Menu Close

Нощни ужаси

За повечето родители събуждането под звуците на детски писък е тревожно събитие, особено когато опитите за утеха на детето ви са посрещнати с неотзивчив израз и махащи крайници. Това не е кошмар; това е нощен ужас.

Докато моментите, които минават по време на нощния ужас, могат да се чувстват дълги и стресиращи за родител, тези епизоди обикновено продължават само няколко минути, след което детето ви бързо заспива и на следващата сутрин няма да има спомен за епизода.

Родителите често имат въпроси и притеснения относно нощните ужаси. Познаването на техните причини, последици и разлики от други необичайни поведения в съня може да помогне на родителите да разберат тези епизоди и как най-добре да се грижат за детето си.

Какво представляват нощните ужаси?

Нощните ужаси, наричани още сънни ужаси, са вид парасомния, класифициран като разстройство на възбудата, което се случва по време на сън без REM (NREM). Обикновено се появяват през първите 3 до 4 часа през нощта.

Човек, който изпитва нощен ужас, изведнъж ще започне да показва признаци на паника и ужас, докато спи, като крещи, бие или рита. Това обикновено се придружава от други симптоми като ускорен сърдечен ритъм и дишане, зачервяване на кожата, изпотяване, разширяване на зениците и напрежение на мускулите.

Въпреки че детето може да отвори очите си и изглежда да се страхува силно от някого или нещо в стаята, то обикновено не реагира на тези, които се опитват да ги събудят или да му осигурят комфорт. Те дори могат да се опитват да се бият или да избягат, причинявайки случайно нараняване на себе си или на членовете на семейството си.

Повечето нощни ужаси продължават около 10 минути, но при някои деца те могат да продължат 30 до 40 минути. След епизода децата често заспиват дълбок сън и обикновено нямат спомен за нощния ужас на следващата сутрин.

Честотата на нощните ужаси може да бъде трудно да се предскаже. Някои деца могат да ги изпитат много рядко, докато други могат да имат един до два епизода на месец.

Кошмари срещу нощни ужаси

Кошмарите са неприятни или плашещи сънища, които причиняват емоционален стрес. За разлика от нощните ужаси, кошмарите обикновено се появяват по време на REM сън и не включват физическо или гласово поведение. Обикновено се помнят подробностите или чувствата на кошмара, а някои дори могат да се превърнат в повтарящи се сънища.

И кошмарите, и нощните ужаси започват в детството. Смята се, че 10% до 50% от децата на възраст от 3 до 5 години имат кошмари, които са достатъчно тежки, за да обезпокоят родителите или болногледачите. Докато нощните ужаси се считат за по-рядко срещани, нивата на разпространение не са добре документирани. Като цяло разпространението при деца е отчетено като 1-6,5%. Едно проучване обаче установи, че до 40% от децата под 5-годишна възраст са преживели нощни ужаси.

Кой е засегнат от нощните ужаси?

Нощните ужаси могат да засегнат хора на всяка възраст, но са много по-чести при малки деца, отколкото при юноши или възрастни.

Нощни ужаси при деца

Най-често срещаната епоха, в която се случват нощните ужаси, е въпрос на продължаващ дебат. Най-често тези епизоди се появяват, когато детето е на възраст между 4 и 12 години и отзвучават спонтанно до юношеството или пубертета. Неотдавнашно проучване обаче показа, че най-често срещаната възраст за нощни ужаси е на 1,5 години, като до 35% от децата на тази възраст имат тези епизоди.

Нощни ужаси при юноши

Въпреки че липсват подробни доказателства, разпространението на нощните ужаси при деца над 12 години изглежда ниско. Повечето юноши, които изпитват нощни ужаси, са ги преживявали, когато са били по-млади и ще надраснат тези
епизоди, когато преминат в зряла възраст. Едно проучване описва, че само 4% от паразомниите като нощни ужаси ще продължат през юношеството. Ново настъпване на нощни ужаси при тийнейджърите може да е свързано с травма или психиатрично разстройство.

В определени социални условия на тази възраст, като преспиване или летни лагери, тийнейджър с история на нощни ужаси може да почувства тревожност или смущение. Може да е полезно да се консултирате с лекар, за да помогнете за идентифицирането на причинители или други допринасящи здравословни състояния.

Нощни ужаси при възрастни

Възрастните изпитват нощни ужаси много по-рядко от малките деца. 2.2% от възрастните са съобщили, че са преживели нощни ужаси, а много малко хора на възраст над 65 години (<1%) описват, че са имали нощни ужаси.

Възрастните с детска история на нощни ужаси могат да имат повторение на епизодите, предизвикани от стрес, лишаване от сън или развитие на друго нарушение на съня. Както при юношите, ужасът при сън при възрастни може да представлява особено безпокойство поради по-голям риск от нараняване на себе си или други членове на домакинството, ако по време на епизода се появи насилствено поведение. Рядко юноши и възрастни могат да си припомнят подробности за нощния терор.

Какво причинява нощните ужаси?

Подобно на други парасомнии, има някои доказателства, че нощните ужаси имат генетичен компонент и е по-вероятно да се появят при лица, които имат фамилна анамнеза за парасомния, по-специално родител или брат или сестра.

Освен това хората, които имат други нарушения на съня като нощна астма, обструктивна сънна апнея, синдром на неспокойни крака или гастроезофагеален рефлукс, все повече се разпознават при тези с нощни ужаси. По-специално, обструктивната сънна апнея (OSA), нарушение на дишането, е налице при повече от половината от децата, които са насочени към лекари за сънни ужаси.

Като цяло няма значителна връзка между нощните ужаси и психологическите разстройства, за разлика от това, което се предполага при други видове паразомнии.

Докато гореописаните условия могат да предразположат някого към паразомнии, доказано е, че редица фактори ги предизвикват:

 • Висока температура
 • Лишаване от сън
 • Тревожност при раздяла при деца
 • Периоди на емоционален дистрес или конфликт
 • Нарушаване на графика на съня
 • Някои лекарства
 • Употреба и злоупотреба с алкохол
 • Мигренозно главоболие
 • Травма на главата

Кога да посетите лекар за нощните ужаси

Повечето деца ще надраснат епизодите на нощния терор без лечение и честотата на разпространение рязко спада при юноши и възрастни. Въпреки това винаги трябва да се има предвид търсенето на медицинска помощ относно нощните ужаси, особено в следните сценарии:

 • Епизодите се случват 2 или повече пъти седмично
 • Епизодите водят до нараняване или близо до нараняване
 • Нощните ужаси са придружени от лунатизъм или приказки в съня
 • Човек е нарушил съня и / или сънливостта през деня или има проблеми с функционирането
 • Сънните ужаси започват в юношеството или в зряла възраст

Диагнозата обикновено може да бъде поставена чрез докладване на симптоми и поведение на съня на Вашия лекар. Други тестове могат да бъдат препоръчани, ако човек изпитва други симптоми, като сънна апнея, нощно напикаване или гърчове. Може да е необходимо насочване към специалист по сън, за да се изключат други нарушения на съня или да се диагностицират основните здравословни състояния.

Как се предотвратяват и лекуват нощните ужаси?

Има редица подходи за справяне с нощните ужаси и най-добре е да работите с лекар, за да приспособите лечението към вашите специфични нужди. Знанието как да се реагира на нощните ужаси в момента е полезно да се сведат до минимум нежеланите събития, когато се появят и за щастие епизодите обикновено са самоограничени.

Трябва ли да събудите дете, което преживява нощни ужаси?

Когато детето изпитва нощен ужас, естествено е да искаме да му осигурим комфорт. Най-добре е да стоите наблизо и да се уверите, че те няма
да паднат или да се наранят. Не се опитвайте обаче да събудите дете по време на нощен ужас. Опитите за възбуда могат да накарат епизода да продължи по-дълго или да предизвика физическа реакция, която може да доведе до нараняване. Най-често тези епизоди са кратки и детето ви бързо ще заспи обратно.

Ако нощните ужаси се случват многократно, уверете се, че спалнята на детето ви е в безопасна среда, като премахнете всички потенциално опасни предмети и обезопасите вратите и прозорците. Уверете се, че други болногледачи и членове на семейството също знаят какво да правят, ако се случи нощен ужас.

Какво е лечението за нощни ужаси?

Родителите трябва да бъдат уверени, че може да не е необходимо лечение за деца, които изпитват нощни ужаси по-малко от два пъти месечно. Повечето деца естествено надрастват тези епизоди с напредването на възрастта и развитието на нервната им система.

Дори нощните ужаси да са рядкост, важно е да обмислите нещата, които можете да направите, за да подобрите хигиената на съня на детето си9. По-добрите навици за сън могат да намалят вероятността от нощни ужаси, да улеснят по-добрия растеж и развитие и да установят здравословни сънища, докато детето ви порасне. Като се има предвид, че лишаването от сън е известен стимул за нощни ужаси, подобряването на качеството на съня е често срещан подход за справяне с по-честите нощни ужаси

Ако основният медицински проблем допринася за нощните ужаси, лечението на това медицинско състояние може да играе съществена роля за намаляване и / или лечение на нощни ужаси. Лекарят може да помогне да се определи дали някакви основни медицински състояния допринасят за парасомнията и да предложи специфичен план за лечение.

В някои случаи може да се обмислят лекарства за деца с постоянни нощни ужаси. Някои деца реагират на лечение с лекарства като успокоителни и някои антидепресанти.

Лечение на нощен терор при юноши и възрастни

Юноши и възрастни, които изпитват повтарящи се нощни ужаси, могат да се възползват от работата със специалист по сън, който може да помогне да се установи дали има основна причина, която може да бъде лекувана. Те могат също да предписват терапия за справяне със симптомите на нощни ужаси.

Лекар или специалист по сън може да ви помоли да си водите дневник на съня, който е запис на последните ви навици за сън и как сънят влияе върху ежедневието ви. Те могат да поискат информация от партньор в леглото или член на семейството, който може да опише епизодите на нощния терор. Някои хора могат да бъдат насочени за проучване на съня за допълнителна оценка и диагностика на основните / съпътстващи нарушения на съня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *