Menu Close

Мъката и нейното въздействие върху съня

Мъката е неизбежна част от живота. Над 2,5 милиона души умират в САЩ всяка година и над 60 милиона по целия свят. За всеки човек, който умре, остават средно петима близки приятели и членове на семейството, за да преживеят смъртта си.

Докато скръбта е универсално преживяване, начинът на обработване на мъката е уникален за всеки индивид. Процесът на скърбене отнема време и изглежда различно за всеки човек. Въпреки това, един от най- 2,5 милиона души на опечалените има проблеми със съня. Психичното здраве и сънят са тясно свързани и болезнената загуба на любимия човек може да причини хаос и на двамата.

Какво е скръб?

Повечето хора изпитват пет отделни етапа на скръб : неверие, договаряне, гняв, депресия и приемане. Тези етапи не се появяват непременно в линеен модел и е обичайно тези етапи да се изживяват с различни вълни на интензивност през целия процес на скърбене. Интензивността на скръбта постепенно намалява с времето и към около шест месеца мнозинството от хората са в състояние да приемат загубата и да я интегрират в живота си.

Кога скръбта става сложна скръб?

За 10% до 15% от скърбящите обаче интензивността на скръбта не намалява. Тези хора продължават да изпитват интензивни симптоми на скръб, дори след като са изминали шест месеца. Това е известно като сложна скръб, продължително скръбно разстройство или травматична скръб. Симптомите включват следното:

  • Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector