Menu Close

Липса на сън и диабет

Диабетът засяга повече от 30 милиона души в САЩ и е седмата причина за смърт. Най-честата форма на диабет, диабет тип 2, е хронично заболяване, което се развива поради инсулинова резистентност.

Инсулинът е хормон, който помага за прехвърлянето на глюкоза от кръвта към мускулите, мазнините и черния дроб и други клетки, където може да се използва за енергия. Инсулиновата резистентност възниква, когато тялото има проблеми с производството на инсулин или когато инсулинът не успее да прехвърли глюкозата в тези клетки. Това води до натрупване на глюкоза в кръвта, иначе известна като висока кръвна захар, която е отличителен симптом на диабета. Ако не се управлява правилно, това може да има тежки последици за сърцето, бъбреците и други органи.

Диабетът и сънят са сложно свързани и много хора с диабет тип 2 изпитват лошо качество на съня или безсъние. Добрата новина е, че внимателното внимание към диетата, упражненията и нивата на кръвната захар може да промени света на качеството на съня и на свой ред на цялостното здраве.

Как диабетът влияе на съня?

Смята се, че всеки втори човек с диабет тип 2 има проблеми със съня поради нестабилни нива на кръвната захар и съпътстващи симптоми, свързани с диабета, Високата кръвна захар (хипергликемия) и ниската кръвна захар (хипогликемия) през нощта може да доведе до безсъние и дневна умора. Както при много хронични заболявания, чувството на депресия или стрес за самата болест също може да ви държи будни през нощта.

Когато нивата на кръвната захар са високи, бъбреците се компенсират, като ви карат да уринирате по-често. През нощта тези чести пътувания до банята водят до нарушен сън. Високата кръвна захар може също да причини главоболие, повишена жажда и умора, които могат да попречат на заспиването.

За разлика от това, прекаляването с много часове без ядене или приемане на грешен баланс на лекарства за диабет също може да доведе до ниски нива на кръвната захар през нощта. Може да сънувате кошмари, да се изпотите или да се почувствате раздразнени или объркани, когато се събудите.

Говорете с вашия доставчик на здравни услуги, ако изпитвате умора, проблеми със съня или други тревожни симптоми. Те могат да помогнат за анализ на причината и да работят с вас, за да поддържате нивата на кръвната захар по-стабилни.

Как лошият сън влияе на нивата на кръвната захар?

Точно както диабетът може да причини проблеми със съня, проблемите със съня също играят роля при диабета. Получаването на лош сън или по-малко възстановителен бавен вълна е свързан с високи нива на кръвната захар при хора с диабет и преддиабет. Не е обаче напълно ясно дали едното причинява другото или работят повече променливи. Изследователите вярват, че ограничаването на съня може да повлияе нивата на кръвната захар поради въздействието му върху инсулина, кортизола и оксидативния стрес.

Една четвърт от хората с диабет съобщават, че спят по-малко от шест часа или повече от осем часа на нощ, което ги излага на по-висок риск от повишена кръвна захар. В допълнение към повишаването на нивата на кръвната захар при хора, които вече имат диабет, лишаването от сън повишава и риска от развитие на инсулинова резистентност на първо място. Тази връзка става очевидна още в детството.

Проучванията също така установяват, че по-късните или нередовни графици на сън са свързани с по-високата кръвна захар, дори при хора без диабет. Възможно е обаче да има и други променливи, които обясняват това, като например факта, че хората с нередовен график на сън са по-склонни да следват непостоянна диета.

Лишаването от сън повишава нивата на грелин, хормона на глада и намалява нивата на лептин, хормонът, който ни кара да се чувстваме сити. За да компенсират по-ниските енергийни нива, хората, които спят лошо, е по-вероятно да търсят облекчение в храни, които повишават кръвната захар и ги излагат на риск от затлъстяване, което е рисков фактор за диабет.

Възрастните с диабет тип 2, които изпитват нарушен сън или чести нощни събуждания, също може да са по-малко склонни да спазват други стандарти за самообслужване на диабета, като например достатъчно физическо натоварване и внимателно проследяване на нивата на кръвната глюкоза.

В допълнение към непосредствените си ефекти върху нивата на кръвната захар, лошият сън може да отнеме дългосрочно влияние върху хората с диабет тип 2. Тези, които прибягват до лекарства за сън или имат проблеми със заспането, са по-склонни да съобщават, че изпитват сериозен психологически стрес. Съществуват и предварителни доказателства, които предполагат, че хората с диабет, които не получават достатъчно сън, могат да бъдат изложени на по-висок риск от когнитивен спад по-късно в живота.

Какви нарушения на съня са често срещани при хора с диабет?

Хората с диабет тип 2 имат по-голям шанс да развият съпътстващи нарушения на съня, като най-чести са синдромът на неспокойните крака и обструктивната сънна апнея.

  • Синдром на неспокойните крака (RLS): Приблизително всеки пети човек с диабет тип 2 има синдром на неспокойни крака, характеризиран от изтръпване или други дразнещи усещания в краката, които могат да попречат на заспиването. Хората с диабет също са изложени на риск от друго състояние, наречено периферна невропатия. Причинени от увреждане на нервите, симптомите на периферна невропатия са много подобни на RLS и включват изтръпване, изтръпване и болка в крайниците. Хората, които изпитват тези симптоми, трябва да се консултират с доставчик на здравни грижи, тъй като периферната невропатия изисква лечение за намаляване на дългосрочните увреждания на нервите.
  • Обструктивна сънна апнея (OSA): Обструктивната сънна апнея е нарушение на съня, при което човек за миг спира да диша на повтарящи се интервали през цялата нощ. В повечето случаи човекът не е наясно, че това се случва, въпреки че партньор в леглото може да наблюдава хъркане и задъхване. Тези пропуски в дишането причиняват микровъзбуда (много кратки събуждания), които пречат на естественото развитие на етапите на съня и влошават качеството на съня. OSA обикновено се среща при хора с наднормено тегло или затлъстяване, тъй като те често имат по-дебела обиколка на врата, която пречи на дихателните пътища. Състоянието може да се лекува с устройство с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP), което поддържа дихателните пътища отворени, за да възстанови нормалното дишане и да намали прекъсванията на съня.

Каква е връзката между сънна апнея и диабет?

Въпреки че сънната апнея не причинява директно диабет, тя е рисков фактор за диабет тип 2 и е доказано, че повишава инсулиновата резистентност, дори при хора без диабет и с наднормено тегло. В Асоциацията Американската диабетна изчислява, че до един на всеки четирима души с диабет тип 2 също страда от OSA, и още четвърт от диабет тип 2 страдат от друго, свързано със съня дишане разстройство.

Както OSA, така и диабет тип 2 са по-чести при хора с наднормено тегло и затлъстяване. Изглежда обаче, че OSA влияе върху инсулиновата резистентност и контрола на глюкозата дори след контролиране на затлъстяването. OSA не само причинява фрагментация на съня, която пречи на бавновълновия сън, но също така периодично прекъсва доставката на кислород в тялото. Заедно тези ефекти водят до инсулинова резистентност и нарушен метаболизъм на глюкозата.

В много проучвания изглежда, че краткосрочното лечение на сънна апнея подобрява нивата на кръвната захар, докато дългосрочното лечение с CPAP подобрява кръвната захар и инсулиновата резистентност. Други проучвания обаче не успяват да открият подобрения в нивата на кръвната захар след лечение на OSA, което кара някои изследователи да вярват, че връзката може да се дължи на други променливи като теглото.

Необходими са повече изследвания, за да се характеризира допълнително естеството на връзката, но е ясно, че физическото здраве играе важна роля при сънна апнея и диабет. Комбинацията от загуба на тегло и лечение с CPAP може да бъде най-ефективният начин за лечение на сънна апнея при хора с диабет тип 2.

Как могат хората с диабет да се справят с проблемите със съня?

Внимателното управление на нивата на кръвната захар може да помогне за подобряване на съня при хора с диабет тип 2. Освен това, като се има предвид тясната връзка между диабета и съня, добрите навици за хигиена на съня са особено важни. Те включват както дневни, така и нощни навици, като:

  • Придържайки се към диетичен план, който работи за вас и помага да се контролира кръвната захар
  • Получаване на редовни упражнения
  • Поддържане на редовен график на съня
  • Избягвайте стимуланти като кофеин или никотин преди лягане
  • Поддържане на спалнята на хладно, тъмно и тихо

Въз основа на вашата лична ситуация, Вашият лекар може да е в състояние да препоръча помощни средства за сън на диабетици или допълнителни начини за по-добър сън. Те могат да изберат да проведат полисомнограма или изследване на съня, за да проверят дали разстройството на съня е виновно за вашите проблеми със съня. След това вторичните нарушения на съня могат да бъдат лекувани с целенасочени терапии като CPAP машина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector