Menu Close

Тревожност и сън

Тревожността често е свързана със проблеми със съня. Прекомерното безпокойство и страх затрудняват заспиването и заспиването през нощта. Лишаването от сън може да влоши безпокойството, да предизвика отрицателен цикъл, включващ безсъние и тревожни разстройства.

Тревожните разстройства са най-често срещаният проблем с психичното здраве в Съединените щати и е известно, че недостатъчният сън има негативни последици за цялостното здраве. В резултат на това разбирането и разглеждането на връзките между тревожността и съня могат да бъдат от основно значение за физическото и емоционалното здраве.

Какво е тревожност? Какво представляват тревожните разстройства?

Тревожността е чувство на тревога и безпокойство. Нормално е да изпитвате тревожност от време на време в отговор на страхови или стресови ситуации.

При тревожни разстройства този дистрес става прекомерен. Страховете не са пропорционални на ситуацията и притеснението пречи на ежедневието. Тези чувства стават постоянни, проявяват се през повечето дни за период от шест месеца или повече.

Как се чувства безпокойството?

Симптомите на тревожни разстройства могат да засегнат хората както емоционално, така и физически.

Хората с тревожност могат да се чувстват изключително нервни и напрегнати. Това може да повлияе на концентрацията и настроението им, което води до раздразнителност и безпокойство. Страхът или чувството им за предстояща гибел могат да се почувстват поразителни и извън контрол.

Физически тревожните разстройства могат да провокират напрегнати мускули, учестено дишане и сърдечен ритъм, изпотяване, треперене, стомашно-чревен дистрес и умора.

Много хора с тревожни разстройства се опитват да избягват ситуации, които могат да предизвикат повишено безпокойство; това обаче не разрешава техния основен страх и може да прекъсне както професионални, така и лични дейности. С течение на времето човек с тревожно разстройство може да свикне да се притеснява така, че състоянието на стрес или страх да изглежда нормално.

Тревожните разстройства могат да се появят заедно с други психични проблеми като депресията. Според Американската асоциация за безпокойство и депресия (ADAA) близо 50% от хората с депресия също са диагностицирани с тревожно разстройство.

Какви са видовете тревожни разстройства?

Тревожността е основен елемент на редица специфични разстройства, въпреки че не всички са категоризирани строго като тревожни разстройства.

  • Генерализирано тревожно разстройство (GAD): Хората с GAD изпитват значителни, надвиснали тревоги за много различни неща, които могат да предизвикат всеобхватно чувство на тревожност.
  • Паническо разстройство: Изключително интензивните епизоди на страх, известни като панически атаки, които обикновено продължават няколко минути наведнъж, са определящата характеристика на паническото разстройство.
  • Социално тревожно разстройство: Това разстройство включва екстремен страх от социални условия и потенциално смущение пред други хора.
  • Специфични фобии: Специфичните фобии са интензивни страхове, причинени от определени тригери. Някои от най-често срещаните специфични фобии включват агорафобия (страх от открити или затворени пространства, да сте в тълпа или да сте извън дома сам) и тревожност от раздялата.
  • Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) : При ОКР човек обсебва даден проблем по негативен начин, така че да провокира безпокойство и това предизвиква принуда, което е опитът му да контролира или премахне тази тревожност. Принудите се повтарят ритуално и могат пряко да повлияят на ежедневните дейности.
  • Посттравматично стресово разстройство (ПТСР) : Това състояние може да възникне, след като човек е изложен на болезнена или обезпокоителна ситуация. Хората с ПТСР могат да преживеят отново стресовото събитие, да се чувстват напрегнати и да имат потенциално изтощително безпокойство.

Колко чести са тревожните разстройства?

Тревожните разстройства са най-често срещаният тип психични заболявания, засягащи живота на около 20% от възрастните американци и 25% от тийнейджърите всяка година.

Възрастни, засегнати в САЩ Процент на населението за възрастни в САЩ
Генерализирано тревожно разстройство 6,8 милиона 3,1%
Паническо разстройство 6 милиона 2,7%
Социално тревожно разстройство 15 милиона 6,8%
Специфични фобии 2,2 милиона 1%
Посттравматично разстройство 7,7 милиона 3,5%

Не всички хора с тревожни разстройства имат еднаква степен на симптоми или въздействие от тревожността върху ежедневието си. В едно голямо проучване около 43% от възрастните описват леки увреждания на живота си от тревожност. Около 33% казват, че е умерено, а близо 23% казват, че е тежко.

Какво причинява тревожни разстройства?

Точната причина за безпокойство е неизвестна. Всъщност изследователите вярват, че няма нито една причина, а по-скоро взаимодействие на фактори, които включват генетика, фамилна история и излагане на негативни житейски събития. Някои здравословни проблеми и лекарства също могат да допринесат за симптоми на тревожност.

Каква е връзката между безпокойството и съня?

Сериозните нарушения на съня, включително безсънието, отдавна са признати като често срещан симптом на тревожни разстройства. Хората, които са измъчвани от притеснение, често размишляват за притесненията си в леглото и това безпокойство през нощта може да им попречи да заспят.

Всъщност състоянието на психическа хиперароза, често белязано от безпокойство, е определено като ключов фактор зад безсънието. Хората с тревожни разстройства са склонни да имат по-висока реактивност на съня, което означава, че е много по-вероятно да имат проблеми със съня, когато са изправени пред стрес.

Установени са затруднения със съня при хора с различни видове тревожност, включително генерализирано тревожно разстройство, OCD и PTSD. В няколко проучвания над 90% от хората с ПТСР, свързани с военни битки, са съобщили за симптоми на безсъние.

Дистресът за заспиването може сам да усложни нещата, създавайки тревожност при сън, която засилва чувството на страх и загриженост на човека. Тези негативни мисли за лягане, вид изпреварваща тревожност, могат да създадат предизвикателства пред здравословните графици на съня и рутините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector