Menu Close

Алкохол и сън

Алкохолът е депресант на централната нервна система, който кара мозъчната дейност да се забави. Алкохолът има седативни ефекти, които могат да предизвикат чувство на релаксация и сънливост, но консумацията на алкохол – особено в излишък – е свързана с лошо качество и продължителност на съня. Хората с нарушения на употребата на алкохол често изпитват симптоми на безсъние. Проучванията показват, че употребата на алкохол може да изостри симптомите на сънна апнея.

Пиенето в умерени количества обикновено се счита за безопасно, но всеки индивид реагира по различен начин на алкохола. В резултат на това въздействието на алкохола върху съня до голяма степен зависи от индивида.

Как влияе алкохолът на съня?

След като човек консумира алкохол, веществото се абсорбира в кръвта му от стомаха и тънките черва. Ензимите в черния дроб в крайна сметка метаболизират алкохола, но тъй като това е доста бавен процес, излишъкът от алкохол ще продължи да циркулира в тялото. Ефектите от алкохола до голяма степен зависят от потребителя. Важните фактори включват количеството алкохол и колко бързо се консумира, както и възрастта, пола, типа на тялото и физическата форма на човека.

В отношенията между алкохола и сън е обект на проучване от 1930 г., все още много аспекти на тези отношения са все още неизвестни. Изследванията показват, че спящите, които пият големи количества алкохол преди лягане, често са склонни към забавено начало на съня, което означава, че им трябва повече време, за да заспят. Тъй като чернодробните ензими метаболизират алкохола през нощта и нивото на алкохол в кръвта намалява, тези индивиди също са по-склонни да получат нарушения на съня и да намалят качеството на съня.

За да разберете как влияе алкохолът на съня, е важно да обсъдите различни етапи от цикъла на човешкия сън. Нормалният цикъл на съня се състои от четири различни етапа : три етапа на небързо движение на очите (NREM) и един етап на бързо движение на очите (REM).

  • Етап 1 (NREM): Този начален етап е по същество преходният период между будност и сън, през който тялото ще започне да се изключва. Сърцето на спящия бие, дишането и движенията на очите започват да се забавят и мускулите им ще се отпуснат. Мозъчната активност също започва да намалява. Тази фаза е известна още като лек сън.
  • Етап 2 (NREM) : Сърцето и дишането на спящия продължават да се забавят, докато напредват към по-дълбок сън. Телесната им температура също ще намалее и очите ще станат неподвижни. Етап 2 обикновено е най-дългият от четирите етапа на цикъла на сън.
  • Етапи 3 (NREM) : Пулсът, честотата на дишане и мозъчната активност достигат най-ниските си нива от цикъла на съня. Очните движения престават и мускулите са напълно отпуснати. Този етап е известен като бавен вълнен сън.
  • REM : REM сънът започва след около 90 минути, след като индивидът първоначално заспи. Движенията на очите ще се рестартират и дишането и пулсът на спящия ще се ускорят. Сънуването се осъществява най-вече по време на сън в REM. Счита се, че този етап също играе роля в консолидацията на паметта.

Тези четири NREM и REM етапа се повтарят циклично през цялата нощ. Всеки цикъл трябва да продължи приблизително 90-120 минути, което води до четири до пет цикъла за всеки осем часа сън. За първите един или два цикъла NREM бавновълновият сън е доминиращ, докато REM сънят обикновено трае не повече от 10 минути. За по-късните цикли тези роли ще се обърнат и REM ще станат по-доминиращи, понякога с продължителност 40 минути или повече без прекъсване; Сънят по NREM по същество ще престане по време на тези цикли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *