Menu Close

Депресия и сън

Повечето хора, преживели депресия, знаят, че тя често е придружена от проблеми със съня. Хората с депресия може да се затруднят да заспят и да заспят през нощта. Те също могат да имат прекомерна сънливост през деня или дори да спят твърде много.

В същото време проблемите със съня могат да изострят депресията, което води до отрицателен цикъл между депресията и съня, който може да бъде предизвикателство за прекъсване. Лошият сън може дори да провокира депресия при някои хора.

Разбирането на сложната връзка между съня и депресията може да бъде важна стъпка за подобряване качеството на съня и по-доброто управление на депресията.

Какво е депресия?

Чувството на тъга, разочарование или безнадеждност може да бъде здравословна реакция на предизвикателствата в живота. Обикновено тези чувства идват на вълни, обвързани са с мисли или напомняния за предизвикателни ситуации, продължават само за кратък период от време и не пречат на училище, работа или взаимоотношения.

При депресия тези чувства следват различен модел. Когато продължават повече от две седмици, усещат се почти всеки ден и остават през по-голямата част от деня, те могат да бъдат свързани с група разстройства на настроението, наречени депресивни разстройства. Наричани още клинична депресия, депресивните разстройства включват чувство на тъга, разочарование и безнадеждност, както и други емоционални, психически и физически промени, които водят до затруднения в ежедневните дейности.

Депресията е водещата причина за увреждане в световен мащаб, засягайки около 4,4% от населението на света. След тревожност, депресията е вторият най-често срещан проблем с психичното здраве в Съединените щати. Както много хора с депресия знаят, това може драматично да повлияе на съня и качеството на живота на човека.

Какво причинява депресията?

Въпреки че изследователите не знаят точната причина за депресията, има редица фактори, които могат да увеличат риска от развитие на това състояние. Те включват лична или фамилна анамнеза за депресия, преживяване на големи стресови фактори или травми, прием на някои лекарства и специфични заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector