Menu Close

Сънливост

При нормален разговор терминът лунатизъм може да се използва небрежно и преносно като начин за описване на липса на енергия или фокус. Но за редица деца и възрастни лунатизмът е реално състояние, което може да има значителни последици.

Съмнамбулизмът, официално известен като сомнамбулизъм, е поведенческо разстройство, което произхожда по време на дълбок сън и води до ходене или извършване на други сложни поведения, докато все още спи. Това е по-често при деца, отколкото при възрастни и е по-вероятно да се случи, ако човек има фамилна анамнеза за това състояние, е лишен от сън или е склонен към многократни нощни събуждания.

Инцидентите по време на тези епизоди могат да причинят наранявания, а лунатизмът е свързан с по-лош сън и сънливост през деня. Активното лечение може да не е необходимо за много хора, но когато епизодите са по-чести или интензивни, няколко възможности за лечение могат да бъдат от полза.

Лунатизмът нарушение на съня ли?

Лунатизмът е вид нарушение на съня, известно като парасомния. Паразомниите са ненормално поведение по време на сън. Всъщност паразомниите пресичат граница между сън и бодърстване, поради което действията, които се случват по време на епизодите на парасомния, са ненормални.

Паразомниите могат да бъдат категоризирани въз основа на частта от цикъла на съня, през която се появяват. Лунатизмът се случва по време на сън без REM (NREM), обикновено в етап III от цикъла на съня, който е известен още като дълбок сън. Заедно с други парасомнии като приказки за сън, объркани възбуди и сънни ужаси, лунатизмът се класифицира като NREM разстройство на възбудата.

Какви са симптомите на лунатизма?

Симптомите на сънливостта могат да включват различни видове прости или сложни действия, които човек прави, докато все още е заспал. По време на епизод човек може да има отворени, стъклени очи с празен поглед на лицето. Те обикновено са минимално отзивчиви или несвързани в речта си.

Важно е да се признае, че въпреки името, лунатизмът не се ограничава само до ходене. Могат да се появят и други видове действия, които все още са под шапката на сомнамбулизма. Примерите включват бягане, рутинни действия като обличане, преместване на мебели, сексуално поведение (секссомния) или уриниране на неподходящи места. По-рядко поведението може да бъде насилствено или по-сложно, включително опити за шофиране на кола.

Сънливостните епизоди могат да продължат от няколко секунди до половин час, като повечето завършват за по-малко от 10 минути. Човекът може да се върне в леглото и да се върне да спи сам, или може да се събуди объркан, докато все още е извън леглото.

Ключов симптом на сънливостта и други NREM парасомнии е, че човек на практика никога не си спомня за епизода, когато се събуди. Поради тази причина те най-често научават за своето ходене по сън от член на семейството или съквартирант.

Друг често срещан елемент на NREM паразомниите е, че те обикновено се появяват през първата трета или половината от нощта, когато човек има склонност да прекарва по-голям процент от времето в дълбоки NREM етапи на сън.

Колко често срещан е лунатизмът?

Лунатизмът се среща по-често сред децата, отколкото при възрастните. Едно дългосрочно проучване установи, че 29% от децата на възраст между 2 и 13 години са изпитвали сънливост с пик на честота на възраст между 10 и 13 години. При възрастни разпространението се оценява на до 4%.

Фактът, че хората, които ходят на сън, не си спомнят епизоди, прави предизвикателство точно да се определи колко често се случва. В допълнение, проучванията понякога определят лунатизма по различни начини.

Опитвайки се да обясни тези методологични трудности, мета-анализ разглежда 51 отделни проучвания на лунатизма и заключава, че 5% от децата и 1,5% от възрастните са имали епизод през последните 12 месеца.

Какви са опасностите от лунатизма?

Може да има сериозни последици за здравето от лунатизма. Нараняване може да възникне, ако човек се спъне и падне или се сблъска с нещо по време на ходене или бягане. Неправилното боравене с остри предмети или опитът да управлявате кола по време на епизод може да бъде животозастрашаващо. Насилственото поведение може да причини вреда на сомнамбула или други.

Действията по време на епизоди на лунатизъм могат да доведат до смущение. Например, човек може да се срамува от сексуално поведение, агресивни изблици или уриниране на грешното място.

Проучванията установяват, че хората, които ходят на сън, имат по-високи нива на прекомерна дневна сънливост и симптоми на безсъние. Не е известно дали тези проблеми възникват поради действителни смущения от лунатизъм или ако има основен фактор, влияещ върху съня им, който ги прави изложени както на лунатизъм, така и на сънливост през деня.

В допълнение, сънливостта може да има последици за партньор в леглото, съквартиранти и / или съквартиранти. Епизодите могат да причинят смущения в съня им и те могат да бъдат негативно повлияни от поведението на човек по време на епизодите.

Какви са причините за лунатизма?

Експертите по съня смятат, че ходенето на сън обикновено се случва, когато човек е в етап на дълбок сън и се събуди частично по начин, който предизвиква физическа активност, докато остава предимно в сън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector