Menu Close

Как сънят влияе на имунитета

През последните няколко десетилетия науката за съня се разви изключително много, разкривайки огромното значение на съня за почти всяка система на тялото. Докато изследванията задълбочават връзките между съня и физическото здраве, става все по-ясно, че сънят и имунната система са тясно свързани.

Имунната система е от решаващо значение за цялостното здраве. От основно значение е за зарастване на рани, предпазване от инфекции и защита срещу хронични и животозастрашаващи заболявания.

Сънят и имунната система имат двупосочна връзка. Имунният отговор, подобен на този, причинен от вирусна инфекция, може да повлияе на съня. В същото време постоянният сън укрепва имунната система, позволявайки балансирана и ефективна имунна функция.

Липсата на сън, от друга страна, може да отхвърли имунната система. Доказателствата сочат, че както в краткосрочен, така и в дългосрочен план лишаването от сън може да ви разболее.

Как работи имунната система?

В имунната система е сложна мрежа в целия организъм, който осигурява няколко линии на защита срещу заболяване. Тези защити обикновено се разделят на две основни категории: вроден имунитет и адаптивен имунитет. Вроденият имунитет е широк тип защита с няколко слоя защита. Адаптивният имунитет, известен също като придобит имунитет, включва защити, които развивате с течение на времето и които са насочени към конкретни заплахи.

Разбиране на имунната система

Многобройни компоненти допринасят за сложността на имунната система. Важен компонент на нашата имунна система са левкоцитите или белите кръвни клетки. Задачата на левкоцитите е да идентифицира, атакува и премахва чужди патогени от нашите тела. Нашата имунна система реагира на патогени по незабавен (вроден) и научен (адаптивен) начин, който ни позволява безопасно да взаимодействаме с околната среда всеки ден.

Когато белите кръвни клетки открият чужд патоген, той освобождава цитокини, за да каже на другите бели кръвни клетки да се подготвят за атака. Цитокините са протеини, които действат като пратеници за имунната система. Други химикали, като хистамин, също участват в имунни реакции като подуване или зачервяване.

Балансиран имунен отговор

Когато функционира оптимално, имунната система поддържа деликатен баланс. Когато възникне заплаха или нараняване, имунната система предизвиква реакции като зачервяване, възпаление (подуване), умора, треска и / или болка.

Важно е имунната система да бъде достатъчно силна, за да открива и атакува потенциални заплахи, но също така трябва да бъде добре регулирана, така че тялото да не е винаги нащрек или в режим на атака.

Как влияе сънят на имунната система?

Сънят осигурява съществена подкрепа на имунната система. Получаването на достатъчно часове висококачествен сън позволява добре балансирана имунна защита, която се отличава със силен вроден и адаптивен имунитет, ефективен отговор на ваксини и по-малко тежки алергични реакции.

За разлика от това, сериозни проблеми със съня, включително нарушения на съня като безсъние, сънна апнея и нарушаване на циркадния ритъм, могат да попречат на здравословното функциониране на имунната система.

Сън и вроден и адаптивен имунитет

Сънят е важен период на телесна почивка и проучванията показват, че сънят играе решаваща роля за стабилността на нашата имунна система. Всъщност сънят допринася както за вродения, така и за адаптивния имунитет.

Изследователите са установили, че по време на нощния сън някои компоненти на имунната система се обогатяват. Например, има повишено производство на цитокини, свързани с възпаление. Изглежда, че тази дейност се движи както от съня, така и от циркадния ритъм, който е 24-часовият вътрешен часовник на тялото.

Когато някой е болен или ранен, този възпалителен отговор може да помогне за възстановяване, засилване на вродения и адаптивен имунитет, докато тялото работи за възстановяване на рани или борба с инфекция.

Проучванията обаче установяват, че това възпаление се появява дори когато човек не е активно наранен или болен. Анализът на типа клетки и цитокини, участващи в тази нощна имунна активност, показва, че нейната роля е да засили адаптивния имунитет.

Точно както сънят може да помогне на мозъка да консолидира обучението и паметта, изследванията показват, че сънят укрепва имунната памет. Взаимодействието на компонентите на имунната система по време на сън засилва способността на имунната система да помни как да разпознава и реагира на опасни антигени.

Експертите не са сигурни защо този процес се извършва по време на сън, но се смята, че могат да бъдат включени няколко фактора:

  • По време на сън дишането и мускулната активност се забавят, освобождавайки енергия за имунната система да изпълнява тези критични задачи.
  • Възпалението, което се случва по време на сън, може да навреди на физическото и умственото представяне, ако се е случило по време на будните часове, така че тялото се е развило така, че тези процеси се развиват по време на нощния сън.
  • Мелатонинът, хормон, стимулиращ съня, който се произвежда през нощта, е вещ в противодействието на стреса, който може да дойде от възпалението по време на сън.

Докато тази активност на имунната система по време на сън е полезна, критичен аспект на този процес е, че той се саморегулира. С изтичането на периода на сън циркадният ритъм на тялото намалява това възпаление. По този начин получаването на достатъчно висококачествен сън улеснява деликатния баланс на имунната функция, който е жизненоважен както за вродения, така и за адаптивния имунитет.

Сън и ваксини

Проучванията ясно показват, че сънят подобрява ефектите на ваксините, демонстрирайки ползите от съня за адаптивния имунитет.

Ваксините действат чрез въвеждане на отслабен или деактивиран антиген в организма, предизвиквайки имунен отговор. По този начин имунизациите ефективно учат имунната система да разпознава и атакува този антиген.

Сънят е важен фактор, който помага да се определи ефективността на ваксините. Изследвания на ваксини срещу хепатит и свински грип (H1N1) са установили, че когато хората не спят нощта след получаване на ваксина, имунният отговор на организма е по-слаб. В някои случаи това намалява защитата на ваксината и дори може да се наложи втора доза от ваксината.

Докато тези проучвания включват общо лишаване от сън след ваксинация, други проучвания са установили намалена ефективност на ваксината при възрастни, които обикновено не успяват да получат най-малко седем часа сън. Хората, които получават недостатъчен сън, може да не дават на тялото си достатъчно време да развият имунологична памет, като потенциално ги оставят незащитени, въпреки че са били ваксинирани.

Сън и алергии

Алергиите се появяват, когато имунната система реагира прекомерно на нещо, което не причинява вреда на повечето хора, и все повече доказателства свързват съня и алергиите.

Последните изследвания установиха, че циркадният ритъм на човек участва в регулирането на реакцията на организма към алергени. Когато циркадният ритъм е нарушен, това може да увеличи вероятността и тежестта на алергичните реакции.

Липсата на сън е свързана и с алергии. Едно проучване установи, че лишаването от сън прави хората с алергии към фъстъци по-податливи на атака на алергия, намалявайки прага на експозиция на фъстъци, необходим за предизвикване на атака на алергия с 45%.

Може ли лишаването от сън да ви разболее?

Лишаването от сън има широкообхватни ефекти върху здравето и нарастващите доказателства сочат, че това може да наруши имунната система и да улесни разболяването.

Липсата на нощен сън е свързана както с краткосрочни заболявания, така и с риск от хронични заболявания като диабет и сърдечни проблеми. Изследователите все повече вярват, че това е свързано с това как лишаването от сън пречи на нормалното функциониране на имунната система.

В краткосрочен план е установено, че рискът от инфекции е по-висок при хора, които спят по-малко от шест или седем часа на нощ. Проучванията са установили, че недостатъчният сън прави по-вероятно да настинете обикновена настинка или грип. В допълнение, хората в отделенията за интензивно лечение (ICU), които имат остри нужди за възстановяване, могат да бъдат излекувани от липсата на сън.

Липсата на сън е свързана с множество дългосрочни здравословни проблеми и се смята, че това е свързано с негативните ефекти на лишаването от сън върху имунната система. При хора със здрав сън възпалението през нощта се връща обратно към нормалното ниво, преди да се събуди. При хора, които не получават достатъчно сън, тази нормално саморегулираща се система се проваля и възпалението продължава.

Това ниско ниво на системно възпаление отнема път, допринасяйки за повишен риск от диабет, сърдечно-съдови заболявания, болка и невродегенеративни заболявания. Постоянното възпаление е свързано с депресия, което може да обясни високите нива на това разстройство сред хората със проблеми със съня. Възпалението също е свързано с рак, което изследванията върху животни предполагат, че може да се влоши от недостатъчен сън.

За съжаление, докато някои хора успяват да преживеят деня с ограничен сън, проучванията показват, че имунната система не се научава как да „свикне” с недостатъчен сън. Вместо това това нискостепенно възпаление може да стане хронично, което допълнително да влоши дългосрочното здраве.

Как влияе имунната система на съня?

Докато сънят играе критична роля в имунната функция, имунната система също влияе на съня по множество начини.

Инфекциите могат да предизвикат различни реакции от страна на имунната система, включително липса на енергия и сънливост. Това е една от причините, поради които болните хора често прекарват повече време в леглото и спят.

Характерът на съня се променя и по време на инфекция, променяйки колко време се прекарва в определени етапи на съня. По-конкретно, имунният отговор предизвиква повече време в съня на етап 3 с небързо движение на очите (NREM), който е известен също като дълбок сън. Дълбокият сън включва по-голямо забавяне на телесните процеси, което позволява на имунната система да използва повече енергия за борба с инфекцията.

Треската е друг важен имунен отговор. По-високата телесна температура може да предизвика нови вълни на имунна защита, а също така прави тялото по-враждебно към много патогени. Някои експерти смятат, че промените в съня, предизвикани от инфекция, са предназначени да улеснят повишената температура и борбата на организма с чужди патогени.

Според това мнение дълбокият сън (N3 етап) се увеличава, когато се борим с инфекция, тъй като това е периодът на сън, когато метаболизмът ни е най-нисък, освобождавайки енергия за постигане на реакция на висока температура. В допълнение, треперенето е полезно за освобождаване на топлина и поддържане на треска. Нашето тяло не може да потръпне по време на REM сън поради мускулна атония и следователно по време на активна инфекция REM сънят е практически премахнат. Раздробяването на REM съня по време на треска е довело до нещо, наречено „трескави сънища“, или повишени кошмари по време на треска.

Докато изследователите продължават да изучават връзките между съня и имунната система, тези ефекти показват колко тясно са свързани помежду си и как имунната система може да използва съня, за да подобри способността си да се бори с инфекцията.

Как можете да подобрите съня и да укрепите имунната си система?

Като се има предвид значението на съня за имунната функция, като приоритет е да получавате достатъчно количество непрекъснат сън всяка вечер, може да работи за укрепване на имунната ви система.

Подобряването на съня често започва с фокусиране върху вашите навици, навици и среда на сън. Заедно това е известно като хигиена на съня и дори ясни стъпки, като например постоянен график на съня и избягване на използването на мобилни телефони и таблети в леглото, могат да улеснят пълноценния сън.

Хората с хронични или тежки проблеми със съня или проблеми с повтарящи се заболявания трябва да говорят с лекар. Лекарят може да работи за идентифициране на основната причина и най-добрите мерки за нейното отстраняване.

Хората с нарушения на съня като безсъние могат да се възползват от лечение като когнитивна поведенческа терапия за безсъние (CBT-I). Този подход работи за намаляване на негативните мисли за съня и насърчава здравословния сън и намалените признаци на възпаление.

Техниките за релаксация, включително методи за ум-тяло като йога или тай чи, също са показали положителни резултати при подобряване на съня, като същевременно подобряват функцията на имунната система, включително засилване на реакцията на ваксината и намаляване на показателите за системно възпаление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector