Menu Close

Психично здраве и сън

Повечето хора знаят от първа ръка, че сънят влияе на психическото им състояние. В крайна сметка има причина да се твърди, че някой в ​​лошо настроение „се е събудил от грешната страна на леглото“.

Оказа се, че зад тази разговорна поговорка има доста истина. Сънят е тясно свързан с психическото и емоционалното здраве и демонстрира връзки с депресия, тревожност, биполярно разстройство и други състояния.

Докато изследванията продължават за по-добро разбиране на връзките между психичното здраве и съня, досегашните доказателства сочат към двупосочна връзка. Нарушенията на психичното здраве обикновено затрудняват добрия сън. В същото време лошият сън, включително безсънието, може да бъде фактор, допринасящ за инициирането и влошаването на психичните проблеми.

Както сънят, така и психичното здраве са сложни проблеми, засегнати от множество фактори, но като се има предвид тяхната тясна връзка, има сериозна причина да се смята, че подобряването на съня може да има благоприятно въздействие върху психичното здраве и може да бъде компонент на лечението на много психиатрични разстройства.

Мозъчната активност се колебае по време на сън, като се увеличава и намалява през различните етапи на съня, които съставят цикъла на съня. При NREM (не-бързо движение на очите) сън, цялостната мозъчна активност се забавя, но има бързи изблици на енергия. В REM съня мозъчната активност се засилва бързо, поради което този етап е свързан с по-интензивно сънуване.

Всеки етап играе роля в здравето на мозъка, като позволява активността в различни части на мозъка да се увеличава или намалява и дава възможност за по-добро мислене, учене и памет. Изследванията също така разкриха, че мозъчната дейност по време на сън има дълбоки ефекти върху емоционалното и психическото здраве.

Достатъчният сън, особено REM сън, улеснява обработката на емоционалната информация от мозъка. По време на сън мозъкът работи за оценка и запомняне на мисли и спомени и изглежда, че липсата на сън е особено вредна за консолидирането на положително емоционално съдържание. Това може да повлияе на настроението и емоционалната реактивност и е свързано с нарушения на психичното здраве и тяхната тежест, включително риска от суицидни идеи или поведения.

В резултат на това все по-често се поставя под въпрос традиционната гледна точка, според която проблемите със съня са симптом на психични разстройства. Вместо това става ясно, че съществува двупосочна връзка между съня и психичното здраве, при която проблемите със съня могат да бъдат както причина, така и последица от проблеми с психичното здраве.

Обструктивната сънна апнея (OSA) е друг аспект на съня, който е свързан с психичното здраве. OSA е нарушение, което включва паузи в дишането по време на сън и намаляване на нивата на кислород в организма, създавайки фрагментиран и нарушен сън. OSA се среща по-често при хора с психиатрични заболявания и може да влоши физическото им здраве и да увеличи риска от сериозни психични разстройства.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се идентифицират разнообразните връзки между съня и психичното здраве, съществуващите доказателства показват, че съществува многостранна връзка, която може да бъде повлияна от многобройни фактори във всеки конкретен случай.

Сън и специфични проблеми с психичното здраве

Начинът, по който сънят и психичното здраве се преплитат, става още по-очевиден чрез преглед на това, което се знае за това как сънят е свързан с редица специфични психични състояния и невроразвитие.

Депресия

Смята се, че над 300 милиона души по света имат депресия, вид разстройство на настроението, белязано от чувство на тъга или безнадеждност. Около 75% от депресивните хора показват симптоми на безсъние, а много хора с депресия страдат и от прекомерна сънливост през деня и хиперсомния, която прекалено много спи.

В исторически план проблемите със съня се разглеждат като последица от депресията, но все повече доказателства сочат, че лошият сън може да предизвика или да изостри депресията. Трудността при идентифицирането на ясна причина и следствие отразява това, което се смята за двупосочна връзка, при която проблемите със съня и депресивните симптоми се подсилват взаимно.

Въпреки че това може да създаде отрицателна обратна връзка – лошият сън влошава депресията, която след това допълнително прекъсва съня – той също така отваря потенциален път за нови видове лечение на депресия. Например, поне за някои хора фокусът върху подобряването на съня може да има следствие от намаляването на симптомите на депресия.

Сезонно афективно разстройство

Сезонното афективно разстройство е подвид на депресията, която най-често засяга хората по време на годината с намалено дневно време. Например, хората в северния климат могат да получат сезонно афективно разстройство през есента и зимата.

Това състояние е тясно свързано с нарушаването на вътрешния биологичен часовник на човека или циркадния ритъм, който помага да се контролират множество телесни процеси, включително сън. Не е изненадващо, че хората със сезонни афективни разстройства са склонни да спят твърде много или твърде малко или да се променят в цикъла на съня си.

Тревожни разстройства

Всяка година тревожните разстройства в Америка засягат около 20% от възрастните и 25% от тийнейджърите. Тези нарушения създават излишен страх или безпокойство, които могат да повлияят на ежедневието и създават рискове за здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания и диабет. Видовете тревожни разстройства включват общо тревожно разстройство, социално тревожно разстройство, паническо разстройство, специфични фобии, обсесивно-компулсивно разстройство (OCD) и посттравматично стресово разстройство (PTSD).

Тревожните разстройства са силно свързани с проблеми със съня. Тревогата и страхът допринасят за състояние на свръхвъзбуда, в което умът се състезава, а свръхвъзбуждането се смята за основен фактор за безсънието. Проблемите със съня могат да се превърнат в допълнителен източник на безпокойство, създавайки изпреварващо безпокойство преди лягане, което затруднява заспиването.

Изследванията са установили особено силна връзка между ПТСР и съня. Хората с ПТСР често възпроизвеждат негативни събития в съзнанието си, страдат от кошмари и изпитват състояние на готовност, като всичко това може да попречи на съня. PTSD засяга много ветерани и поне 90% от американските ветерани с PTSD, свързани с битки от последните войни, имат симптоми на безсъние.

Проблемите със съня не са само резултат от тревожност. Изследванията показват, че лошият сън може да активира тревожността при хора, които са с висок риск за него, а хроничното безсъние може да бъде предразполагаща черта сред хората, които продължават да развиват тревожни разстройства.

Биполярно разстройство

Биполярното разстройство включва епизоди на екстремни настроения, които могат да бъдат както високи (мания), така и ниски (депресия). Чувствата и симптомите на човек са доста различни в зависимост от вида на епизода; въпреки това, както маниакалният, така и депресивният период могат да причинят големи увреждания в ежедневието.

При хората с биполярно разстройство режимите на сън се променят значително в зависимост от емоционалното им състояние. По време на маниакални периоди те обикновено изпитват по-малка нужда от сън, но по време на депресивни периоди могат да спят прекомерно. Нарушенията на съня често продължават, когато човек е между епизодите.

Изследванията са установили, че много хора с биполярно разстройство изпитват промени в моделите на съня си преди началото на епизод. Съществуват също доказателства, че проблемите със съня предизвикват или влошават маниакални и депресивни периоди и че поради двупосочната връзка между биполярното разстройство и съня, лечението на безсънието може да намали въздействието на биполярното разстройство.

Шизофрения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector