Menu Close

ПТСР и сън

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) се характеризира с хронично засилено състояние на възбуда след травматично събитие. PTSD често се влошава с времето или се развива коварно, така че хората може да не осъзнаят, че го имат, много месеци след травматичното събитие. Заболяването е по-често при жените, въпреки че може да се случи на всеки. Приблизително седем души от 100 ще имат ПТСР през целия си живот.

ПТСР и сънят имат сложна връзка. Въпреки че проблемите със съня придружават много състояния на психичното здраве, проблемите със съня при ПТСР всъщност се считат за част от разстройството. Сред симптомите, използвани за диагностициране на ПТСР, два са пряко свързани със съня: хиперарусалност и проникване, което може да се прояви като безсъние и кошмари. Изследователите все още се опитват да разберат дали проблемите със съня предшестват ПТСР или ПТСР причинява проблеми със съня.

Как проблемите със съня засягат симптомите на ПТСР?

Сред хората, които преживяват травматично събитие, тези, които страдат от значителни проблеми със съня, изглежда са по-склонни да развият ПТСР в бъдеще. Всъщност един от най -ранните признаци на ПТСР е нарушение на съня, което често включва кошмари, безсъние и фрагментиран сън с бързо движение на очите (REM).

Интересното е, че проблемите със съня, предшестващи травмиращото събитие, също могат да играят роля. Едно проучване установи, че хората, които съобщават за кошмари преди да отидат на война, са по-склонни да развият ПТСР след завръщането си.

След като разстройството започне, наличието на проблеми със съня изостря симптомите на ПТСР5. И дори след лечение на дневни симптоми на ПТСР, много хора установяват, че безсънието все още продължава.

Проблемите със съня при ПТСР пречат на способността на мозъка да обработва спомени и емоции, забавяйки процеса на възстановяване след травматично събитие. Освен това много хора с ПТСР използват алкохол или други вещества, за да се опитат да спят по-добре. Далеч от това да помогнат, тези контрапродуктивни механизми за справяне всъщност влошават съня и могат да влошат симптомите на ПТСР.

Как ПТСР засяга съня?

Хората с ПТСР често имат проблеми със заспиването и лесно се събуждат, често се събуждат много пъти през цялата нощ. Много хора с ПТСР също имат кошмари. Тези проблеми водят до нарушен, не освежаващ сън.

Тези с хронична болка, злоупотреба с вещества, черепно-мозъчна травма, депресия или други медицински проблеми са изправени пред допълнителна бариера за получаване на качествен сън. Някои лекарства за сън също пречат на REM съня, който е етапът на съня, по време на който сънуваме и важен етап на съня за справяне с травматични спомени.

Най-често срещаните проблеми със съня при ПТСР могат да бъдат обобщени в три категории:

 • Безсъние : Приблизително девет на всеки десет души10с ПТСР страдат от безсъние. Това до голяма степен се дължи на свръхвъзбуждане, при което индивидът не е в състояние да се отпусне. Това може да бъде и дълготраен ефект от това, че сте били в ситуация, която изисква постоянна бдителност през нощта. Безсънието при ПТСР може също да се самоуверенява, тъй като стресът от невъзможността да заспи в крайна сметка води до дезадаптивно поведение на съня като дневна дрямка или злоупотреба с вещества.
 • Кошмари и нощни ужаси : Кошмарите и нощните ужаси измъчват повечето хора с ПТСР, което води до нощни събуждания и затруднява заспиването. Съдържанието на тези ярки сънища понякога е свързано с минали травми, като много страдащи от ПТСР съобщават за повтарящи се кошмари. Кошмарите понякога се лекуват с образна репетиционна терапия, при която пациентът „пренаписва“ сценария на съня с по-малко заплашителна версия по време на будните часове.
 • Обструктивна сънна апнея (OSA) : Не е напълно ясно защо има по-голямо разпространение на OSA сред хората с ПТСР, но това може да се дължи на основните фактори като хронична възбуда или употреба на алкохол. Проучванията установяват, че устройствата с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) работят добре за лечение на OSA при хора с ПТСР и дори могат да намалят кошмарите. Въпреки че не са толкова ефективни, хората, които намират CPAP устройства задействащи или клаустрофобични, може да предпочетат да използват устройство за напредване на долната челюст.

Лечението на проблеми със съня, свързани с ПТСР, както и съпътстващи заболявания като депресия, е важна част от разрешаването на общите симптоми на ПТСР.

Връзката между ПТСР, сън и мозък

Изследователите са открили доказателства, че множество припокриващи се мозъчни области са замесени както при PTSD, така и при проблеми със съня, най-вече хипокампуса, амигдалата, предната цингуларна кора и островната кора. Тези области на мозъка вероятно са отговорни за причиняването на пациента да преразгледа травмиращото събитие при ретроспекции и кошмари, както и за поддържане на състояние на хиперароза.

Проучванията са установили, че хората с ПТСР имат по- бърз сърдечен ритъм по време на сън, което показва засилена реакция борба или бягство, която поддържа тялото в постоянно състояние на свръхбдителност. Не е изненадващо, че отличителните белези на нарушен сън при страдащите от ПТСР включват по-лек сън в първи етап, по-малко възстановителен бавен сън и фрагментиран REM сън.

Друга важна връзка между съня и ПТСР може да се крие в начина, по който мозъкът обработва спомените, предизвикващи страх. По време на травматично събитие мозъкът се научава да свързва определен стимул с отрицателен отговор. Дълго след травматичното събитие тази асоциация може да е толкова силна, че човекът да изпитва бурна реакция всеки път, когато му се представя подобен стимул.

Обикновено този отговор се отслабва по време на процес, наречен екстинкционна памет, по време на който мозъкът постепенно се научава да отделя стимула от научения отговор. Значителен обем на обработка на емоционалната памет се извършва по време на REM сън и изследователите смятат, че нарушенията на REM съня, наблюдавани при страдащите от ПТСР, могат да показват неспособност за ефективно обработване на травмата.

Загубата на сън може също да причини сънливост през деня и да попречи на стратегиите за справяне, оставяйки хората тревожни и свръхчувствителни към тригери. Добрата новина е, че подобряването на съня изглежда има съответни ефекти върху ПТСР.

Как да спим по-добре с ПТСР

Елементите на правилната хигиена на съня могат да помогнат значително за намаляване на проблемите със съня при ПТСР. Те включват:

 • Поддържане на хладна, тъмна и тиха среда за сън
 • Запазване на спалнята само за сън и секс
 • Престояване по редовен график за лягане
 • Хранене на здравословна диета и избягване на кофеин преди лягане
 • Получаването на редовни упражнения, които също помагат за овладяване на хиперароза
 • Избягване на стресови фактори преди лягане, включително говорене за вашето травмиращо събитие
 • Имате топла вана или четете успокояваща книга преди лягане
 • Изключване на екраните един час преди лягане
 • Използване на машина за бял шум, ако сте чувствителни към звуци
 • Използване на медитация или други техники за предотвратяване на преживяване

Трябва да спите в стая, която ви кара да се чувствате в безопасност, което може да бъде или не вашата спалня. Ако ви е неудобно да спите в тъмна стая, нощната лампа може да осигури усещане за сигурност.

Хората с ПТСР често се страхуват да спят, защото се притесняват, че ще сънуват кошмари. За съжаление това може да доведе до прекарване на часове в леглото със състезателни мисли. Ако сте били в леглото от 20 минути и не можете да заспите, станете от леглото, отидете в друга стая, за да направите нещо релаксиращо, и се върнете в леглото само когато ви се спи. Това ще спомогне за укрепване на умствената връзка между леглото и съня.

Ако имате проблеми със съня или ако се обърнете към вещества като наркотици или алкохол, за да ви помогнат да заспите, потърсете помощ от Вашия лекар. Те могат да ви помогнат да намерите терапевт, който осигурява когнитивна поведенческа терапия при безсъние (CBT-I), както и специфични за PTSD техники като репетиционна терапия с изображения или експозиция, релаксация и рескриптивна терапия. Те могат също да предписват лекарства за сън, въпреки че това крие повече рискове и трябва да се използва с повишено внимание.

Да се ​​научите да спите спокойно отново след преживяване на травма може да отнеме известно време, така че не се чувствайте победени, ако това не се случи веднага. Продължавайте да практикувате здравословно поведение и да работите с Вашия лекар и в крайна сметка трябва да започнете да се чувствате по-добре. Тъй като сънят и ПТСР са толкова тясно свързани, продължаващата терапия е изключително полезна за тези, които се борят с безсънието.

Съвети за сън за партньори на хора с ПТСР

Докато повечето усилия са насочени към това как да помогнете на някого с PTSD да спи, партньорите на хора с PTSD също могат да се затруднят да спят спокойно. За тези с партньор, който се събужда няколко пъти през нощта, може да е от полза да инвестират в матрак, който заглушава звука и движението.

Кошмарите и нощните ужаси могат да бъдат плашещи и да накарат партньора ви да се развихри бурно. Въпреки че искате да бъдете там за партньора си, може да ви се наложи да спите от време на време в отделна спалня наблизо, за да можете да получите спокойния сън, от който се нуждаете.

Може да е и конструктивно да правите упражнения заедно с партньора си през деня. В допълнение към подобряването на съня, съвместното разработване на здравословни съчетания може да ви помогне да се свържете и да възстановите чувството за сигурност на вашия партньор.

Много болногледачи се борят с чувство за вина и чувство, че са отговорни за „спасяването“ на партньора си. Изливането на цялата си енергия в помощ на друг човек обаче може да има сериозен ефект върху собственото ви психично здраве. Двойка терапия, индивидуална терапия, групи за подкрепа или силна мрежа от семейство и приятели може да ви помогне да управлявате собствените си мисли и чувства, за да намалите риска от изгаряне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector