Menu Close

Фибромиалгия и сън

Фибромиалгията, известна също като синдром на фибромиалгия, е хронично заболяване, характеризиращо се с широко разпространено чувство на болка и скованост в мускулите и ставите. Приблизително 4 милиона души в САЩ живеят с фибромиалгия. Въпреки че причината за това състояние не е известна, пациентите могат да лекуват и управляват симптомите си чрез лекарства, терапия и промени в начина на живот.

Проблемите със съня са често срещан симптом на фибромиалгия. За някои хора с разстройството нарушенията на съня изострят симптомите им и ги водят в порочен кръг от болка и лош сън. Практикуването на добра хигиена на съня и възприемането на здравословни навици на съня може да облекчи проблемите със съня, свързани с фибромиалгия.

Как фибромиалгията влияе на съня?

Широко разпространено е мнението, че хората с фибромиалгия имат по- нисък праг на болка при натиск3отколкото тези, които не живеят с това състояние, което ги прави по-чувствителни към болката. Това е известно като „ненормална обработка на възприемането на болката“. Изследванията с невроизображение изглежда подкрепят това твърдение, тъй като тези тестове разкриват подобно невронно активиране между хора с фибромиалгия и здрави, незасегнати възрастни.

Невъзстановителният сън и дневната умора са два често срещани симптома на фибромиалгия. Някои полисомнографски данни предполагат, че хората със заболяване изпитват будност по време на етапите на небързо движение на очите (NREM) на цикъла на съня и в резултат получават по-малко бавен сън.

Сънят и фибромиалгията споделят двупосочна връзка. Точно както болезнените симптоми могат да попречат на пациентите да си почиват достатъчно, лишаването от сън може да изостри широко разпространеното чувство на болка и нежност, породено от фибромиалгия. Загубата на сън също може да понижи прага на болката на човек. В резултат на това липсата на сън или лошото качество на съня могат да причинят симптоми на фибромиалгия при иначе здрави хора.

Докато фибромиалгията може да се появи на всяка възраст, повечето пациенти са на средна възраст. Освен това 80-90% от хората с фибромиалгия са жени. Някои заболявания могат да увеличат риска от развитие на симптоми на фибромиалгия, като ревматоиден артрит, гръбначен артрит и лупус. Фибромиалгията също е свързана с две нарушения на съня, безсъние и синдром на неспокойните крака.

Фибромиалгия и безсъние

Безсънието е нарушение на съня, характеризиращо се с постоянни трудности при падане или задържане на сън въпреки средствата и възможността да си осигурите достатъчно количество почивка всяка вечер. Хората с безсъние изпитват и дневни увреждания като умора, нарушения на настроението и намалена мотивация и енергия.

Безсънието често се появява при хора с фибромиалгия. Безсънието, невъзстановяващият сън и умората обикновено се използват като маркери за диагностика на фибромиалгия. Тъй като липсата на сън може да намали прага на болката, безсънието може да влоши симптомите на фибромиалгия.

Пациентите с безсъние могат да получат когнитивна поведенческа терапия за безсъние (CBT-I), структурирана и базирана на доказателства програма за лечение, която определя мисли, чувства и поведение, които могат да допринесат за техните симптоми. Едно скорошно проучване установи, че CBT-I може да забави или обърне атрофията на сивото вещество в централната нервна система, често срещан проблем, който се среща при хора с фибромиалгия.

Друго проучване изследва ефекта на лекарствата за сън върху широко разпространената болка, причинена от фибромиалгия. Участниците с фибромиалгия, на които е прилаган суворексант, лекарство, одобрено за лечение на безсъние, спят по-дълго и изпитват по-малко болка на следващия ден в сравнение с участниците, приемащи плацебо.

Ако живеете с безсъние и фибромиалгия, препоръчваме да говорите с Вашия лекар за CBT-I, лекарства и други възможности за лечение, които потенциално могат да намалят симптомите и на двете състояния.

Синдром на фибромиалгия и неспокойни крака

Синдромът на неспокойните крака (RLS) – известен също като болест на Уилис-Екбом – е сензомоторно разстройство, характеризиращо се със силно желание за движение или регулиране на краката, което обикновено е придружено от дискомфортни усещания.

Хората с RLS обикновено изпитват най-неприятните усещания, когато лежат или седят през нощта или през нощта. Разходките или разтягането могат временно да облекчат дискомфорта, но симптомите често се повтарят веднага щом тялото на човека отново си почине.

Проучванията показват постоянно припокриване между фибромиалгия и RLS. Тъй като и двете състояния са свързани със сензорни аномалии, някои пациенти могат да бъдат неправилно диагностицирани с фибромиалгия след демонстриране на симптоми на RLS или обратно. За някои хора с RLS лечението на вторични причини за разстройството може да намали симптомите.

Съвети за сън за хора с фибромиалгия

Хората с фибромиалгия са склонни да изпитват проблеми със съня, независимо дали са били диагностицирани с нарушение на съня. Управлението на симптомите на фибромиалгия е от ключово значение, но допълнителни мерки, които тези хора могат да предприемат, за да осигурят пълноценна почивка през нощта, включват:

  • Задайте график за сън: Ключов компонент на здравословната хигиена на съня е лягането и събуждането по едно и също време9всеки ден, дори и през почивните дни. Това ви позволява да си почивате адекватно всяка вечер, което от своя страна осигурява време на тялото ви да се възстанови физически и психически. За да следвате този график, трябва да избягвате дългите дрямки през деня и да консумирате кофеин умерено. Хората с фибромиалгия също трябва да обмислят отказването от тютюнопушенето, тъй като тютюнът е естествен стимулант, който може да повлияе на съня ви.
  • Упражнявайте се редовно: Упражнението изпълнява двойната задача за подобряване на съня и намаляване на симптомите на фибромиалгия. Лишаването от сън обаче може да намали мотивацията ви да спортувате редовно. Ангажирането с режим на тренировка може да помогне да се осигури достатъчно почивка през нощта и намаляване на болезнените симптоми.
  • Практикувайте медитация за внимателност: Медитацията за внимателност подчертава значението на присъствието в момента, което може да помогне на хората да бъдат по-внимателни, докато вървят през деня си и се справят с трудни ситуации. Едно проучване изследва ефектите от техниките за медитация на вниманието върху пациентите с фибромиалгия. Изследователите установяват, че хората с фибромиалгия, практикуващи тази форма на медитация, съобщават за подобрения в общото качество на съня. Други изследвания твърдят, че медитацията на вниманието също може да допринесе за облекчаване на болката, но това твърдение изисква допълнителни изследвания.
  • Помислете витамин Д: Някои изследователи са установили връзка между недостига на витамин D и проблеми със съня, както и хора с фибромиалгия често проявяват под средната нивата на витамин Д. Добавките на витамин D сами по себе си могат да намалят широко разпространената болка от фибромиалгия. Освен това, едно проучване установи, че добавките с витамин D, приемани с Trazadone, антидепресант, са ефективни за облекчаване на болезнените симптоми и подобряване на качеството на съня за хората с фибромиалгия. Говорете с Вашия лекар или доставчик на здравни грижи за връзката между фибромиалгия и дефицит на витамин D, за да научите за най-добрите варианти за Вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector