Menu Close

Живот с и управление на не-денонощно разстройство на сън и събуждане

Не-24-часовото разстройство на съня и събуждането (N24SWD) е състояние, при което циркадният часовник на човек не следва типичния 24-часов цикъл. Хората с N24SWD обикновено имат легла, които постепенно стават по-късно всеки ден, причинявайки проблеми със съня и смущения в ежедневието.

Въпреки че не-денонощното разстройство на съня и събуждането е рядкост, хората със заболяване могат да вземат сърце, като знаят, че не са сами. Увеличава се осведомеността за нарушенията на циркадния ритъм в медицинската общност, както и в света като цяло.

С какви предизвикателства се сблъскват хората с не-денонощно разстройство на съня и събуждането?

Поради непостоянните си графици на сън, хората с не-денонощно разстройство на съня и събуждането често имат проблеми при срещи с училище, работа, социални или други задължения1. Те също могат да имат затруднения при изпълнението на важни ежедневни задачи, като например планиране на срещи при лекар, пазаруване по време на обичайното дневно работно време или използване на обществен транспорт късно през нощта.

Тъй като N24SWD е сравнително рядко заболяване, има много малко обществена информираност за него. Като такива, много хора с N24SWD са изправени пред съд от семейството, приятелите и колегите си, които не разбират предизвикателствата на разстройството. Хората с N24SWD може да се възприемат като мързеливи, люспести или не се стараят достатъчно, за да заспят в нормално време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector