Menu Close

ADHD и сън

Дефицит на внимание / хиперактивност (ADHD) е нарушение, което започва в детска възраст и обхваща симптоми на невнимание, хиперактивност и импулсивност. Тези симптоми пречат на функционирането в училище, на работа и в социални ситуации. ADHD присъства при около 5% от децата и е по-често при момчетата. За повечето хора разстройството продължава и в зряла възраст, въпреки че внимателното управление може значително да подобри качеството на живот на хората с ADHD.

Приблизително 25 до 50% от хората с ADHD изпитват проблеми със съня, вариращи от безсъние до вторични състояния на съня. Лекарите започват да осъзнават значението на лечението на проблемите със съня и въздействието, което това може да има както върху симптомите на ADHD, така и върху качеството на живот за пациентите с ADHD и техните семейства.

Каква е връзката между ADHD и съня?

Започвайки около пубертета, хората с ADHD са по-склонни да изпитват по-кратко време на сън, проблеми със заспиването и задържането на сън и по-висок риск от развитие на нарушение на съня. Кошмарите също са често срещани при деца с ADHD, особено тези с безсъние. Проблемите със съня при ADHD са склонни да се увеличават с възрастта, въпреки че проблемите със съня в ранна детска възраст са рисков фактор за бъдеща поява на симптоми на ADHD.

Дори тези, които рядко са хиперактивни през деня, могат да получат състезателни мисли и прилив на енергия през нощта, които пречат на съня. За някои нощното време е идеалната възможност за „хиперфокусиране“ върху даден проект, тъй като има по-малко разсейващи фактори. За съжаление, това затруднява успокояването за сън и може да доведе до нарушен график за сън и събуждане. С течение на времето безсънието може да се влоши, тъй като хората започват да развиват чувство на стрес, свързано с лягане.

Много хора с ADHD изпитват сънливост през деня и затруднено събуждане в резултат на лош сън. Други изпитват неспокоен, не освежаващ сън с множество нощни събуждания.

Проблемите със съня при ADHD изглежда се различават в зависимост от вида на ADHD. Хората с предимно невнимателни симптоми са по-склонни да имат по-късно лягане, докато тези с предимно хиперактивно-импулсивни симптоми са по-склонни да страдат от безсъние. Тези с комбиниран хиперактивно-импулсивен и невнимателен ADHD изпитват както лошо качество на съня, така и по-късно лягане.

Много симптоми на ADHD са подобни на симптомите на лишаване от сън. Наред с другите проблеми със съня на ADHD при възрастни включват забравяне и затруднена концентрация. При децата умората може да се прояви като хиперактивна и импулсивна8. Понякога може да е трудно да се разбере дали тези проблеми са породени от ADHD или от липсата на сън. Това може да доведе до погрешни диагнози или може да позволи нарушенията на съня да останат неоткрити. Поради това експертите препоръчват скрининг на пациенти за проблеми със съня, преди да предписват лекарства за ADHD.

Каква е биологията зад връзката ADHD-Sleep?

Проблемите със съня на ADHD могат да бъдат страничен ефект от нарушена възбуда, бдителност и регулиращи вериги в мозъка. Други изследователи смятат, че проблемите със съня на ADHD могат да бъдат проследени до забавен циркаден ритъм с по-късно начало на производството на мелатонин9. Въпреки приликите между определени нарушения на съня и симптоми на ADHD, изследванията не успяха да открият постоянни аномалии на съня при хора с ADHD.

Някои хора смятат, че е по-лесно да спят с успокояващите ефекти на стимулиращи лекарства, които обикновено се предписват за ADHD. За много хора обаче стимулантите сами по себе си причиняват редица проблеми със съня. Съпътстващите нарушения като тревожност, депресия или злоупотреба с вещества, както и лошата хигиена на съня, вероятно също играят роля при затрудненията в съня.

Как проблемите със съня на ADHD засягат ежедневието ??

Въпреки че има малко изследвания по въпроса за ADHD със съпътстващи нарушения на съня, деца и възрастни с ADHD плюс разстройство на съня често съобщават за по-тежки симптоми на ADHD и по-ниско качество на живот. Възможно е също така да страдат от депресия, тревожност, хиперактивност, невнимание, затруднена обработка на информация и по-висок ИТМ. В дългосрочен план хроничното лишаване от сън оставя хората уязвими към физически здравословни проблеми.

Сънливостта през деня може да има сериозни последици за училището и работата. Хората могат да съдят човек с ADHD за спане в неподходящо време, без да осъзнават, че това е част от тяхното състояние и е много трудно да се избегне. Внезапните пристъпи на сънливост също могат да бъдат опасни по време на шофиране или извършване на други дейности, които изискват концентрация.

Неспането добре през нощта може също да причини умора през деня. Лицата с липса на сън, свързана с ADHD, могат да се чувстват мрънкащи, раздразнителни, неспокойни или уморени или могат да имат проблеми с обръщането на внимание в училище или по време на работа. Понякога тези симптоми могат да бъдат объркани с разстройство на настроението. От своя страна тревожността и поведенческите затруднения са свързани с по-висока честота на проблеми със съня при деца с ADHD.

Тези проблеми също имат своето влияние върху семействата и болногледачите на хора с ADHD. Предварителните изследвания показват, че първичните болногледачи на деца с ADHD, както и проблеми със съня, са по-склонни да бъдат депресирани, тревожни, стресирани и закъснели да работят.

Какви нарушения на съня често се срещат при хора с ADHD?

В допълнение към генерализираното безсъние, хората с ADHD имат по-високи от нормалните нива на някои нарушения на съня. Тъй като симптомите на ADHD често приличат на симптомите на тези нарушения на съня, основните нарушения на съня могат да останат недиагностицирани. По-специално децата могат да имат затруднения да предадат това, което чувстват, което води до погрешно диагностициране на ADHD, когато всъщност проблемите им произтичат от нарушение на съня. Или може да имат ADHD плюс нарушение на съня.

 • Разстройство на циркадния ритъм на съня: Повечето хора с ADHD, особено юноши, са по-бдителни вечер. Този нетипичен график може да затрудни спазването на работните или училищните ангажименти. По-малка епифизна жлеза, нередности в гените на часовника и по-късно освобождаване на мелатонин може да са отговорни за нарушенията на циркадния ритъм на съня при хора с ADHD. Приемането на добавки с мелатонин в определено време или използване на терапия с ярка светлина може да ви помогне да коригирате графика си.
 • Дишане с нарушено сън: Дишането с нарушено сън (SDB), включително хъркане и сънна апнея, засяга до една трета от пациентите с ADHD. SDB води до нарушен сън и сънливост през деня и често причинява симптоми, типични за ADHD. Обнадеждаващата новина е, че лечението на SDB може да намали нуждата от стимуланти при деца, за които се смята, че имат ADHD. Проучванията показват, че премахването на сливиците може да помогне при ADHD и симптомите на сънна апнея при деца, докато CPAP устройствата са по-добър избор за възрастни.
 • Синдром на неспокойните крака : Хората със синдром на неспокойните крака (RLS) са измъчвани от изтръпване в краката, което затруднява заспиването. RLS или други видове периодични нарушения на движението на крайниците могат да се появят при почти 50% от хората с ADHD. Децата с ADHD и RLS изглежда прекарват по-дълго в един лек сън, което не е толкова възстановяващо. Изследователите смятат, че RLS се причинява от дефицит на желязо и допамин, които също са замесени в ADHD. RLS може да се лекува с железни добавки или допаминергични агенти.
 • Нарколепсия : Хората с нарколепсия са склонни да заспиват внезапно през деня и може да имат затруднения да спят спокойно през нощта. Възрастните с нарколепсия са два пъти по-склонни да имат ADHD като дете. Въпреки че връзката между двете не е ясна, изследователите смятат, че сънливостта, породена от нарколепсия, може да провокира симптоми на ADHD. Възможно е и двете разстройства да произтичат от подобна причина, като дефектен ген или проблем с невротрансмитерите. Нарколепсията обикновено се лекува с лекарства.

Лечението на основните нарушения на съня е важна стъпка към подобряване на съня за хората с ADHD. Посъветвайте се с Вашия лекар за проучване на съня, за да изключите всякакви вторични нарушения на съня, които може да се наложи да бъдат лекувани заедно с ADHD. Добрият лекар трябва постоянно да наблюдава потенциални проблеми със съня, тъй като те се развиват с течение на времето.

Съвети за сън за деца и възрастни с ADHD и проблеми със съня

Експертите са предпазливи оптимисти, че интервенциите в съня може да са от ключово значение за подобряване не само на съня, но и на симптомите на ADHD и ефектите на лекарствата за ADHD. Всъщност предварителните проучвания са установили, че поведенческите интервенции за сън подобряват съня, симптомите на ADHD, качеството на живот, ежедневното функциониране, поведението и работната памет.

За деца, юноши и възрастни с ADHD, една последователна рутина за лягане и здравословни хигиенни практики на съня могат да помогнат за засилване на връзката между леглото и съня. Опитайте да правите постепенни промени и отбележете къде виждате подобрения, за да разработите система, която работи за вас. Някои съвети включват:

 • Изключете захарта, кофеина и алкохола в рамките на няколко часа преди лягане
 • Избягвайте времето на екрана за един час преди лягане
 • Избягвайте да правите стимулиращи дейности и проекти, които изискват хиперфокусиране вечер
 • Направете леглото зона без стрес, запазена за сън и секс
 • Получете достатъчно упражнения и слънчева светлина през деня
 • Разработете рутина за лягане, която ви харесва, като препрочитане на любима книга, прекарване на време с домашни любимци или вземане на топла вана
 • Поддържайте спалнята тъмна, хладна и тиха, като използвате машина за бял шум, ако е необходимо, за да блокирате натрапчивите шумове
 • Лягайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден, като изберете време, което е реалистично и подходящо за възрастта, за да получите препоръчания сън за вашата възрастова група
 • Използвайте претеглено одеяло с топка

Хората с ADHD също често имат проблеми със събуждането сутрин. За помощ при ставане от леглото опитайте да използвате светлинна терапия или планирайте нещо приятно, когато ставате от леглото, като упражнения или хубава закуска

Организацията за деца и възрастни с ADHD препоръчва използването на система, базирана на награди, за проблеми със съня при малки деца с ADHD. Може също да ви помогне да предложите успокоение, като често проверявате детето си. За хора на всяка възраст с ADHD, разговорите с доверен доверен човек, воденето на дневник за притеснения или използването на техники за релаксация, като напътствани образи, може да помогне за лягане по-малко стресиращо.

Лекарствата за сън може да не са подходящи за хора с ADHD, но можете да говорите с Вашия лекар за добавяне на добавки или промяна на графика на лекарствата, за да го оптимизирате за сън. Някои хора с ADHD смятат, че помага на вниманието да приемат лекарствата си около час преди събуждане. Юноши и възрастни с проблеми със съня могат да се възползват от когнитивно-поведенческа терапия за безсъние (CBT-I).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector