Menu Close

Деменция и сън

Деменцията е необратима загуба на мозъчна функция, която засяга паметта, езика, решаването на проблеми и други когнитивни процеси. Съществуват различни видове деменция, като всички те засягат възрастните възрастни. Деменцията се характеризира с това, че мозъчните клетки не функционират както трябва и отмират по-бързо, отколкото при хора без деменция. Не е известно лечение за деменция, но наличните лечения могат да забавят развитието му.

Проблемите със съня са често срещани при лица с деменция и загубата на сън може да допринесе или да влоши тежестта на други симптоми на деменция. Настойниците съобщават, че нарушеният сън е един от най-тревожните симптоми на деменция. Идентифицирането и лечението на проблемите със съня е критична част от грижите за деменцията, тъй като облекчава стреса за пациентите и болногледачите и потенциално може да забави когнитивния спад.

Как деменцията променя моделите на съня?

Циркадният ритъм е съвкупност от физически и психологически процеси,   които ръководят цикъла ни сън-будност, като реагират на показатели в нашата среда. Хората с деменция изпитват фундаментални промени в своя циркаден ритъм, които работят срещу получаването на качествен сън по редовен график.

Надхиазматичното ядро ​​(SCN) е частта от мозъка, която служи като наш вътрешен часовник и реагира на сигнали, като светлина, за да покаже кога трябва да сме нащрек и кога трябва да се чувстваме сънливи. Хората, които имат болестта на Алцхаймер – най-често срещаният тип деменция – често имат увредени клетки в SCN и намалена клетъчна активност в тази част на мозъка. Резултатът от тази дисфункция е, че пациентите често не могат да следват 24-часов цикъл сън-събуждане и вместо това спят прекомерно през деня и спят много по-малко през нощта.

Освен това деменцията е свързана с промени в структурата на съня. Когато спим, телата ни преминават през поредица от етапи на сън, от лек сън (етапи 1 и 2), до дълбок сън (етап 3 или бавен вълнен сън) и след това сън в съня (наричан също бързо движение на очите или REM сън ). Бавният сън и REM сънят са критични части от начина, по който сънят работи за възстановяване на тялото и ума. Хората с деменция прекарват по-малко време   в бавен вълнен сън и REM сън и повече време в по-ранните етапи на съня. Това намаляване на дълбокия сън и REM съня може да се влоши с напредването на деменцията.

Нормални промени в модела на съня в по-напреднала възраст

Изследванията са документирали редица промени в съня, които се случват при здрави възрастни възрастни хора. Те включват време за лягане и събуждане, преминаващо към по-ранен час, отнема повече време, за да заспите веднъж в леглото, изпитвате фрагментиран сън, спите по-малко часове на нощ и прекарвате по-малко време в бавен и REM сън. Въпреки че тези промени са успоредни на някои от предизвикателствата на съня, наблюдавани при хора с деменция, промените в модела на съня при пациенти с деменция са по-драматични и разрушителни.

Какви нарушения на съня са често срещани при хора с деменция?

Хората с деменция често са засегнати от нарушения на съня. Следните нарушения на съня се откриват най-често при възрастни възрастни, но те се наблюдават с още по-висок процент при хора с деменция.

 • Синдром на неспокойните крака (RLS) : RLS се характеризира с непреодолимо желание да се движат краката, особено през нощта. RLS е често срещано при хора с тип деменция, наречена деменция на тялото на Lewy.
 • Периодично нарушение на движението на крайниците (PLMD) : PLMD причинява неконтролируеми движения на ръцете и / или краката през нощта. Много пациенти с PLMD също имат RLS.
 • Обструктивна сънна апнея (OSA) : OSA е състояние, белязано от нощния колапс на дихателните пътища, водещ до кратки пропуски в дишането. OSA е особено често при болестта на Алцхаймер, срещаща се при 40% от пациентите. Наличието на OSA също увеличава риска от развитие на деменция.
 • REM разстройство на поведението на съня : REM разстройството на поведението на съня кара хората да изпълняват мечтите си, понякога по опасни начини. Най-често се среща при лица с деменция на тялото на Lewy и понякога е първият симптом, който възниква при този тип деменция.
 • Депресия : Въпреки че депресията е разстройство на настроението, тя е свързана с безсъние и други нарушения на съня. Депресията е често срещана при хора с деменция и се наблюдава с нарастващи темпове, когато деменцията прогресира до по-тежки стадии.

Други проблеми със съня при хора с деменция

„Залезът на слънце“ е феномен, при който хората с деменция изпитват повишена възбуда по-късно през деня и вечер. Симптомите на залез включват объркване, безпокойство, скитане и викове. Залезът може да допринесе за безсъние и други проблеми със съня, когато това поведение продължава и през нощта. Възможните причини за залез слънце включват промените в циркадния ритъм, които се появяват при деменция, както и умора, депресия и болка.

Хората с деменция също могат да говорят, да крещят или да викат през нощта, ако не могат да заспят. Някои пациенти с деменция са склонни да се отдалечават от домовете си, което може да бъде особено опасно през нощта. При пациенти с деменция с REM разстройство на поведението на съня, викането, хващането, скачането и други видове поведение са свързани с изпълнението на сънищата по време на сън.

Как влияе сънят на риска от деменция?

Експертите предполагат, че сънят и деменцията могат да споделят двупосочна връзка. Това означава, че докато сънят може да повлияе на риска и симптомите на деменция, наличието или отсъствието на деменция също влияе върху качеството на съня. Например, един от първите симптоми на болестта на Алцхаймер в мозъка е натрупването на протеин, наречен амилоид-бета, който в крайна сметка образува бучки, наречени амилоидни плаки. Изследвания върху животни и малко проучване при хора показват, че лишаването от сън повишава нивата на амилоид-бета в мозъка. В същото време е доказано, че пациентите с Алцхаймер с амилоидни плаки имат по-лошо качество на съня от пациентите с Алцхаймер, които нямат амилоидни плаки.

Освен това е известно, че сънят е от решаващо значение за когнитивното ни функциониране и формирането на паметта. Наблюдателни проучвания показват, че проблемите със съня са свързани с когнитивен спад и деменция. Тези проучвания обаче не доказват причинно-следствена връзка. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре рискът от сън и деменция, има много доказани стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите съня си.

Какво може да помогне на някой с деменция да спи по-добре?

Хигиената на съня е основното лечение на проблеми със съня при хора с деменция. Хигиената на съня е колекция от практики и съображения за околната среда, които насърчават доброто качество на съня. Следните съвети за хигиена на съня могат да помогнат на човек с деменция да подобри своите модели на сън:

 • Поддържайте редовен график : Задаването на предсказуемо време за събуждане и сън може да помогне за синхронизиране на циркадния ритъм при хора с деменция. Създайте рутина за лягане, която включва тихи, успокояващи дейности преди лягане. Телевизията и електронните устройства могат да стимулират и да излъчват синя светлина, която пречи на съня, затова се опитайте да избягвате тези дейности преди лягане.
 • Ограничете дрямките : Дрямката през деня може да намали сънливостта през нощта, така че може да помогне да се обезсърчи дременето или да се ограничи практиката до една дрямка с продължителност по-малка от 30 минути.
 • Участвайте във физически упражнения : Упражненията в час преди лягане могат да повлияят негативно на съня. Правенето на упражнения в началото на деня обаче може да доведе до по-добър сън през нощта. Освен това намалява дременето и поддържа цялостното здраве.
 • График на социалната активност : Изследователско проучване установи, че хората с деменция, които са участвали в един до два часа социална активност на ден, показват подобрен нощен сън.
 • Добавете експозиция на светлина : Светлината е ключов регулатор на циркадния ритъм, така че ако е възможно, получаването на естествена светлина през деня може да помогне със съня през нощта. Ако достъпът до естествена светлина е ограничен поради времето или други фактори, терапията с ярка светлина на закрито може да помогне.
 • Избягвайте стимулантите : Най-добре е да избягвате кофеин, алкохол и никотин, ако е възможно. Освен това някои лекарства, използвани за лечение на деменция, могат да попречат на съня, затова говорете с лекар за най-доброто време на деня за прилагане на лекарства.
 • Лекувайте болка и нарушения на съня : Ако човек с деменция се справя с болка, нарушение на съня или депресия, лечението на състоянието може да подобри съня. Лекарят може да помогне при проучване на възможностите за лечение.
 • Създайте успокояваща обстановка в спалнята : Тъмната, тиха и удобна спалня насърчава съня. Някои хора с деменция се възползват от това, че имат много обичани предмети близо до леглото си. Ако пълната тъмнина не успокоява, добавете нощни лампи, за да създадете усещане за сигурност.

Някои от тези практики за хигиена на съня може да са трудни за човек с деменция. Например, може да не е възможно да се контролира нивото на шума в спалнята в старчески дом или помощно жилище. Помислете за добавяне на машина за бял шум, за да маскирате външния шум. Човек с деменция може също да има трудности да поддържа редовно време за лягане поради дрямка или разнообразни ежедневни дейности, но поддържането на постоянството на времето за събуждане все пак може да помогне за стабилизиране на циркадния ритъм. Лекар или специалист по сън е в добра позиция да предостави индивидуализирани препоръки за хигиена на съня за конкретна ситуация.

Ролята на медикаментите

Лекарствата се разглеждат като краен вариант за хората с деменция. Рисковете от помощните средства за сън включват повишено объркване, седация и риск от падания или нараняване. Не забравяйте да говорите с лекар, преди да дадете помощ за сън на човек с деменция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector