Menu Close

Как да спим с болки в долната част на гърба

Долната част на гърба разполага с вплетена поредица от структури. Включва петте прешлена на лумбалния отдел на гръбначния стълб, всеки от които е подсилен от амортизиращи дискове и се задържа на място от връзки. Околните мускули предлагат подкрепа и са свързани с гръбначния стълб чрез сухожилия. Нервите преминават през гръбначния стълб, за да доставят сигнали в цялото тяло.

Долната част на гърба поддържа по-голямата част от теглото на тялото и е неразделна част от всякакви движения. Независимо дали стои, седи, ходи или лежи, долната част на гърба играе роля за мобилността и комфорта.

Предвид сложността на долната част на гърба и доколко зависим от нея, не е изненадващо, че тя е водеща точка за болка. Осем от 10 души имат болки в гърба в даден момент от живота си, а болките в кръста са една от основните причини хората да посещават лекар.

Болката в гърба може да варира от лека до силна и може да бъде краткотрайна или дълготрайна. Когато е сериозно, това може да изтощи и да попречи на почти всички аспекти на ежедневието, включително съня.

Болката и сънят имат сложна връзка. Болката може да наруши съня, а лошият сън може да направи по-вероятно човек да изпитва болка. В допълнение, позиция за сън или матрак, които не поддържат лумбалната част на гръбначния стълб, могат да предизвикат или влошат болката в долната част на гърба.

Разбирането на връзките между съня и болките в кръста предлага нови подходи за намиране на облекчение. Качественият сън може да помогне за предотвратяване или намаляване на болките в гърба, а знанието как да спите, когато имате проблеми с гърба, може да помогне да се справите с болката и да допринесе за излекуването и възстановяването.

Видове болки в долната част на гърба

Има два основни типа болки в долната част на гърба: остра и хронична.

 • Острата болка в долната част на гърба е краткосрочна и трае само от няколко дни до няколко седмици. Често е свързан с идентифицируемо събитие или нараняване. Когато острата болка в гърба избледнее, няма постоянен ефект върху мобилността.
 • Хроничната болка в долната част на гърба продължава три месеца или повече. В много случаи това се случва без ясна връзка с първоначална травма.

Болката в долната част на гърба, която започва като остра, може да стане хронична. Смята се, че около 20% от случаите на остра болка в кръста продължават и стават хронични.

Изследователите отдавна са видели връзка между болките в долната част на гърба и проблемите със съня и нарастващите доказателства сочат двупосочна връзка, в която те могат да се взаимно подсилват.

Дискомфортът от болката може да бъде основна бариера за съня. Болката в долната част на гърба затруднява достатъчно удобното заспиване или може да провокира нощни събуждания, когато болката се покачи.

В същото време хората с проблеми със съня са по-склонни да започнат да изпитват болка или да се влошат. Експертите не са сигурни защо това се случва, но има няколко потенциални обяснения. Лишаването от сън може да наруши заздравяването, да повлияе на настроението по начин, който повишава чувствителността към болка или да наруши химикалите в мозъка, които участват в начина, по който изпитваме болка.

Как спалните пози влияят на болките в долната част на гърба?

Друга връзка между съня и болката в долната част на гърба е свързана с това как позицията на съня влияе върху подравняването на гръбначния стълб. Въпреки че позата обикновено се свързва със седене и изправяне, това също е критично, когато лежите.

Позата за сън, която включва усукване, изкривяване или по друг начин натиск върху лумбалната част на гръбначния стълб, може да причини болка и скованост. Тази болка често се влошава сутрин, но може да продължи през целия ден.

Най-добрите пози за сън при болки в долната част на гърба

Най-добрата позиция за сън при болки в долната част на гърба е на ваша страна с частичен завой в коленете7. Поддържането на коленете свити помага за балансиране на тялото и намалява натиска върху лумбалната част на гръбначния стълб. Много хора намират за полезно да поставят малка възглавница между коленете си, за да направят тази поза по-удобна.

За съжаление, много спящи на гърба и стомаха трудно променят позицията си за сън. Въпреки това те могат да предприемат стъпки за намаляване на натоварването в долната част на гърба:

 • Задните траверси могат да поставят възглавница под коленете, краката и / или долната част на гърба, за да поддържат естествената извивка на гръбначния стълб и да минимизират лумбалния натиск.
 • Спящите в стомаха трябва да изберат само тънка възглавница под главата си и да поставят по-поддържаща възглавница под бедрата и корема. Това работи, за да се предотврати потъването на долната част на гърба в U-образна форма, която издърпва гръбначния стълб извън позицията.

Някои хора с болки в гърба използват регулируемо легло, което улеснява повдигането на горната или долната част на матрака по начин, който намалява напрежението в долната част на гърба.

Може ли вашият матрак да причини болки в долната част на гърба?

Тъй като е основно средство за подпомагане на тялото по време на сън, матракът може да играе важна роля за предотвратяване или намаляване на болката в долната част на гърба.

Правилното подравняване на гръбначния стълб изисква матрак, който е в добро състояние и не провисва прекомерно. Изследванията подкрепят използването на средно твърд матрак за борба с болките в долната част на гърба, въпреки че най-подходящата твърдост може да варира в зависимост от теглото, формата на тялото, позицията на съня и индивидуалните предпочитания за комфорт.

Как да спим по-добре с болки в долната част на гърба

Постигането на качествен сън е важна част от възстановяването от болки в долната част на гърба, но спането добре може да изглежда като висока задача, когато боли гърба ви. Въпреки че няма гарантиран начин за по-добър сън, някои практически съвети могат да ви помогнат:

 • Намерете поддържаща позиция за сън. В идеалния случай можете да спите на ваша страна, но независимо от позицията, уверете се, че гръбначният ви стълб е добре подравнен. Ако е необходимо, използвайте допълнителни възглавници за опора на тялото.
 • Внимавайте с алкохола и кофеина. Въпреки че алкохолът може да ви помогне да задрямате, той може да отхвърли качеството на съня ви. Като стимулант, кофеинът може да затрудни заспиването и съня.
 • Опитайте методи за релаксация. Намирането на техники за ликвидация може да ви постави в правилното състояние на духа за сън с по-малко внимание върху болката.
 • Намалете потенциалните смущения в съня. Ако неволно се събудите през нощта, болката може да затрудни заспиването. Поради тази причина се опитайте да премахнете излишния шум и светлина от спалнята си или да ги блокирате с маска за сън или тапи за уши. Настройте спалнята си на температура, която ще е удобна през цялата нощ.

Фокусирането върху хигиената на съня може да подобри сънните ви навици, така че да можете да спите по-добре както по време, така и след епизоди на болки в долната част на гърба.

Кога трябва да посетите лекар за болки в долната част на гърба

Болките в гърба са често срещани и често отстъпват бързо, но е важно да говорите с лекар, ако:

 • Болката започна със специфично нараняване
 • Болката продължава или се влошава повече от няколко дни
 • Болката е изтощителна
 • Болката излъчва краката или други части на тялото
 • Изпитвате слабост или изтръпване в долната част на тялото
 • Има признаци на инфекция като зачервяване, затопляне, подуване или треска
 • Имате лична история на рак
 • Имате други необясними промени в здравето като загуба на тегло или проблеми с пикочните пътища

Лекарят може да прегледа симптомите Ви и да определи подходящите следващи стъпки за тестване, диагностика и лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *