Menu Close

Кошмари

Сънуването е един от най-сложните и загадъчни аспекти на съня. Въпреки че сънищата могат да включват видения за величие и блаженство, те също могат да бъдат страшни, заплашителни или стресиращи.

Когато лош сън ви кара да се събуждате, това е известно като кошмар. Нормално е от време на време да сънувате кошмар или лош сън, но за някои хора те се повтарят често, нарушавайки съня и влияейки негативно и на будния им живот.

Познаването на разликите между лошите сънища, кошмарите и кошмарното разстройство е първата стъпка към справяне с причините за кошмарите, започване на подходящо лечение и по-добър сън.

Какво представляват кошмарите?

В медицината на съня кошмарите имат по-строга дефиниция, отколкото в ежедневния език. Това определение помага да се разграничат кошмарите от лошите сънища : докато и двете включват обезпокоително съдържание на сънищата, само кошмар ви кара да се събуждате от сън.

Кошмарите са живи сънища, които могат да бъдат заплашителни, разстроителни, странни или притеснителни по друг начин. Те се появяват по-често по време на сън с бързо движение на очите (REM), етапът на съня, свързан с интензивно сънуване. Кошмарите възникват по-често през втората половина на нощта, когато повече време се прекарва в REM сън.

След събуждане от кошмар е нормално да сте наясно какво се е случило в съня и много хора се чувстват разстроени или притеснени. Физически симптоми като промени в сърдечната честота или изпотяване също могат да бъдат открити след събуждане.

Какво е кошмарно разстройство?

Докато повечето хора имат кошмари от време на време, кошмарното разстройство се появява, когато човек има чести кошмари, които пречат на съня, настроението и / или функционирането им през деня. Това е нарушение на съня, известно като паразомния. Парасомниите включват множество видове ненормално поведение по време на сън.

Хората, които имат случайни кошмари, нямат кошмарно разстройство. Вместо това, кошмарното разстройство включва повтарящи се кошмари, които причиняват забележим стрес в ежедневието им.

Нормални ли са кошмарите?

Нормално е и децата, и възрастните от време на време да сънуват лоши сънища и кошмари. Например, проучване установи, че 47% от студентите са имали поне един кошмар през последните две седмици.

Кошмарното разстройство обаче е много по-рядко срещано. Изследванията изчисляват, че около 2-8% от възрастните имат проблеми с кошмарите.

Честите кошмари са по-чести при децата, отколкото при възрастните. Кошмарите при децата са най-разпространени на възраст между три и шест години и са склонни да се появяват по-рядко с възрастта на децата. В някои случаи обаче кошмарите продължават да съществуват в юношеска и зряла възраст.

Кошмарите засягат мъжете и жените, въпреки че жените обикновено са по -склонни да съобщават, че имат кошмари, особено по време на юношеството до средната възраст.

Защо имаме кошмари?

Няма консенсусно обяснение защо имаме кошмари. Всъщност в медицината на съня и в неврологията продължава дебат за това, защо изобщо сънуваме. Много експерти смятат, че сънуването е част от методите на ума за обработка на емоциите и консолидиране на паметта. Тогава лошите сънища може да са компонент на емоционалния отговор на страха и травмите, но са необходими повече изследвания, за да се обясни окончателно защо се случват кошмари.

По какво се различават кошмарите от сънните ужаси?

Сънните ужаси, понякога наричани нощни ужаси, са друг вид парасомния, при който спящият изглежда развълнуван и уплашен по време на сън. Кошмарите и ужасът на съня имат няколко отличителни характеристики :

 • Кошмарите се случват по време на REM сън, докато ужасът на съня се случва по време на сън без REM (NREM).
 • Сънните ужаси не включват пълно пробуждане; вместо това човек остава предимно заспал и труден за събуждане. Ако бъдат събудени, те вероятно ще бъдат дезориентирани. За разлика от това, когато човек се събуди от кошмар, той е склонен да бъде нащрек и да осъзнава какво се случва в съня му.
 • На следващия ден човек с кошмари обикновено има ясен спомен за съня. Хората с ужасен сън много рядко осъзнават епизода.
 • Кошмарите са по-чести през втората половина на нощта, докато сънните ужаси се случват по-често през първата половина.

Какво причинява кошмари?

Много различни фактори могат да допринесат за по-висок риск от кошмари:

 • Стрес и безпокойство : Тъжни, травмиращи или тревожни ситуации, които предизвикват стрес и страх, могат да провокират кошмари. Хората с хроничен стрес и безпокойство може да са по-склонни да развият кошмарно разстройство.
 • Условия на психичното здраве : Кошмарите често се съобщават с много по-високи нива от хора с психични разстройства като посттравматично стресово разстройство (ПТСР), депресия, общо тревожно разстройство, биполярно разстройство и шизофрения. Хората с ПТСР често имат чести, интензивни кошмари, в които преживяват травматични събития, влошаващи симптомите на ПТСР и често допринасящи за безсъние.
 • Някои лекарства и лекарства: Използването на някои видове незаконни вещества или лекарства, отпускани по лекарско предписание, които засягат нервната система, е свързано с по-висок риск от кошмари.
 • Оттегляне от някои лекарства: Някои лекарства потискат REM съня, така че когато човек спре да приема тези лекарства, има краткосрочен ефект на възстановяване на повече REM сън, придружен от повече кошмари.
 • Лишаване от сън: След период на недостатъчен сън, човек често изпитва REM отскок, който може да предизвика живи сънища и кошмари.
 • Лична история на кошмарите: При възрастни рисков фактор за кошмарно разстройство е историята на това, че сте имали повтарящи се кошмари през детството и юношеството.

Макар и да не е напълно изяснено, може да съществува генетично предразположение, което прави по-вероятно честите кошмари да се движат в семейството. Тази асоциация може да бъде обусловена от генетични рискови фактори за психични заболявания, които са свързани с кошмари.

Някои доказателства сочат, че хората, които сънуват кошмари, може да са променили архитектурата на съня, което означава, че те напредват ненормално през етапите на съня. Някои проучвания също така установяват връзка между кошмарите и обструктивната сънна апнея (OSA), дихателно разстройство, което причинява фрагментиран сън, въпреки че са необходими допълнителни изследвания за изясняване на тази връзка.

Свързани ли са кошмарите с будната дейност?

Кошмарите могат да имат ясна връзка с нещата, които се случват, докато сте будни. Кошмарите, свързани с тревожност и стрес, особено ПТСР, могат да включват ретроспекции или изображения, които са пряко свързани с травматични събития.

Не всички кошмари обаче имат лесно идентифицирана връзка с будната дейност. Кошмарите могат да имат странно или объркващо съдържание, което е трудно да се проследи до някакви конкретни обстоятелства в живота на човека.

Могат ли кошмарите да повлияят на съня?

Кошмарите, особено повтарящите се кошмари, могат да окажат значително влияние върху съня на човека. Хората с кошмарно разстройство са по-склонни да страдат от намаляване на количеството и качеството на съня.

Проблемите със съня могат да бъдат предизвикани от кошмари по няколко начина. Хората, които имат нощни смущения от кошмари, могат да се събудят с чувство на безпокойство, което затруднява отпускането на съзнанието им и заспиването. Страхът от кошмари може да доведе до избягване на съня и по-малко време, отделено за сън.

За съжаление тези стъпки могат да влошат кошмарите. Избягването на съня може да доведе до лишаване от сън, което може да предизвика REM съживяване с още по-интензивни сънища и кошмари. Това често води до допълнително избягване на съня, което поражда модел на нарушен сън, който завършва с безсъние.

Кошмарите могат да влошат състоянието на психичното здраве, което може да влоши съня, а недостатъчният сън може да доведе до по-изразени симптоми на състояния като депресия и тревожност.

Недостатъчният сън, свързан с кошмари и кошмарно разстройство, може да причини прекомерна сънливост през деня, промени в настроението и влошена когнитивна функция, като всичко това може да има значително отрицателно въздействие върху дневните дейности и качеството на живот на човека.

Кога трябва да посетите лекар за кошмарите?

Тъй като е обичайно да имате от време на време кошмар, на някои хора може да им е трудно да разберат кога кошмарите са причина за безпокойство. Трябва да говорите с Вашия лекар за кошмари, ако:

 • Кошмарите се случват повече от веднъж седмично
 • Кошмарите влияят на вашия сън, настроение и / или ежедневна активност
 • Кошмарите започват едновременно с започването на ново лекарство

За да помогнете на Вашия лекар да разбере как кошмарите Ви влияят, можете да водите дневник на съня, който проследява общия Ви сън и нарушения на съня, включително кошмари.

Как се лекува кошмарно разстройство?

Рядките кошмари обикновено не се нуждаят от лечение, но както психотерапията, така и лекарствата могат да помогнат на хората, които имат разстройство на кошмара. Чрез намаляване на кошмарите, леченията могат да насърчат по-добър сън и цялостно здраве.

Лечението на кошмарите винаги трябва да се контролира от здравен специалист, който може да определи най-подходящата терапия въз основа на цялостното здравословно състояние на пациента и основната причина за кошмарите му.

Психотерапия

Психотерапията, известна още като ток терапия, е категория лечение, която работи за разбиране и преориентиране на негативното мислене. Терапията с разговори има широко приложение при справяне с психични разстройства и проблеми със съня като безсъние.

Много видове психотерапия попадат под шапката на когнитивно-поведенческата терапия (CBT), включително специализирана форма на CBT за безсъние (CBT-I), която може да се използва за лечение на кошмари. Основен компонент на CBT е преориентирането на негативните мисли и чувства и модифицирането на вредните модели на поведение.

Има многобройни видове терапия за разговори и CBT, които могат да помогнат за намаляване на кошмарите:

 • Репетиционна терапия с изображения: Този подход включва пренаписване на повтарящ се кошмар в сценарий, който се пренаписва и след това се репетира, когато е буден, за да се промени начина, по който се разгръща и въздейства върху спящия.
 • Терапия с осъзнати сънища : В осъзнат сън човек активно осъзнава, че сънува. Терапията с осъзнати сънища се възползва от тази идея, за да даде на човека способността да модифицира положително съдържанието на кошмара чрез осъзнаването му за момента.
 • Терапии за експозиция и десенсибилизация: Тъй като много кошмари се движат от страхове, редица подходи използват контролирано излагане на този страх, за да намалят емоционалната реакция към него. Примери за тези техники за „изправяне пред страховете ви“ включват терапия със самоизлагане и системна десенсибилизация.
 • Хипноза: Този подход създава спокойно, подобно на транс психическо състояние, в което човек може по-лесно да приема положителни мисли за борба със стреса.
 • Прогресивна дълбока мускулна релаксация: Макар да не е директна форма на разговорна терапия, прогресивната дълбока мускулна релаксация е техника за успокояване на ума и тялото. Тя включва дълбоко дишане и последователност от напрежение и освобождаване на мускулите в цялото тяло. Методите за релаксация като този са инструмент, разработен в терапията за разговори за противодействие на натрупването на стрес.

Поведенческите препоръки, свързани с разговорната терапия, често включват промени в хигиената на съня. Това включва правенето на спалнята по-благоприятна за сън, както и култивиране на ежедневни съчетания и навици, които улесняват последователния сън.

Много психотерапии за кошмари включват комбинация от методи. Примерите включват CBT-I, динамична терапия на съня и експозиция, релаксация и рескриптивна терапия (ERRT). Специалистите по психично здраве могат да приспособят терапията за разговори за кошмари, така че да отговарят на пациента, включително, когато е подходящо, да отчитат съпътстващо психично разстройство.

Лекарства

Няколко вида лекарства с рецепта могат да се използват за лечение на кошмарно разстройство. Най-често това са лекарства, които засягат нервната система като анти-тревожност, антидепресант или антипсихотични лекарства. Различни лекарства могат да се използват за хора, които имат кошмари, свързани с ПТСР.

Лекарствата са от полза за някои пациенти, но могат да дойдат и със странични ефекти. Поради тази причина е важно да говорите с лекар, който може да опише потенциалните ползи и недостатъци на лекарствата, отпускани по лекарско предписание за кошмарно разстройство.

Как можете да помогнете да спрете кошмарите и да получите по-добър сън?

Ако сънувате кошмари, които пречат на съня или ежедневието ви, първата стъпка е да говорите с Вашия лекар. Идентифицирането и справянето с основната причина може да помогне да направим кошмарите по-редки и по-малко притеснителни.

Независимо дали кошмарите са често срещани или случайни, може да получите облекчение от подобряването на хигиената на съня. Изграждането на по-добри навици за сън е компонент на много терапии за кошмарно разстройство и може да проправи редовно пътя за висококачествен сън.

Има много елементи на хигиената на съня, но някои от най-важните, особено в контекста на кошмарите, включват:

 • Следване на последователен график на съня: Наличието на зададен график за лягане и сън помага да поддържате съня си стабилен, предотвратявайки избягването на съня и предизвикването на кошмар REM възстановяване след лишаване от сън.
 • Използване на методи за релаксация: Намирането на начини за отслабване, дори основното дълбоко дишане, може да помогне за намаляване на стреса и безпокойството, които пораждат кошмари.
 • Избягване на кофеин и алкохол: Кофеинът може да стимулира ума ви, което затруднява отпускането и заспиването. Пиенето на алкохол близо до лягане може да предизвика отскок на REM през втората половина на нощта, което може да влоши кошмарите. Доколкото е възможно, най-добре е да избягвате алкохола и кофеина вечер.
 • Намаляване на времето на екрана преди лягане : Използването на смартфон, таблет или лаптоп преди лягане може да усили мозъчната ви активност и да затрудни заспиването. Ако екранното време включва негативни или тревожни изображения, това може да направи кошмарите по-вероятни. За да избегнете това, създайте рутина за лягане, без време на екрана за един час или повече, преди да заспите.
 • Създаване на успокояваща среда за сън: Вашата спалня трябва да насърчава усещането за спокойствие с възможно най-малко разсейвания или смущения. Задайте комфортна температура, блокирайте излишната светлина и звук и настройте леглото и спалното си легло да бъдат подкрепящи и приветливи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector