Menu Close

Медицински и мозъчни състояния, които причиняват прекомерна сънливост

Неконтролируемото прозяване, тежките клепачи и мощното желание за дремене през деня са признаци на прекомерна сънливост. Борбата с будността може да забави представянето в училище и на работа, да натовари социалните и личните взаимоотношения и да създаде сериозни рискове при шофиране.

Ако имате постоянна сънливост, нормално е да се чудите: „Защо винаги съм сънлив?“

Най-честите причини за прекомерна сънливост са лишаването от сън и нарушения като сънна апнея и безсъние. Депресията и други психиатрични проблеми, някои лекарства и медицински състояния, засягащи мозъка и тялото, също могат да причинят сънливост през деня.

Разпознаването на прекомерна сънливост през деня (EDS) е първата стъпка към справяне с проблема. Работата с лекар за идентифициране на причината за него и подобряване на навиците на съня може да подобри вашата ежедневна производителност, настроение и цялостно здраве.

Какво представлява прекомерната сънливост през деня?

Прекомерната сънливост през деня е трудно да останете будни или нащрек, когато трябва. Много експерти определят EDS като различен от умора, който включва силно чувство на физическо изтощение, но двете условия могат да се припокриват.

Последните изследвания сочат, че прекомерната сънливост е значителен проблем. Проучването на Sleep in America за 2020 г. от Националната фондация за сън установи, че почти половината от американците съобщават, че се чувстват сънливи между три и седем дни в седмицата. Четиридесет процента от възрастните казват, че сънливостта им пречи на ежедневните дейности поне от време на време.

Някои ресурси наричат ​​EDS хиперсомния, която описва нарушения на излишния сън. Хиперсомнията обаче е по-широк термин, който включва проблеми като прекалено много сън през нощта, които се различават от екстремна сънливост през деня или в ситуации, когато се изисква бдителност.

Какви са причините за прекомерната сънливост през деня?

Прекомерната дневна сънливост сама по себе си не е състояние; вместо това, това е симптом, причинен от основен проблем.

Сънливост, причинена от лишаване от сън

Липсата на сън се счита за най -честата причина за прекомерна сънливост. Лишаването от сън може да бъде краткосрочно или хронично и само по себе си може да бъде причинено от множество нарушения на съня и други медицински състояния :

  • Неуспех да се даде приоритет на съня: Изборът да останете до късно, за да гледате сериал или да се събудите рано, за да отидете във фитнеса, са примери за това как сънят може да се срути в списъка с приоритети и да се изтласка от натоварения график. Това може да причини сънливост на следващия ден и проблемът да се натрупа с течение на времето. Когато тези избори причиняват липса на сън за продължителен период от време, това е известно като синдром на недостатъчен сън.
  • Безсъние : Това състояние включва редица проблеми, които затрудняват заспиването или заспиването толкова дълго, колкото искате. Безсънието често е свързано с други проблеми със съня, описани тук, които пораждат прекомерна сънливост.
  • Сънна апнея: Обструктивната сънна апнея (OSA) е дихателно разстройство, характеризиращо се с кратки паузи в дишането през нощта. Той създава фрагментиран сън, който обикновено причинява сънливост през деня и може да засегне до 20% от възрастните. Централната сънна апнея (CSA) е по-рядко срещана, но може също да причини нарушен сън.
  • Синдром на неспокойните крака (RLS) : Това състояние предизвиква силно усещане за необходимост да се движат крайниците, особено краката, и е известен риск за нарушаване на общото време на съня и качеството на съня.
  • Нарушения на сънното събуждане в циркадния ритъм: Когато графикът на съня на човек не е съобразен с местния ден-нощ цикъл, това може да причини кратък и фрагментиран сън. Примерите включват закъснение с джет и проблеми със съня сред работниците на смени.
  • Лошо качество на съня: Недостатъчността на съня не е свързана само с малко количество сън; става въпрос и за качеството на съня. Хората, които не преминават безпроблемно през циклите на съня, може да не успеят да получат достатъчно дълбок сън или REM сън. В резултат на това те може да не се събудят освежени, дори ако спят препоръчания брой часове.
  • Често уриниране през нощта: Това състояние, известно като ноктурия, включва необходимост от ставане от леглото през нощта, за да пикае и се очаква да засегне до един на всеки трима възрастни възрастни и един на всеки пет по-млади хора.

Сънливост, причинена от други медицински и мозъчни състояния

Липсата на сън не е единствената потенциална причина за прекомерна сънливост. Лекарствата, особено успокоителните, могат да направят човек сънлив и дезориентиран през деня. Антидепресантите, лекарствата за болка и антихистамините без рецепта са само някои от другите видове лекарства, които могат да причинят сънливост. Освен това оттеглянето от някои лекарства може да провокира сънливост.

Нарушенията на психичното здраве често могат да причинят сънливост. Например, смята се, че близо 80% от хората с тежка депресия имат прекомерна сънливост през деня. Биполярното разстройство, посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) и общото тревожно разстройство са свързани със проблеми със съня, които могат да доведат до пристъпи на прекомерна сънливост.

Няколко мозъчни състояния могат да причинят прекомерна сънливост през деня. Нарколепсията е виден пример, тъй като е неврологично състояние, при което мозъкът не може правилно да регулира цикъла сън-будност. Нарколепсията засяга около един на всеки 2000 души и ги прави склонни към бързо заспиване, включително в неподходящо време.

Невродегенеративните заболявания, включително деменция и болестта на Паркинсон, са свързани със затруднения в съня и сънливост през деня. Травматичната мозъчна травма (TBI) и сътресенията често причиняват проблеми със съня, а мозъчните тумори или лезии могат да провокират прекомерна сънливост. Инфекциите, включително менингит и тези, които причиняват енцефалит (подуване на мозъка), също могат да доведат до EDS.

Невроразвитие като разстройство с дефицит на внимание / хиперактивност (ADHD), което засяга милиони деца и възрастни, причиняват редица проблеми със съня, включително сънливост през деня. Установено е, че до 31% от децата с нарушения на аутистичния спектър (ASD) имат сънливост през деня и проблемите със съня могат да продължат до зряла възраст за хората с тези невроразвитие.

Други здравословни проблеми извън мозъчните състояния могат да накарат човек да спи през деня. Метаболитните проблеми, включително диабет и хипотиреоидизъм, могат да бъдат рискови фактори за сънливост. Медицински състояния като анемия, необичайни нива на натрий в кръвта и електролитен дисбаланс също могат да провокират прекомерна сънливост.

Получаване на облекчение при прекомерна дневна сънливост (EDS)

Облекчение е възможно за повечето хора с прекомерна сънливост. Оптималното лечение е пригодено за всеки човек въз основа на конкретната причина или фактори, допринасящи за това.

Тъй като EDS може да бъде причинена както от лоши навици на сън, така и от медицински и мозъчни състояния, има разнообразен набор от подходи за разрешаването му. Лекарят е в най-добрата позиция да идентифицира и приспособи оптималните пътища на лечение за отделните хора.

Ако сънливостта произтича от лишаването от сън, могат да се предприемат различни стъпки за подобряване на качеството и количеството на съня. Примерите включват машини за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) за сънна апнея и когнитивна поведенческа терапия за безсъние (CBT-I). Много лечения, фокусирани върху съня, ще помогнат за улесняване на подобряването на хигиената на съня, което включва навиците на съня на човека и обстановката в спалнята.

Ако EDS е свързан с друг медицински проблем, лечението обикновено се фокусира върху разрешаването на този основен проблем. Подобряването на хигиената на съня може да бъде насърчавано заедно с други лечения, за да помогне на хората да включат съвети за здравословен сън в ежедневните си процедури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector