Menu Close

ГЕРБ и сън

Киселинният рефлукс, известен също като гастроезофагеален рефлукс, описва обратен поток на киселина от стомаха в хранопровода. Случайните епизоди на рефлукс са нормални, но когато се появяват редовно, те могат да имат сериозни последици и са известни като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Счита се, че ГЕРБ засяга 20% от възрастните в Съединените щати. Повечето пациенти с ГЕРБ изпитват нарастване на тежестта на симптомите, включително киселини, докато спят или се опитват да спят. Освен киселини в стомаха, ако стомашната киселина се запази до гърлото и ларинкса, спящият може да се събуди с кашлица и задавяне или със силна болка в гърдите.

В допълнение към притеснителните непосредствени симптоми, ГЕРБ може с течение на времето да причини значителни увреждания на хранопровода и да повиши риска на човек от рак на хранопровода.

Разбирането на ГЕРБ, включително симптомите, причините и лечението може да помогне на хората с това състояние да се справят по-ефективно. Тъй като много хора смятат, че ГЕРБ е по-лошо преди лягане, фокусирането върху това как да спим с ГЕРБ може да помогне за намаляване на симптомите и подобряване на съня.

Какво е ГЕРБ?

ГЕРБ е състояние, белязано от повтарящи се епизоди на рефлукс, които засягат качеството на живот.

Киселинният рефлукс, известен също като киселинно храносмилане, се случва, когато стомашната киселина се придвижи нагоре от стомаха и в хранопровода. При нормални обстоятелства мускулите в дъното на хранопровода – известни като долния езофагеален сфинктер (LES) – действат като бариера, за да се предотврати това, но ако тези мускули са слаби или отпуснати и не се затварят докрай, тогава може да възникне рефлукс.

На практика всеки от време на време изпитва рефлукс, но за повечето хора той е лек, рядък и отзвучава бързо сам.

За хората с ГЕРБ, от друга страна, киселинният рефлукс обикновено се случва поне веднъж седмично и често включва по-тежки и досадни симптоми. Въпреки че обикновено се смята, че засяга възрастни, може да се появи и при кърмачета и деца.

Какви са симптомите на ГЕРБ?

Киселините, които включват болезнено усещане за парене в гърдите, са най -честият симптом на ГЕРБ, но не всички случаи на ГЕРБ включват киселини.

Друг често срещан симптом на ГЕРБ е регургитация, което означава, че малко количество стомашна киселина и понякога парченца храна излизат в устата или гърба на гърлото.

Когато изтичането на стомашна киселина се повиши до устата и гърлото, това може да причини кашлица и чувство на задушаване. Може да причини възпалено гърло, включително дрезгав глас. Някои пациенти изпитват затруднено преглъщане, известно като дисфагия или чувството, че нещо им запушва гърлото.

В допълнение към дискомфорта от киселини, ГЕРБ може да причини излъчваща болка в гърдите, която може да засегне врата, гърба, челюстта или ръцете и да продължи минути до часове. Този симптом често се свързва с нощни събуждания за хора с ГЕРБ.

Защо ГЕРБ е по-лошо след лягане?

Има няколко обяснения защо ГЕРБ обикновено се влошава през нощта след лягане:

  • Когато лежите, гравитацията вече не помага да се запази стомашната киселина, което улеснява появата на рефлукс.
  • Намаленото преглъщане по време на сън намалява важна сила, която изтласква стомашната киселина надолу.
  • Слюнката може да помогне за неутрализиране на стомашната киселина, но производството на слюнка се намалява по време на по-дълбоките етапи на съня.

Комбинацията от тези ефекти може да улесни изтичането на стомашна киселина в хранопровода и да позволи на киселината да остане на място за по-дълго, потенциално причинявайки по-тежки симптоми на ГЕРБ, включително тези, които могат да нарушат съня. Проблемът може да бъде още по-голям, ако човек си легне скоро след хранене и / или яде храни, които предизвикват ГЕРБ.

Какви са здравните последици от ГЕРБ?

Хроничният рефлукс и ГЕРБ могат да причинят сериозни усложнения. Те включват възпаление и язви на хранопровода, белези, които стесняват хранопровода, спазми, засягащи дихателните пътища, хронична кашлица, увреждане на зъбите и влошени симптоми на астма.

В около 10-20% от случаите на ГЕРБ увреждането на хранопровода от стомашна киселина се превръща в състояние, наречено Барет езофагус. Баретовият хранопровод се счита за основен рисков фактор за рак на хранопровода, въпреки че не всеки с това заболяване развива рак.

Какво причинява ГЕРБ?

Непосредствената причина за ГЕРБ е неспособността на мускулите в дъното на хранопровода да блокират рефлукса на стомашната киселина, но е установено, че други основни елементи правят това състояние по-вероятно.

Тези рискови фактори допринасят за шансовете за развитие на ГЕРБ. Не всеки с тези рискови фактори обаче ще развие ГЕРБ и не всеки с ГЕРБ има тези рискови фактори.

  • Затлъстяване: ГЕРБ се проявява по-често при хора с наднормено тегло или затлъстяване, въпреки че точното обяснение защо това се случва е несигурно.
  • Пушене на цигари: Установено е, че пушенето влияе на налягането в близост до долния езофагеален сфинктер и може да забави изчистването на стомашната киселина.
  • Пиене на алкохол: Алкохолът влияе на процесите за изпразване на хранопровода и стомаха по начини, които могат да улеснят киселинното храносмилане.
  • Използване на определени лекарства: Редица лекарства, включително много лекарства против астма, кръвно налягане, антидепресанти и успокоителни, могат да увеличат риска от рефлукс.
  • Хиатална херния : При това състояние стомахът се движи нагоре в тялото, над диафрагмата и в положение, което прави рефлукса по-чест.
  • Диетичен избор: Някои храни и напитки често се съобщават, че предизвикват киселини или рефлукс. Примерите включват шоколад, домати, пикантна храна, оцет, цитруси, мазни храни, газирани напитки, кафе и мента.
  • Бременност: Бременните жени често изпитват ГЕРБ, но симптомите им обикновено отшумяват скоро след раждането.

ГЕРБ често се посочва като причина за проблеми със съня, включително в анкетата на Националната фондация за сън от 2001 г. „ Сън в Америка“. В по-скорошно проучване на хора с чести киселини, близо 60% казват, че това се отразява на съня им, а над 30% казват, че вреди на тяхното функциониране през деня.

Пристъпите на симптоми на ГЕРБ след лягане могат да затруднят заспиването и могат да причинят нощни прекъсвания от киселини, болки в гърдите и кашлица. Проучвания в клиники за сън на хора с ГЕРБ са установили, че тези симптоми са свързани с по-ниско качество на съня.

ГЕРБ и обструктивна сънна апнея

Изследванията също така установяват връзка между ГЕРБ и обструктивната сънна апнея (OSA), нарушение на съня, което включва запушване на дихателните пътища, което предизвиква паузи в дишането по време на сън. Сред експертите съществува дебат за това дали ГЕРБ причинява ОСА, ОСА причинява ГЕРБ или просто споделят подобни рискови фактори.

Възможно е ГЕРБ да повлияе на дихателните пътища и способността да диша нормално, причинявайки повече апнеи през нощта. В същото време хората с OSA се събуждат често през нощта и след това могат да открият симптоми на ГЕРБ. Липсата на сън от OSA може да направи хранопровода по-податлив на рефлукс.

В допълнение, фактори като консумация на алкохол, тютюнопушене и затлъстяване могат да увеличат риска както за ГЕРБ, така и за OSA, така че корелацията между условията може да е резултат от тези фактори.

Въпреки че точната връзка между ГЕРБ и OSA е предмет на допълнителни изследвания, ясно е, че условията могат да възникнат заедно и да създадат значителни усложнения за съня, комфорта и здравето на човека.

Как могат хората с ГЕРБ да получат по-добър сън?

Естествено е хората с ГЕРБ да искат да знаят как могат да намалят симптомите си и да получат по-добър сън. Въпреки че няма едно-единствено решение, което да работи за всички, има значими стъпки за облекчаване на киселини и ГЕРБ и по-дълъг, по-възстановителен сън

Работа с лекар

Важно е да посетите лекар, ако имате хронични или тежки симптоми на ГЕРБ и / или чести проблеми със съня или сънливост през деня. Тъй като това са сложни медицински проблеми, лекарят може най-добре да проучи ситуацията, да определи потенциалната причина, да нареди необходимите тестове и да препоръча лечение.

Лекарят може да се съсредоточи върху адресирането на ГЕРБ директно или върху лечението на основно състояние, като обструктивна сънна апнея, с цел намаляване на нощните събуждания.

Възможностите за лечение могат да включват както медицински, така и немедицински подходи. Следващите раздели описват някои от тези лечения, но лекар е най-подходящ за обсъждане на плюсовете и минусите в конкретния случай на всеки пациент.

Промени в начина на живот

Промените в начина на живот за намаляване на потенциалните задействания на ГЕРБ са често срещан аспект на управлението на състоянието. Примерите включват намаляване на консумацията на пикантни и кисели храни, поддържане на здравословно тегло и непушене.

Тъй като много проблеми с ГЕРБ пламват през нощта, някои промени в начина на живот се фокусират върху съвети как да спим с ГЕРБ.

Лекарства

Лекарствата могат да се използват за лечение на ГЕРБ и може да са необходими, защото промените в начина на живот не винаги разрешават симптомите.

Лекарствата без рецепта като антиациди могат да донесат временно облекчение, но може да са с ограничена ефективност при много хора. Други лекарства, известни като инхибитори на протонната помпа (PPI) и H2 блокери, се опитват да намалят киселината, произвеждана в стомаха. Тези лекарства могат да се отпускат без рецепта или с рецепта, но тъй като те могат да имат странични ефекти, най-добре е да говорите с лекар, преди да ги вземете.

В редки случаи, когато нито промените в начина на живот, нито лекарствата са били ефективни, може да се обмислят някои видове хирургични интервенции за лечение на ГЕРБ.

Подобрете хигиената на съня

На хората с ГЕРБ, които искат да спят по-добре, може да се помогне, като се вземе предвид тяхната хигиена на съня, която включва всички елементи, които оформят средата на съня им и навиците, свързани със съня.

Високото ниво на хигиена на съня може да намали прекъсванията на съня и да създаде повече последователност във вашата нощна почивка. Много съвети за здравословен сън се припокриват с промени в начина на живот при ГЕРБ като избягване на излишния кофеин и алкохол. Стабилният график на съня, релаксиращата рутина преди лягане и тихата и удобна спалня са други централни компоненти на хигиената на съня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *