Menu Close

Най-добрите храни, които да ви помогнат да спите

Независимо дали става дума за разтърсване след чаша кафе или сънливост след вечерята на Деня на благодарността, повечето хора са преживели лично как храната и напитките могат да повлияят на тяхната енергия и бдителност.

С около 35% от възрастните американци, страдащи от симптоми на безсъние, разбираемо е, че има силно желание да се възползват от храната и напитките за по-добър сън.

И диетата, и сънят са сложни, което означава, че няма сребърен куршум или единична храна, която гарантирано помага за съня. Има обаче някои храни и напитки, които могат да улеснят пълноценния сън.

Специфични храни, които могат да повлияят на съня

Изследователи, включително диетолози и експерти по съня, са провели различни видове изследвания, за да се опитат да открият най-добрите храни за сън. Въпреки че това изследване предоставя важни улики, то не е категорично. Като цяло липсват преки доказателства за конкретни храни, които са полезни за сън.

В допълнение, гамата от сортове сортове на повечето храни означава, че техният хранителен профил може да бъде несъвместим. Например, някои сортове червено грозде имат високи нива на мелатонин, докато други практически нямат. Климатът и условията на отглеждане могат допълнително да променят хранителните вещества във всеки конкретен хранителен продукт.

Въпреки това, има индикации, че някои храни могат да ви заспят или да насърчат по-добър сън. Понякога това се основава на конкретно изследване, а в други случаи на основните хранителни компоненти на храната или напитката.

Диетичният избор засяга не само енергията и сънливостта; те могат да играят основна роля в неща като тегло, сърдечно-съдово здраве и нива на кръвната захар, за да назовем само няколко. Поради тази причина е най-добре да се консултирате с лекар или диетолог, преди да направите значителни промени в ежедневната си диета. Това помага да се гарантира, че изборът на храна поддържа не само съня ви, но и всички останали здравни приоритети.

Киви

Кивито или кивито е малък плод с овална форма, популярен за Нова Зеландия, въпреки че се отглежда в много страни. Има както зелени, така и златни сортове, но зелените киви се произвеждат в по-голям брой.

Кивито притежава множество витамини и минерали, най-вече витамини С и Е, както и калий и фолиева киселина.

Някои изследвания са установили, че яденето на киви може да подобри съня. В едно проучване хората, които са изяли две киви един час преди лягане, са установили, че са заспали по-бързо, спят повече и имат по-добро качество на съня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector