Menu Close

Болест и сън на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаният тип деменция и симптомите включват прогресивна, необратима загуба на памет, мислене, разсъждения и други мозъчни функции. Тъй като болестта преминава към по-късни етапи, засегнатите лица в крайна сметка стават неспособни да се грижат за себе си самостоятелно и се нуждаят от подкрепа на болногледач, било то у дома или в заведение за дългосрочни грижи.

Алцхаймер причинява проблеми със съня, които могат да бъдат разрушителни както за засегнатия пациент, така и за болногледачите. Хората с болестта на Алцхаймер изпитват нарушения на съня, включително по-кратък или по-фрагментиран сън, промени в биологичния часовник и цикъл на съня и някои нарушения на съня. Промяната в дневния график и вечерните навици на пациента може да подобри тези проблеми със съня.

Защо пациентите с Алцхаймер се борят със съня?

Често се наблюдават промени в качеството и продължителността на съня в по-напреднала възраст. Проблемите със съня обаче, наблюдавани при хора с болестта на Алцхаймер, често са по-тежки и сложни. Възможно е да има взаимна връзка между проблемите със съня и другите симптоми на болестта на Алцхаймер. Това означава, че загубата на сън може да влоши други симптоми, като заблуда, безпокойство и скитане, които от своя страна могат да затруднят съня.

Постигането на достатъчно сън и прекарването на достатъчно време в дълбок сън и сън с бързо движение на очите (REM) са необходими, за да се запази спомените. Загубата на памет е основният симптом при хората, живеещи с болестта на Алцхаймер, и в сравнение с възрастните възрастни без болестта, пациентите на Алцхаймер прекарват прогресивно по-малко време в дълбок сън и REM сън.

Хората с болестта на Алцхаймер преживяват драматични промени в цикъла си сън-будност. Цикълът сън-събуждане – наричан още циркаден ритъм – е вътрешният часовник в тялото ни, който инициира физически процеси, свързани със събуждането и съня. Когато този цикъл е нарушен при пациенти с Алцхаймер, резултатът е да не спите през нощта и да спите твърде много през деня. Изследователите обясняват нарушаването на циркадния ритъм при пациентите на Алцхаймер, поне отчасти, на клетъчните промени в мозъка, причинени от заболяването. Дисрегулираното производство на хормона на съня, мелатонин, при пациенти с болестта на Алцхаймер може да играе роля. Други възможни фактори включват намалена физическа активност и по-малко излагане на естествена светлина.

Какви нарушения на съня са често срещани при пациентите с Алцхаймер?

Затрудненията при падането и задържането на сън, събуждането твърде рано или получаването на некачествен сън са отличителни симптоми на безсъние, което е често срещано при хората с болестта на Алцхаймер. Други нарушения на съня, най-често наблюдавани при тази популация, включват следното:

  • Обструктивна сънна апнея (OSA) : OSA е състояние, белязано от силно хъркане, задушаване и други дихателни симптоми поради колапс на дихателните пътища по време на сън. Едно проучване установи, че до половината от пациентите с болестта на Алцхаймер развиват OSA в даден момент. Непрекъснатото положително налягане в дихателните пътища е най-честото лечение за пациенти с OSA и е установено, че подобрява познанието при пациенти, които имат както OSA, така и болестта на Алцхаймер.
  • Синдром на неспокойните крака (RLS) : При RLS хората изпитват обезпокоителни пълзящи или изтръпващи чувства в краката, които облекчават, като движат краката си. Симптомите обикновено се влошават по време на почивка и могат да нарушат съня. Проучване показа, че RLS може да бъде между два и шест пъти по-често при когнитивно увредени възрастни възрастни в сравнение с честотата, наблюдавана при здрави възрастни възрастни. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали широко достъпните RLS лечения са безопасни и ефективни за хора с болестта на Алцхаймер. Медицинското лечение на RLS обаче показа, че подобрява качеството на съня. Медицинското лечение на RLS подобрява качеството на съня.
  • Нарушения на настроението : Много пациенти с деменция изпитват депресия и тревожност и тези разстройства на настроението са известни фактори, които допринасят за проблемите със съня. Симптомите на депресия и тревожност – които могат да включват пребиваване, оттегляне от социалната подкрепа и чувство на неудовлетвореност или разстройство – могат да затруднят съня. Когнитивната и / или поведенческа терапия, сензорна стимулация, упражнения и възможна употреба на лекарства могат да намалят симптомите на разстройства на настроението и свързаните с тях проблеми със съня при хора с деменция.

Освен това „залезът“ е често срещано явление, при което хората с болестта на Алцхаймер изпитват нарастване на симптомите като объркване, безпокойство и раздразнителност късно през деня. Има тенденция да започне около времето, когато слънцето залязва и може да продължи до нощта, засягайки съня. Въпреки че точната причина е неизвестна, залезът може да се дължи на нарушен циркаден ритъм и / или на умора, причинена от загуба на сън.

Как могат пациентите с Алцхаймер да получат по-добър сън?

Помагането на човек с болестта на Алцхаймер да поддържа по-дълъг, по-дълбок сън може да доведе до физическо подобрение на здравето и подобряване на дневните симптоми, които причинява загубата на сън, като възбуда и дезориентация. В допълнение към лечението на всички основни нарушения на съня, които допринасят за нарушен сън, практикуването на добра хигиена на съня може да помогне на хората с болестта на Алцхаймер да спят по-добре. Хигиената на съня означава култивиране на здравословни навици на съня и поддържане на среда, която насърчава качествения сън. Експериментирайте със следните стъпки за подобряване на хигиената на съня:

  • Балансирайте ежедневието : Включете стимулиращи дейности като поръчки, семейни ястия, срещи и упражнения сутрин и в средата на деня. Резервирайте вечери за нискоенергийна рутина на успокояващи дейности като слушане на музика, четене на глас и прекарване на време с домашни любимци.
  • Задайте график за сън : Спянето и събуждането по едно и също време всеки ден може да помогне за регулиране на циркадния ритъм.
  • Избягвайте дрямката : Ако е възможно, дрямката трябва да бъде ограничена, защото засилва дисфункционалните модели на сън и събуждане и затруднява падането и заспиването през нощта.
  • Добавете експозиция на светлина : Светлината е най-мощният регулатор на циркадния ритъм. Прекарването на времето навън при естествена светлина може да помогне за преориентиране на вътрешния часовник. Друга възможност е да се обмисли светлинна терапия, която е показана в някои проучвания за подобряване на симптомите на съня при хора с болестта на Алцхаймер. Светлинната терапия включва въвеждане на специализирано, ярко осветително устройство за поне 30 минути през деня.
  • Насърчавайте физическата активност : Енергийното усилие през деня може да помогне със съня през нощта. Разходките или правенето на други упражнения навън осигуряват двойни ползи както от активността, така и от излагането на светлина.
  • Управление на времето за приемане на лекарства : Някои лекарства, които обикновено се предоставят на пациенти с болестта на Алцхаймер, могат да попречат на съня, ако се приемат късно през деня. Говорете с лекар за идеалното време за прилагане на каквито и да е лекарства, за да насърчите здравословния сън.
  • Предотвратяване на халюцинации : Ако вечерните халюцинации забавят или нарушават съня, това може да помогне за осветяване на стаята по начин, който не създава сенки през часовете, предхождащи лягане. Ограничете ярките цветове и шарки, избягвайте силните звуци и покривайте огледалата.

Тези подходи за хигиена на съня могат да бъдат предизвикателни за прилагане при някои пациенти, но доказателствата сочат, че подобни усилия могат да се изплатят. Проучване установи, че в сравнение с контролна група, прилагането на практики за хигиена на съня, ежедневни разходки и излагане на осветително устройство води до намаляване на времето будно през нощта и депресия при пациентите с Алцхаймер и че тези печалби се запазват след шест месеца.

Безопасно ли е пациентите на Алцхаймер да приемат помощ за съня? Какво трябва да направя, ако имам странични ефекти?

Рутинната употреба на лекарства за лечение на проблеми със съня при пациенти с болестта на Алцхаймер не се подкрепя от настоящите научни доказателства. Помощните средства за сън крият допълнителни рискове за хората с болестта на Алцхаймер; те могат да причинят падания и наранявания, да увеличат загубата на памет и объркване и могат да имат прекалено седативен ефект. Помощните средства за сън обикновено са запазени за случаите, когато всички други възможности са изчерпани и трябва да се дават само под ръководството на лекар.

Добавките с мелатонин са проучени като възможен вариант за подобряване на качеството на съня при пациенти с Алцхаймер. Изследванията обаче, изследващи ефективността на добавките с мелатонин при хора с деменция, водят до противоречиви резултати. Някои проучвания показват малка полза, увеличавайки нощния сън с около 30 минути, докато други проучвания не показват полза. Съществуват също доказателства, които предполагат, че добавките с мелатонин могат да увеличат социалното оттегляне и депресията при пациенти с деменция.

Помощ за болногледачи

Грижата за човек с болестта на Алцхаймер изисква невероятна всеотдайност. Получаването на качествен сън е от решаващо значение както за пациентите, така и за лицата, които се грижат за тях. Лицата, които се грижат за тях, също могат да се възползват от практикуването на добри навици за хигиена на съня и използване на помощни ресурси, за да поддържат собственото си здраве и благосъстояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *