Menu Close

Хранене и сън

Не е тайна, че както храненето, така и сънят играят основна роля за нашето здраве, но сложните и важни взаимоотношения между тях често се пренебрегват.

Диетата и храненето могат да повлияят на качеството на съня ви, а някои храни и напитки могат да улеснят или засилят съня, от който се нуждаете. В същото време получаването на достатъчно сън е свързано с поддържане на по-здравословно телесно тегло и може да бъде от полза за хората, които се опитват да отслабнат.

Разпознаването на връзките между съня и храненето създава възможности за оптимизиране и на двете, за да се храним по-умно, да спим по-добре и да живеем по-здравословно.

Какво е храненето?

Храненето се състои от храната и други вещества, които позволяват на тялото да има енергия и да функционира правилно. Храненето на човека се състои от макронутриенти, витамини и минерали.

  • Макронутриентите включват въглехидрати, протеини и аминокиселини, мазнини, фибри и вода.
  • Витамините играят специфична роля в множество телесни процеси и има 13 основни витамина.
  • За захранването на различни системи на тялото са необходими множество минерали. Минералите се класифицират като макроминерали или микроелементи в зависимост от това колко от тях се нуждаем.

Правилното хранене изисква получаване на здравословен баланс на макронутриенти и необходимия прием на витамини и минерали. Повечето хранения идват от храната, но други източници, като напитки и хранителни добавки, също допринасят за това.

Как влияе храненето на съня?

„Ти си това, което ядеш“ може да е клише, но то отразява факта, че храненето служи като гръбнак за здравето, като осигурява енергията, от която се нуждаем, и други входящи вещества, които карат тялото да функционира правилно. Връзките между храненето и затлъстяването, диабета и здравето на сърцето са добре известни, но много хора не знаят, че диетата им също може да повлияе на съня.

Коя е най-добрата диета за сън?

Като общо правило, балансираната диета, съставена предимно от разнообразие от зеленчуци и плодове, е в състояние да осигури препоръчителния дневен прием на витамини и хранителни вещества, допринасяйки за по-добър сън, като същевременно насърчава здравословното тегло.

Тъй като и сънят, и храненето са изключително сложни и включват множество взаимосвързани системи на тялото, предизвикателство е да се проведат изследователски изследвания, които категорично да демонстрират една диета, която е най-подходяща за съня. Вместо това това, което изглежда най-важно, е човек да получи адекватно хранене, без да прекалява с нездравословните храни.

Централна роля на храненето има достатъчно висок прием на широк спектър от витамини и минерали, които дават възможност за почти всички видове телесни системи и процеси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector