Menu Close

Травма и сън

Травмата е преживяване, което има трайни, негативни ефекти върху благосъстоянието и способността на човека да функционира. Едно отделно травматично събитие може да доведе до психологическа травма или да се натрупа с течение на времето в отговор на продължаващ стрес.

Въпреки че определението за травма се е променило с течение на времето, ясно е, че преживяването на потенциално травмиращо събитие е често срещано. Всъщност изследванията показват, че почти 90% от хората са изложени на поне едно потенциално травмиращо събитие през живота си.

Преживяването на травма може да увеличи риска от проблеми с психическото и физическото здраве, включително самоубийство. Ако вие или някой, когото познавате, сте в криза, Националната линия за предотвратяване на самоубийствата предоставя 24/7, безплатна и поверителна поддръжка, както онлайн, така и по телефона.

Национална линия за предотвратяване на самоубийствата

1-800-273-8255

https://suicidepreventionlifeline.org/chat/

Ефектите от травмата върху тялото

Когато мозъкът очаква заплаха, той реагира бързо, за да се предпази от вреда. Вътрешна алармена система, наречена реакция на стрес или реакция борба-полет-замръзване, предизвиква физиологични промени в тялото. Освобождава се каскада от хормони, мускулите се напрягат, пулсът се увеличава и дишането става по-ускорено, докато тялото се подготвя за защита срещу заплахи.

След приключване на заплахата или травматичното преживяване реакцията на стреса на тялото започва да се връща към изходното ниво. Първоначалните реакции варират и всички се считат за нормални и здравословни реакции на психологическа травма. Тези реакции често включват объркване, безпокойство, физическа възбуда и затруднено изразяване на емоции. За щастие хората са невероятно издръжливи и за повечето хора дори най-предизвикателните реакции към травматични преживявания ще намаляват с времето, когато тялото и умът интегрират опита и се излекуват.

Някои хора изпитват забавени реакции след травматични събития. Забавените реакции могат да включват депресия, умора, кошмари и дори развитие на нарушения на съня. Ако тези симптоми продължават с течение на времето или ако започнат да пречат на работата, училището или взаимоотношенията, те може да са симптом на по-тежък посттравматичен стрес.

Посттравматично разстройство

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) е състояние, характеризиращо се с повтарящи се и неволни спомени за травматичното събитие през деня (например ретроспекции) и / или по време на сън (кошмари). Хората с това състояние могат да избягват външни напомняния (хора, места, дейности) и вътрешни спомени, мисли или чувства около събитието. Приятели и близки около тях може да забележат промени в настроението, тъй като стават по-лесно стреснати и свръх осъзнават потенциалната опасност.

Изследванията показват, че по-малко от 10% от хората, изложени на травматично събитие, развиват посттравматично стресово разстройство. Важно е хората със симптомите на ПТСР да говорят със своя лекар и да научат за възможностите за лечение. Има ефективни лечения за ПТСР, които могат да помогнат на оцелелите да се излекуват от продължителните ефекти на травмата.

Въздействието на травмата върху съня

Проблемите със съня са често срещани след травматично преживяване. Бдителността и свръхвъзбуждането, свързани с ефектите от стресовата реакция на организма, често допринасят за симптомите на безсъние. Много хора имат трудности със заспиването, събуждат се по-често през нощта и имат проблеми със заспиването след травматично събитие.

Травмата може също да повлияе на архитектурата на съня, което означава, че може да промени начина, по който тялото се движи през цикли и етапи на съня. Въпреки че експертите все още работят, за да разберат последиците от промените, наблюдавани в архитектурата на съня след травма, сънят с бързо движение на очите (REM) изглежда е най-засегнатият етап. REM сънят е важен за съхраняване на спомени и обработка на емоции, а сънищата по време на REM сън са по-фантастични и странни.

Неприятните сънища и кошмарите са често срещани при травмите. Оцелелите често имат сънища за травмиращото събитие, които или директно възпроизвеждат преживяването, или съдържат емоция, съдържание и символи, свързани с травма. Изследователите предполагат, че сънищата, свързани с травма, са причинени от реакцията на мозъка на страха, съчетана с хиперарусалност, и могат да представляват опита на ума да интегрира травмиращо преживяване.

Въпреки че проблемите със съня след травматично преживяване могат да бъдат обезпокоителни, те също могат да бъдат важна възможност за лечение и излекуване от травма. Изследванията показват, че способността да спите след травматично събитие може да намали натрапчивите спомени, свързани с травмата, и да ги направи по-малко притеснителни. Насочването към проблемите със съня при ранното лечение на травма може да намали риска от развитие на ПТСР.

Нарушения на съня след травма

Безсънието е един от най-често срещаните проблеми със съня, свързани с травма и се решава самостоятелно при повечето оцелели от травма. По-тежки и постоянни нарушения на съня обикновено се наблюдават при хора с по-високи нива на посттравматичен стрес и ПТСР. Макар и рядко, нарушения на съня, които могат да се развият след травма включват кошмар разстройство, разтройство на периодично движение на крака, съня и ужаси, и парасомния като разстройство на съня REM поведение.

Детска травма и сън

Детската травма може да продължи да влияе върху здравето на човека дълго след като детството е приключило. Проучването CDE-Kaiser ACE изследва въздействието на детските травми, наречени неблагоприятни детски преживявания (ACE) върху живота на 17 000 възрастни участници. Това знаково проучване установи, че АСЕ увеличават риска от психични и физически здравословни проблеми по-късно в живота, включително депресия, тревожност, сърдечни заболявания и дори ранна смърт.

Един от начините, по които детската травма увеличава риска от заболявания по-късно в живота, може да бъде чрез развитието и неблагоприятните последици от проблемите със съня. До една половина от децата показват някои от симптомите на ПТСР след травма, включително хиперароза и проблеми със съня. Травмата може да има значително въздействие върху развитието на мозъка в детството, така че проблемите със съня могат да продължат или да се влошат, докато детето напредва през юношеството и в зряла възраст.

В сравнение с възрастни с малко или никакви АСЕ, възрастните със значително количество детска травма са повече от два пъти по-склонни да имат проблеми със заспиването и също са два пъти по-склонни да се чувстват уморени след пълноценен сън. Ефектите на ACE върху съня могат да продължат до 50 години, като всеки ACE, преживян в детството, увеличава риска от недоспиване като възрастен с 20%.

Травмата, преживяна през детството, също може да повлияе на тежестта на безсънието в зряла възраст. При възрастни пациенти с диагноза безсъние, тези с голям брой АСЕ се събуждат по-често през нощта и имат по-нарушен сън от тези с малко или никакви АСЕ.

Съвети за спане след травма

Нормално е травматичното преживяване да повлияе на количеството и качеството на съня ви. Бъдете търпеливи към себе си и се опитайте да имате реалистични очаквания относно времето, необходимо на тялото ви да се излекува. Работата с лекар, психолог или съветник може да ви помогне да създадете разумни, постижими цели за справяне с проблемите със съня след травма. Ето още няколко съвета за спане, докато се излекувате от травма:

  • Поддържайте обичайния си график на съня: рутинните са важни за спокоен, качествен сън. Ако можете, опитайте бавно да се върнете към стария си график за сън. Спянето и ставането по едно и също време всеки ден, дори през уикендите, помага на тялото ви да бъде по-подготвено, когато е време за почивка.
  • Спете там, където се чувствате в безопасност: Травматичните събития често ни оставят да се чувстваме несигурни, което може да предизвика предизвикателството да се чувстваме достатъчно спокойни, за да заспим Помислете какви промени биха направили вашата среда за сън да се чувства по-безопасна, докато се възстановявате. Може би това е някой друг да спи до вас или на дивана за известно време, да държи телефон на място или да запали приглушена светлина в част от спалнята.
  • Включете се в реакцията за релаксация: Активирането на реакцията на тялото за релаксация е естествен начин за борба със стреса. Релаксационните упражнения са един от начините да ангажирате този отговор и да успокоите тялото и ума си преди лягане.
  • Не насилвайте съня: Ако се окажете да се мятате и да се обръщате за повече от около 20 минути, може би е най-добре да станете от леглото и вместо това да намерите релаксираща дейност. Може да опитате топла вана, четене или слушане на музика, преди да се върнете в леглото, когато се чувствате уморени.
  • Разберете, че симптомите ви може да са нормални: Няма правилен начин да се обработи травматично преживяване, но един съществен аспект на излекуването от травма е да знаете кога да поискате подкрепа. Лекарите, съветниците и социалните работници са обучени да помагат на хората да се справят и да се излекуват от последиците от травмиращо събитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector