цяло можете да очаквате пълен матрак да струва около 100 – 300 долара по-малко от царицата за същия модел матрак.

Универсалност – Преди да вземете решение за размера, помислете за цялата продължителност на живота на вашия матрак и какво може да е необходимо 5 или 10 години по-нататък. Ако сега сте самотни, в бъдеще може да споделяте леглото си с партньор. Ако сега нямате деца или домашни любимци, това също може да се промени. Ако отидете с пълен матрак, признайте, че се отказвате от някаква гъвкавост в замяна на по-ниска цена. Най-общо казано, матраците Queen са най-универсалните, така че ако сте на оградата, препоръчваме да се придържате към по-големия размер Queen.

Позиции на височина и сън – Най-поразителната разлика в размера между дама и пълна е в ширината – но има и 5 инчова разлика в дължината на тези размери на леглото. С дължина 75 инча, пълният размер може да се почувства малко тесен за по-високите хора. Например, човек с височина 6 фута ще има само 3 инча „допълнителна“ дължина, когато е напълно удължен, голяма част от която се заема от възглавницата ви. С дължина 80 инча, леглата Queen предлагат много по-добър избор за хора, които са по-високи. Също така, имайте предвид, че това съображение е най-важно за спящите на гърба и стомаха, тъй като те са склонни да спят напълно разширени. За страничните траверси, които са склонни да спят свити, дължината на матрака е по-малко фактор.

Размери на спалнята – пълните легла имат около 15 процента по-малка обща площ от леглата тип queen, което може да направи съществена разлика в малките спални. Ако спите в малка стая, излизането с пълна може да остави повече място за други мебели и да попречи на спалнята ви да се чувства тясна.

Лесно транспортиране / инсталиране – Двете матраци тип queen и пълните са доста управляеми, за да се движите с двама работещи хора. Обаче пълните определено са малко по-лесни за заобикаляне на ъглите, нагоре по стълбите и през коридорите.

Ето кратко обобщение на нашите препоръки:

Препоръчваме пълен за:

 • Самотни хора, които не споделят леглото си с никой друг
 • Хора под 6 фута височина
 • Бюджетни купувачи, които се чувстват добре с по-малко просторно легло

Препоръчваме Queen за:

 • Двойки, родители, които споделят леглото си с дете
 • Хора над 6 фута височина
 • Всеки, който предпочита повече място в леглото
 • Тези, които търсят най-гъвкавия и бъдещ избор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector