Menu Close

Множествена склероза (МС) и сън

Множествената склероза е автоимунно заболяване, характеризиращо се с разпадане на миелиновата обвивка, мастния изолиращ слой, отговорен за защитата на нервите в мозъка и гръбначния мозък. Щетите са причинени от възпаление, при което имунната система неправилно насочва собствената централна нервна система на тялото.

С напредването на болестта тя може да попречи на съобщенията между нервите, което води до неволеви мускулни спазми, слабост, проблеми с координацията, неясна реч и други проблеми. Точният характер на симптомите варира от човек на човек, в зависимост от мястото на увреждането.

Смята се, че в момента близо 1 милион американци живеят с множествена склероза и приблизително 60% от тези хора съобщават за проблеми със съня. Състоянието може да се появи на всяка възраст, но често започва в млада възраст и е по-често при жените, отколкото при мъжете.

Въпреки че множествената склероза е състояние през целия живот, симптомите могат да идват и да отминават, а самото заболяване не намалява непременно продължителността на живота. Лечението на множествена склероза се фокусира върху подобряване на качеството на живот, включително качеството на съня.

Как МС влияе на съня?

Симптомите на множествена склероза, както и придружаващият ги стрес и депресия, могат да имат значителен ефект върху съня. Лошото качество на съня може да доведе до проблеми с настроението, енергията и дори до увеличаване на симптомите на МС. Това може да доведе и до бъдещ когнитивен спад. Лечението на МС и безсъние изисква цялостен подход, който отчита различни фактори.

Физическото здраве играе основна роля при МС и съня. Мускулната спастичност, болката в лицето или неприятните изтръпвания могат да затруднят пациентите с МС да намерят удобна позиция през нощта. Много хора с МС също имат проблеми с контролирането на движенията си и може да не са в състояние да сменят пози за сън толкова често, колкото биха искали. Задържането в една позиция за продължителни периоди от време може да причини рани от залежаване, което да доведе до допълнителен дискомфорт.

Значителен брой пациенти с множествена склероза също изпитват често уриниране през нощта. Събуждането няколко пъти през нощта, за да използвате банята, нарушава съня, което води не само до по-малко сън, но и до намаляване на времето, прекарано в дълбок сън. Лекарствата и липсата на упражнения поради увреждания, свързани с МС, също взимат своето влияние върху съня.

Като цяло до 90% от хората с МС съобщават, че страдат от умора, която понякога се появява много преди официалната диагноза на МС. Умората е общ термин, използван за означаване на чувство на изтощение, което затруднява извършването на ежедневни дейности. Това надхвърля нормалната умора и може да не се подобри дори при почивка.

Умората се счита за един от най-изтощителните симптоми на МС, но често не успява да получи вниманието, което заслужава, тъй като много хора предполагат, че това е естествен страничен ефект от свързания с МС дискомфорт. И все пак умората при МС вероятно произтича от редица причини, като основно разстройство на съня или необичайни нива на мелатонин или провъзпалителни цитокини, и двете играят роля в регулирането на съня.

При множествена склероза умората често се придружава от болка, тревожност, стрес и депресия, като всички те могат да се изострят един друг. Нещо повече, тези, които дремят през деня, за да се борят с умората, може да имат проблеми с качествения сън през нощта.

Какви нарушения на съня са често срещани при хора с МС

В допълнение към общия дискомфорт, причинен от симптомите на МС, хората с това състояние са по-склонни да имат едно или повече съпътстващи нарушения на съня. Най-често срещаните разстройства на съня с множествена склероза са безсъние, синдром на неспокойните крака, нарушено сънно дишане, нарколепсия и REM разстройство на поведението на съня. В много случаи изглежда, че те са резултат от лезии в определени зони в мозъка или гръбначния мозък, което означава, че симптомите могат да варират от човек на човек в зависимост от местоположението и тежестта на техните лезии.

 • Безсъние: Безсънието се отнася до трудности при заспиване, задържане на сън или спане добре. Болка, дискомфорт, нарушения на съня, често уриниране през нощта и други фактори могат да допринесат за безсъние при хора с МС.

 • Нарушения на съня на циркадния ритъм : Нарушенията на съня на циркадния ритъм засягат естествения цикъл на сън и събуждане в тялото и могат да доведат до безсъние, сънливост през деня или и двете. Аномалиите в производството на мелатонин при пациенти с МС могат да бъдат отчасти отговорни за по-голямото разпространение на циркадни нарушения и произтичащата от това умора при пациенти с МС.

 • Синдром на неспокойните крака (RLS) и периодично нарушение на движението на крайниците (PLMD): Хората с RLS изпитват усещания за изтръпване, които причиняват неудържимо желание да движат краката си, докато тези с PLMD изпитват потрепвания или други движения през нощта. И двете състояния могат да бъдат разсейващи, когато се опитвате да заспите и могат да причинят нощни събуждания, които водят до лошо качество на съня и умора.

 • Дишане с нарушено сън : Най-често срещаният тип дишане с нарушено сън е сънна апнея, при която човек страда от нарушен сън поради множество пропуски в дишането. Сънната апнея често се появява при пациенти с МС, които имат лезии в мозъчния ствол. В повечето случаи може да се лекува с машина за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP), която помага за регулиране на дишането.

 • Нарколепсия: Хората с нарколепсия са уязвими към епизоди на екстремна сънливост през деня, която може да бъде придружена от мускулна парализа или халюцинации. Проучванията свързват нарколепсията и МС с лезии в страничния хипоталамус, който е отговорен за регулирането на будността.

 • REM разстройство на поведението на съня: Докато сънуваме по време на сън с бързо движение на очите (REM), телата ни обикновено изпитват атония или парализиране на мускулите. При REM разстройство на поведението на съня тази функция е дефектна, което кара пациентите да изпълняват мечтите си, понякога по насилствен или опасен начин. REM разстройството на поведението на съня се появява по-често при пациенти с МС с увреждане на мозъчния ствол.

Ако подозирате, че вие ​​или любим човек може да имате нарушение на съня, говорете с вашия медицински специалист. Те могат да проведат полисомнография или тест за сън, по време на който ще търсят признаци на нарушение на съня и ще работят заедно с вас, за да разработят подходящ план за лечение, ако се установи нарушение.

Как хората с МС могат да се справят с проблемите със съня?

Някои промени в начина на живот могат да помогнат за подобряване на съня за тези с МС. Може би най-простото място за започване е хигиената на съня, която се отнася до поведенията през деня и през нощта, които спомагат за насърчаването на редовен цикъл сън-будност. Навиците за хигиена на съня включват:

 • Поддържане на хладна, тъмна и тиха спалня

 • Запазване на леглото само за сън и секс

 • Лягане и събуждане по едно и също време всеки ден

 • Създаване на последователна рутина преди лягане, която включва спокойни дейности като четене или вземане на топла вана

 • Изключване на екраните един час преди лягане

 • Първи редовни упражнения по-рано през деня

 • Хранене добре

 • Излагане на слънчева светлина, особено сутрин

 • Избягване на алкохол, кофеин и никотин

 • Планиране на дрямките по-рано през деня

Избраните аспекти на съня са особено важни за хората с МС. Например, много пациенти с МС са чувствителни към топлина, така че е изключително важно да поддържате спалнята на малко по-ниска температура, за да насърчите съня и да избегнете влошаващите се симптоми на МС. По същия начин тези, които изпитват често уриниране през нощта, може да пожелаят да изключат кофеина и алкохола, да ограничат приема на течности в часовете преди лягане и да посетят банята за последен път непосредствено преди лягане.

Има редица начини за оптимизиране на вашата среда за сън, за да се намалят раните, включително използване на матрак за облекчаване на налягането и използване на възглавница за омекотяване на чувствителни зони. Искането от спящ партньор да ви помогне да промените пози за сън може да ви позволи да се чувствате по-удобно през нощта. Може да пожелаете да поговорите със спящия си партньор, за да намерите споразумение, което позволява на двамата да си починете добре.

Когнитивно-поведенческата терапия за безсъние (CBT-I) може да ви помогне да преодолеете тревожността и депресията, които може да ви държат будни през нощта. Ако все още ви е трудно да се наспите добре, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства за лечение на нощни симптоми. Докато изследванията са неубедителни по отношение на ролята на нарушенията на циркадния ритъм при МС, Вашият лекар може също да препоръча добавки като витамин D или мелатонин, за да ви помогне да регулирате цикъла си сън-будност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *