Menu Close

Sleep Talking

Говоренето по време на сън, официално известно като сомнилоки, е нарушение на съня, дефинирано като говорене по време на сън, без да го осъзнавате. Говоренето в сън може да включва сложни диалози или монолози, пълна глупост или мърморене. Добрата новина е, че за повечето хора това е рядко и краткотрайно явление.

Обичайно е хората да изпитат поне един епизод на сън през целия си живот, което го прави едно от най-често срещаните ненормални поведения, които могат да възникнат по време на сън. Изследванията са помогнали за изясняване на симптомите и последиците от говоренето в съня, но има много неща, които остават неизвестни за причините и лечението на това състояние.

Какво е Sleep Talking?

Говоренето по време на сън е вид паразомния. Паразомниите са ненормално поведение по време на сън. За разлика от повечето паразомнии, които се случват само по време на определени части от цикъла на съня, говоренето в съня може да се случи по време на бързо движение на очите (REM) или не-REM сън.

Говоренето в сън се счита за различно от другите вокализации, които могат да възникнат по време на сън, като кататрения, дихателно разстройство, което причинява звуково стенене, или REM разстройство на поведението на съня (RBD), което включва човек, който физически изпълнява мечтите си.

Какви са симптомите на съня?

Централният симптом на говоренето в съня е звуковата експресия, която се появява по време на сън, без човек да осъзнава, че се случва. Това може да е глупост или да прилича на нормална реч.

Едно лингвистично проучване на сомнилоки установи, че около половината от записаните разговори в съня са неразбираеми. В тези случаи говоренето по време на сън обикновено мърмореше, мълчаливо говореше (движеше устните с ограничен шум) или беше заглушено от възглавници или одеяла.

Другата половина на съня, която беше разбираема, имаше редица паралели с типичните разговори. Например, обикновено следваше типичните граматически стандарти и включваше паузи, сякаш разговаряше с друг човек.

Много от записаните изказвания са отрицателни, възклицателни или скверни, което показва, че говоренето в съня може да отразява диалог, воден от конфликти, протичащ в мозъка по време на сън. Говоренето в сън, което е обидно, сексуално откровено или разкрива тайни, може да предизвика смущение или срам; хората обаче много рядко осъзнават, че говорят по време на сън и обикновено не си спомнят епизодите, когато се събудят.

Епизодите на говорене в сън обикновено са кратки и рядко включват дълги или продължителни разговори. Общият епизод може да включва само шепа думи или няколко изречения.

Изследванията са разнопосочни относно източника на съдържанието по време на епизоди на сън. Речта може да няма ясна връзка с живота на човек, скорошни събития или предишни разговори. Някои доказателства сочат, че понякога може да е свързано със сънища, но не всички разговори в съня изглежда са тясно свързани с мечтаната дейност.

Колко често се говори при сън?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector