Menu Close

Сода и сън

Независимо дали ги познавате като газирани напитки, поп, кока-кола или с друго име, газираните безалкохолни напитки се консумират широко в САЩ. Според последните данни 63% от младежите и 49% от възрастните   консумират поне една от тези напитки на всеки ден. Безалкохолните напитки се считат и за най -честия източник на добавена захар в диетата на средностатистическия американец. Въпреки популярността си, безалкохолните напитки са свързани с безброй здравословни проблеми, включително наддаване на тегло и затлъстяване, диабет тип 2, кариес и заболявания на сърцето, бъбреците и черния дроб.

Проучванията показват, че безалкохолните напитки могат също да намалят продължителността на съня както за възрастни, така и за деца. Това важи особено за хората, които консумират кофеинови напитки. Освен това безалкохолните напитки могат да имат непряк ефект върху качеството на съня, тъй като тези напитки са свързани с определени модели – като по-малко упражнения през деня и повече време на екрана през нощта, които потенциално пречат на естествените цикли на сън.

Как содата влияе на съня?

Безалкохолните напитки се считат за подсладени със захар напитки (SSB). Подсладителите могат да включват кафява захар, царевичен сироп, декстроза, фруктоза и глюкоза. В допълнение към безалкохолните напитки, някои сокове и плодови напитки, спортни и енергийни напитки, както и кафета и чайове с добавена захар се считат за SSB.

Изследователите посочиха няколко причини, поради които безалкохолните напитки влияят на съня. Те включват:

Кофеин: Кофеиновите безалкохолни напитки, заедно с кафето и чая, съставляват 96% от консумацията на кофеин в страната и около 85% от населението на САЩ пие поне една кофеинова напитка всеки ден.

Кофеинът повишава бдителността, така че консумацията на кофеинова напитка близо до лягане може да затрудни падането и задържането на съня. Едно проучване установи, че консумацията на кофеинови SSBs е 33% по-висока за възрастни, които спят пет или по-малко часа на нощ и 15% по-висока за хора, които спят шест или по-малко часа на нощ, в сравнение с тези, които получават препоръчаните седем до осем часа.

Умерените количества кофеин през деня не са непременно нездравословни. Работниците на смени, които трябва да бъдат нащрек през нощта, също могат да получат така необходимия тласък от кофеиновите напитки. Ефектите на кофеина обаче отнемат няколко часа и трябва да избягвате тези напитки, водещи до обичайното лягане.

Увеличаване на теглото: Връзката между приема на SSB и затлъстяването е добре документирана. Проучванията показват, че тези напитки могат да доведат до увеличаване на теглото, отчасти поради високото съдържание на захар. Сервирането на безалкохолна напитка от 12 унции може да съдържа от 10 до 13,5 чаени лъжички захар, така че тези напитки могат да окажат значително влияние върху нивото на кръвната захар.

Нискокалоричният брой може също да е виновен. Повечето 12-унционни безалкохолни напитки съдържат 150-170 калории, така че въпреки че допринасят допълнително захар към диетата на човек, те не предизвикват чувство на ситост. В резултат на това може да се наложи хората да ядат повече, за да компенсират този дефицит.

Затлъстяването може да увеличи риска от някои нарушения на съня. Излишното телесно тегло се счита за основния предразполагащ фактор за обструктивна сънна апнея, състояние, което кара хората да се събуждат задушени или ахнали през цялата нощ.

Друго състояние, синдром на хиповентилация на затлъстяването (OHS), причинява плитко дишане по време на сън и може да доведе до чувство на прекомерна дневна сънливост. Както подсказва името му, OHS се среща при хора с индекс на телесна маса най-малко 30 килограма на квадратен метър, който попада в рамките на 95-ия процентил за възрастни.

Освен това наддаването на тегло може да доведе до по-голяма вероятност да хъркате и това може да наруши съня за вас и вашия партньор. Хората, които изпитват хронично хъркане, често се съветват да отслабнат.

Киселини в стомаха: Киселини се появяват, когато долният езофагеален сфинктер – мускулна лента близо до дъното на хранопровода – не се свива достатъчно, след като консумирате храни или напитки. Това може да доведе до повторно навлизане на стомашната киселина в хранопровода, което е известно като рефлукс. Много хора изпитват случайни киселини, но честите симптоми могат да показват по-сериозно състояние, известно като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Дискомфортът от киселини може лесно да наруши съня, така че хората, които често изпитват киселини, може да искат да избягват храни и напитки, които предизвикват тези симптоми. Едно проучване установи, че консумацията на SSB и други газирани напитки увеличава риска от симптоми на киселини, които нарушават съня с 24%.

Никтурия: Никтурия се отнася до необходимостта от уриниране10посред нощ, което от своя страна може да наруши съня ви. Приблизително една трета от възрастните изпитват никтурия. Въпреки че основните медицински състояния и други фактори като лекарства могат да доведат до никтурия, пиенето на сода преди сън – особено кофеинови SSBs – може също да причини нощни пътувания до банята.

Също така е важно да се отбележи, че връзката между съня и SSB може да бъде двупосочна. Някои проучвания показват, че загубата на сън може да доведе до биологични и поведенчески промени, които влияят върху храната и напитките, които консумираме. Липсата на сън може да повлияе и на хормони, които регулират апетита като грелин и лептин, което ви кара да се чувствате по-гладни и да консумирате повече през деня.

Как пиещите сода могат да подобрят съня си?

Тъй като SSBs носят малка хранителна стойност и тъй като могат да нарушат съня и да доведат до други медицински усложнения, проучванията показват, че намаляването на приема на SSB носи ползи за здравето. Много хора обаче жадуват за сладки храни и напитки и се борят с намаляването на количеството захар, което консумират.

Ако се опитвате да намалите безалкохолните напитки и да подобрите съня си, може да са полезни следните съвети:

  • Заместете безалкохолните напитки със студена вода. Това изпълнява двойната задача да намалите количеството захар, което консумирате, и да подобрите цялостната си хидратация.
  • Ако имате нужда от нещо по-ароматно от водата, изберете здравословна алтернатива като мляко или 100% плодов сок. Можете също така да ароматизирате водата си с естествени съставки като плодове или краставици, вместо да подслаждате със захар.
  • Ако имате нужда от усилване на кофеина сутрин, откажете се от газираните напитки и преминете към неподсладено кафе или чай. Избягвайте всички кофеинови напитки следобед и вечер. Това ще ви помогне да заспите при нормалното си време за лягане.
  • Проверете хранителните етикети на всички напитки, които консумирате, за да сте сигурни, че не съдържат големи количества захар или кофеин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector