Menu Close

Хранителни разстройства и сън

Написано от

Ерик Суни

Хранителните разстройства засягат над 30 милиона души в САЩ и могат да причинят значителни физически и психически стрес. Седмица на осведомеността относно хранителното разстройство2, ежегодно събитие, проведено през последната седмица на февруари, е признато за повече от 30 години3 като начин за повишаване на осведомеността и осигуряване на надежда и ресурси на хората, засегнати от хранителни разстройства.

Сънят играе жизненоважна роля както за емоционалното, така и за физическото здраве, а нарастващото количество доказателства показва връзка между съня и хранителните разстройства. Въпреки че точното естество на тази връзка е неизвестно, повечето изследвания сочат към сложна, многостранна връзка.

Знанието за връзките между сънните и хранителните разстройства може да помогне на хората, засегнати от тези разстройства, да разберат по-добре своето състояние. В някои случаи подобряването на съня може да даде възможност да се почувствате по-добре и дори да намалите симптомите на хранително разстройство.

Подобряването на съня е само един от многото начини хората да имат хранителни разстройства да получат помощ. За пряка помощ, телефонът за помощ на Националната асоциация за хранителни разстройства (NEDA)4 предоставя телефонни и онлайн чат услуги за свързване на хората, които имат хранителни разстройства, и техните близки с необходимата информация и подкрепа.

Какво представляват хранителните разстройства?

Хранителните разстройства са състояния на психичното здраве, които включват ненормално хранително поведение. Това поведение често се свързва с проблемни мисли или чувства за храна, тегло и / или образ на тялото.

Милиони хора в САЩ са засегнати от хранителни разстройства. Всеки може да има хранително разстройство, но най-често се среща при жени и при тийнейджъри и млади хора.

Има много видове хранителни разстройства. Най-често срещаните хранителни разстройства са преяждане, булимия и нервна анорексия. Синдромът на нощното хранене е хранително разстройство, което най-пряко засяга съня, въпреки че всички хранителни разстройства могат да взаимодействат със съня.

Разстройство на преяждането

Разстройството с преяждане е най -честото хранително разстройство. Смята се, че засяга около 2,8% от хората в даден момент от живота си.

Хората с разстройство от преяждане изпитват извън контрол хранене. Епизодите често включват ядене на големи количества за кратко време и продължаване на храненето, въпреки че се чувствате сити. Преяждането може да причини дискомфорт и чувство на срам и вина. Разстройство от преяждане може да се появи при хора от всякакъв размер, но най-често се среща при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Булимия Нервоза

Подобно на хората с разстройство на преяждане, хората с булимия нерва имат епизоди на неконтролируема консумация на големи количества храна. Впоследствие хората с това разстройство използват прочистващо поведение – повръщане, прекомерно упражнение, използване на лаксативи или хапчета за вода или гладуване – за да се опитат да противодействат на преяждането.

Смята се, че булимията нервоза засяга около 1% от хората по време на живота им. Това може да причини сериозни последици за здравето в резултат на постоянно повръщане и друго поведение на прочистване. В зависимост от конкретните им обстоятелства, хората с булимия невроза могат да бъдат с малко поднормено тегло, средно тегло или наднормено тегло.

Анорексия Нервоза

Anorexia nervosa е хранително разстройство, което включва значително намаляване на консумацията на храна, свързано с екстремно преследване на слабината. Дори когато имат значително поднормено тегло, хората с анорексия обикновено се смятат за наднормено тегло.

Има два вида нервна анорексия. Ограничителният тип включва големи ограничения върху приема на храна. Типът преяждане също включва ограничаване на приема, но включва поведение като повръщане или използване на лаксативи, за да се опита да увеличи максимално загубата на тегло.

Недостатъчната консумация на храна може да доведе до сериозно и животозастрашаващо недохранване. Сред всички психични разстройства най-висока смъртност има анорексията. Изследванията изчисляват, че около.6% от хората изпитват нервна анорексия в даден момент от живота си.

Синдром на нощно хранене

Синдромът на нощното хранене е разстройство, за което се смята, че засяга около 1,5% от хората. Хората с това състояние ядат между 25-50% от дневните си калории след вечеря. Обикновено не са гладни сутрин, но изпитват силно желание да ядат през нощта.

Безсънието е типичен симптом сред хората със синдром на нощното хранене. Събуждането няколко пъти през нощта е често срещано ядене и храненето може да се счита за необходимо, за да се заспи.

Синдромът на нощното хранене е свързан със затлъстяването. Често причинява емоционален стрес, като срам или вина, а прекъсванията му в съня могат да причинят дневна сънливост и увреждане.

Смята се, че синдромът на нощното хранене е свързан с неправилно подравнен циркаден ритъм. Циркадният ритъм е вътрешният часовник на човека, който помага да се контролира широк спектър от телесни функции.

Какво причинява хранителни разстройства?

Точната причина за хранителните разстройства е неизвестна, но се смята, че те са свързани с комбинация от генетични, екологични, социални и други фактори16..

Важно е да се подчертае, че хранителните разстройства не са резултат от избора на начин на живот. Вместо това те са медицински състояния със сложна биологична основа.

Изглежда някои хранителни разстройства протичат в семейства, което предполага възможна генетична предразположеност в определени случаи. Социалният и културен натиск, притесненията за изображението на тялото и други емоционални борби могат да повлияят на риска от развитие на хранително разстройство.

Каква е връзката между съня и хранителните разстройства?

Много научни изследвания са установили значително припокриване между проблеми със съня и хранителни разстройства. Не всеки с лош сън има хранително разстройство и не всички хора с хранителни разстройства имат проблеми със съня. Независимо от това, тези проблеми възникват заедно със скорост, която категорично показва връзка между тях.

Много експерти смятат, че хранителните разстройства и сънят имат двупосочна връзка. Това означава, че хранителните разстройства могат да повлияят негативно на съня и че нарушенията на съня могат да допринесат за симптомите на хранителни разстройства.

Някои примери за тази двупосочна връзка включват:

  • Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *