Menu Close

Мелатонин и сън

Мелатонинът, често наричан хормон на съня, е централна част от цикъла на съня и събуждането в тялото. Производството му се увеличава с вечерната тъмнина, насърчава здравословния сън и помага да се ориентира нашият циркаден ритъм.

Организмът естествено произвежда мелатонин, но изследователите и обществеността все повече се интересуват от външни негови източници, като течности или капсули, като начин за справяне със затрудненията със съня. В Съединените щати мелатонинът се продава като хранителна добавка и проучване от 2012 г. на Националния здравен институт установи, че това е една от най-често използваните добавки както сред възрастни, така и сред деца.

Проучванията са установили, че мелатонинът може да подобри съня в определени случаи, но не е за всеки. Важно е да сте наясно и внимателно да прецените потенциалните ползи и недостатъци на мелатонина. Хората, които искат да използват мелатонинова добавка, също трябва да са наясно с въпроси, свързани с дозировката и качеството на добавките.

Какво представлява мелатонинът?

Мелатонинът е естествен хормон, който се произвежда от епифизата в мозъка и след това се освобождава в кръвта. Тъмнината подтиква епифизата да започне да произвежда мелатонин, докато светлината води до спиране на производството. В резултат на това мелатонинът помага да регулира циркадния ритъм и да синхронизира цикъла ни сън-събуждане с нощта и деня. По този начин той улеснява прехода към сън и насърчава последователната, качествена почивка.

Мелатонинът, създаден в тялото, е известен като ендогенен мелатонин, но хормонът може да се произвежда и външно. Екзогенният мелатонин обикновено се произвежда синтетично в лаборатория и като хранителна добавка най-често се продава като хапче, капсула, дъвчене или течност.

Може ли добавките с мелатонин да подобрят съня?

Установено е, че мелатонинът, произведен от тялото, играе основна роля за получаване на качествен сън, така че е естествено да се помисли дали добавките с мелатонин могат да се използват за справяне със затрудненията при съня.

Досегашните изследвания показват, че добавките с мелатонин могат да бъдат полезни в определени ситуации както за възрастни, така и за деца.

Мелатонин при възрастни

При възрастни, изследователски проучвания са установили, че най-ясните потенциални ползи от мелатонина са за хора, които имат проблеми със съня, свързани с отложено фазово разстройство на съня и събуждането (DSWPD) и реактивно изоставане.

DSWPD е нарушение на циркадния ритъм, при което графикът на съня на човек се променя по-късно, често с броени часове. За хората с този график на „нощната сова“ може да е трудно да получат достатъчно сън, ако имат задължения, като работа или училище, които ги принуждават да се събудят рано сутринта. Проучванията показват, че ниските дози мелатонин, приети преди желаното време за лягане, могат да помогнат на хората с DSWPD да коригират цикъла си на сън напред.

Закъснение на реактивни двигатели може да възникне, когато човек пътува бързо през множество часови зони, като например на междуконтинентален полет, тъй като вътрешният часовник на тялото му става несъвместим с местния ден-нощ цикъл. Данните от малки изследователски проучвания сочат, че добавките с мелатонин могат потенциално да помогнат за нулиране на цикъла сън-събуждане и подобряване на съня при хора с изоставане в реактивни двигатели.

Сменени работници – хора, които работят през нощта – често се борят със затрудненията със съня, свързани с неправилно подравнен циркаден ритъм. Изследванията на мелатонин при работници на смени са имали неубедителни резултати, въпреки че някои хора съобщават за полза.

Спорят се дали мелатонинът е полезен при иначе здрави възрастни, които имат безсъние, постоянно състояние, белязано от проблеми със заспиването или задържането на сън. Съществуващите изследвания не са категорични. Някои експерти, които го преглеждат, намират някои доказателства в полза на мелатонина, докато организации като Американската академия по медицина на съня (AASM) стигат до заключението, че няма достатъчна научна подкрепа за мелатонина при намаляване на безсънието.

За повечето възрастни мелатонинът има малко забележими странични ефекти, така че дори когато ползите от него може да не са ясно установени, някои хора с проблеми със съня може да са склонни да го опитат. Най-добрата практика е да се консултирате с лекар и да проведете задълбочен разговор за ползите и рисковете, преди да вземете мелатонин.

Мелатонин при деца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector