Menu Close

Какво трябва да знаете за парализата на съня

Докато обикновено мислим за заспал или буден като ясно дефинирани и различни, състояния като парализа на съня оспорват тези фиксирани граници.

Парализата на съня е временна неспособност за движение, която се появява веднага след заспиване или събуждане. Хората остават наясно по време на епизоди, които често включват тревожни халюцинации и усещане за задушаване.

Тези епизоди на сънна парализа включват елементи както на сън, така и на будност, което е част от причината, поради която те могат да доведат до тревожни симптоми.

Въпреки че все още не е известно много за сънната парализа, прегледът на нейните видове, симптоми, причини, въздействия и лечение може да даде възможност за по-добро разбиране на състоянието и как да се опитаме да го предотвратим.

Какво е сънна парализа?

Сънната парализа е състояние, идентифицирано чрез кратка загуба на мускулен контрол, известно като атония, което се случва непосредствено след заспиване или събуждане. В допълнение към атонията, хората често имат халюцинации по време на епизоди на сънна парализа.

Сънната парализа се категоризира като вид парасомния. Паразомниите са ненормално поведение по време на сън. Тъй като е свързан със стадия на бързо движение на очите (REM) на цикъла на съня, парализата на съня се счита за REM парасомния.

Стандартният REM сън включва живи сънища, както и атония, което помага да се предотврати играта на сънища. При нормални обстоятелства обаче атонията завършва при събуждане, така че човек никога не осъзнава тази неспособност да се движи.

В резултат на това изследователите вярват, че сънната парализа включва смесено състояние на съзнанието, което съчетава както будността, така и REM съня. Всъщност атонията и умствените образи на REM съня изглежда продължават дори в състояние на осъзнатост и будност.

Какви са видовете парализа на съня?

В медицинската литература обикновено се използват два термина за категоризиране на случаите на сънна парализа.

  • Изолираната сънна парализа е, когато епизодите не са свързани с основната диагноза нарколепсия, неврологично разстройство, което пречи на мозъка да контролира правилно будността и често води до сънна парализа.
  • Повтарящата се парализа на съня включва множество епизоди с течение на времето.

В много случаи тези две определящи характеристики се комбинират, за да опишат състояние на повтаряща се изолирана парализа на съня (RISP), което включва непрекъснати случаи на сънна парализа при някой, който няма нарколепсия.

Как се чувства парализата на съня?

Основният симптом на сънната парализа е атонията или невъзможността за движение на тялото. Това се случва малко след заспиване или събуждане и по време на епизод човек се чувства буден и осъзнава тази загуба на мускулен контрол.

Около 75% от епизодите на парализа на съня включват халюцинации, които се различават от типичните сънища. Както при атонията, те могат да възникнат при заспиване (хипнагогични халюцинации) или събуждане (хипнопомпични халюцинации).

Халюцинациите по време на сънна парализа се разделят на три категории:

  • Натрапници халюцинации, които включват възприемане на опасен човек или присъствие в стаята.
  • Халюцинации в гръдния кош, наричани още инкубусни халюцинации, които могат да предизвикат чувство на задушаване. Те често се появяват заедно с халюцинации срещу натрапници.
  • Вестибуларно-моторни (VM) халюцинации, които могат да включват усещане за движение (като летене) или усещания извън тялото.

Атонията често е тревожна и тревожните халюцинации могат да направят епизодите на парализа на съня още по-притеснителни. Поради тази причина около 90% от епизодите са свързани със страх, докато само малцинството има по-приятни или дори блажени халюцинации. Установено е, че възприемането на тези епизоди варира значително в зависимост от културния контекст на човека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector