Menu Close

Парасомнии

„Парасомния“ е увлекателен термин за необичайно поведение, което хората изпитват преди заспиване, по време на сън или по време на периода на възбуда между сън и бодърстване. Тези поведения се различават значително по отношение на характеристиките, тежестта и честотата.

В исторически план парасомниите се считат за окончателен признак на психопатологията, но някои съвременни изследователи твърдят, че тези явления се случват при преминаване на мозъка в и извън съня, както и между бързи движения на очите (REM) и цикли на сън с бързо движение на очите (NREM). Паразомниите са по-чести при децата, отколкото при възрастните, но това поведение е регистрирано в различни възрастови групи.

Видове паразомния

Докато всяка парасомния носи различни симптоми и диагностични критерии, тези поведения могат да бъдат категоризирани в три общи групи : свързани с NREM, свързани с REM и „други“.

Паразомнии, свързани с NREM

Сънят с бързо движение на очите представлява първият етап от цикъла на съня, известен като „плитък” сън, и втория, третия и четвъртия етап, през които сънят постепенно става по-дълбок. Колективно тези етапи обикновено продължават около 90 минути.

Най-често срещаните NREM-паразомнии са известни като нарушения на възбудата. Тези парасомнии се характеризират с повтарящи се епизоди на непълно събуждане, ограничена реакция на други хора, опитващи се да се намесят или пренасочат спящия, и ограничено познание по време на епизода. Повечето хора, които изпитват нарушения на възбудата, имат почти никакъв спомен от своите епизоди. Тези нарушения включват:

  • Объркани възбуди: спящият показва психическо объркване или объркано поведение в леглото. Повечето хора, които изпитват объркани възбуди, показват много малко автономна възбуда под формата на мидриаза (разширени зеници), тахикардия (ускорен сърдечен ритъм), тахипнея (ускорено дишане) или изпотяване. Обърканите възбуди са известни още като синдром на Elpenor.
  • Лунатизъм: Известен също като сомнамбулизъм, лунатизмът се случва, когато хората стават от леглото, докато все още спят, но проявяват ограничена информираност или отзивчивост към заобикалящата ги среда. Те могат да проявяват друго сложно поведение като сортиране на дрехи. Лунатизмът също може да доведе до наранявания, ако индивидът загуби равновесие или се сблъска с други предмети.
  • Нощни ужаси (или сънни ужаси) : Хората, които изпитват нощни ужаси, често крещят насън, макар че повечето не реагират на външни стимули и няма да си спомнят източника за ужаса си след събуждане. Повечето епизоди на нощния терор продължават между 30 секунди и три минути.
  • Свързани със съня сексуални анормални поведения: Известен в разговорно наименование „секссомния“, този специфичен подтип на парасомния се характеризира с необичайно сексуално поведение по време на сън, като агресивна мастурбация, започване на полов акт и сексуални шумове.

Проучванията показват, че мъжете и жените са еднакво податливи на нарушения на възбудата, въпреки че изглежда, че възрастта играе роля. Паразомнии са съобщени при приблизително 17% от децата на възраст от три до 13 години. При деца и възрастни на 15 и повече години степента на разпространение пада между 2,9% и 4,2%.

Друга често срещана парасомия, свързана с NREM, е разстройство на храненето, свързано със съня, което се характеризира с епизоди на дисфункционално хранене, които се появяват след възбуда от сън. Повечето хора с това състояние проявяват ограничена отзивчивост по време на хранителните си епизоди и нямат почти никакъв спомен от събитията. Опасностите, свързани със сънното хранително разстройство, включват поглъщане на токсични вещества, наранявания от готвене или приготвяне на храна и физиологични ефекти от нездравословното или прекомерното хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector