Menu Close

Никтурия или често уриниране през нощта

Милиони американци са засегнати от честата нужда от уриниране през нощта. Това е известно като ноктурия и често се цитира като причина за нарушения на съня. Въпреки че често се смята за проблем при възрастни хора, той може да повлияе на хора от всички възрасти.

Пътуванията до банята могат да причинят фрагментиран сън, прекомерна сънливост през деня и повишен риск от опасни падания. Ноктурията има множество потенциални причини и може да бъде свързана с редица сериозни здравословни проблеми.

Въпреки че ноктурията е често срещана, тя не трябва да се приема като неизбежна. В много случаи могат да се предприемат стъпки за намаляване на пътуванията в банята и подобряване на съня. Разбирането на основите на честото уриниране през нощта, включително неговите причини, последици и лечения, може да бъде първата стъпка за хората от всяка възраст да спят по-добре и с по-малко досадна ноктурия.

Какво е ноктурия?

Ноктурия описва нуждата от събуждане през нощта, за да уринира. Това е симптом на други състояния, а не самата болест.

Според техническите определения човек има никтурия, ако стане от леглото, за да уринира един или повече пъти на нощ. По този стандарт никтурията е широко разпространена; много хора обаче може да не открият, че едно пробуждане е проблематично. Ноктурията е по -притеснителна, когато човек се събуди два или повече пъти и / или ако има трудности да заспи.

Ноктурия не е едно и също нещо като нощно напикаване, който е известен също като нощно напикаване. За разлика от ноктурията, която включва събуждане и осъзнаване на необходимостта от уриниране, нощното омокряне обикновено се случва неволно и без усещането за пълен пикочен мехур.

Колко често се среща ноктурия?

Ноктурията е доста разпространена сред мъжете и жените. Изследвания и проучвания са установили, че 69% от мъжете и 76% от жените на възраст над 40 години съобщават, че стават, за да отидат до тоалетната поне веднъж на вечер. Около една трета от възрастните на възраст над 30 години правят две или повече нощни пътувания в банята.

Ноктурията може да засегне по-младите хора, но с възрастта става все по-честа, особено при възрастните мъже. Изчислено е, че близо 50% от мъжете на седемдесет години трябва да се събуждат поне два пъти на нощ, за да уринират. Като цяло никтурията може да засегне до 80% от възрастните хора.

Установено е, че нивата на никтурия са по-високи при чернокожите и испанците, отколкото при белите, дори когато се контролира пола и възрастта. Причината за това несъответствие не е добре разбрана.

Ноктурия често се появява по време на бременност, но обикновено изчезва в рамките на три месеца след раждането.

Какви са въздействията на Ноктурия?

Ноктурията може да има значителни последици за здравето. Може да е свързано със сериозни проблеми в основата, а нощните пътувания в банята могат както да нарушат съня, така и да създадат допълнителни здравословни проблеми.

Честото уриниране нарушава ли съня?

Многобройни изследователски проучвания, включително проучване на Sleep in America от Националната фондация за сън, постоянно установяват, че ноктурията е една от най-често съобщаваните причини за нарушения на съня. Особено при възрастни възрастни, той често се изброява като причина за лош сън и безсъние.

Много хора, може би над 40%, имат проблеми с бързото връщане в леглото, което може да означава намалено време за сън и по-фрагментиран сън с по-ниско качество. Не е изненадващо, че ноктурията често се свързва с прекомерна сънливост през деня, което може да доведе до нарушена физическа активност и да спомене функцията, раздразнителността и по-високия риск от инциденти.

Какви са другите рискове за здравето, свързани с ноктурията?

Последиците от честото уриниране през нощта надхвърлят просто лошия сън. За възрастните възрастни ноктурията създава по-висок риск от падания, особено ако бързат да стигнат до банята. Проучванията показват, че рисковете от падане и фрактури се увеличават с 50% или повече за хората с две или повече нощни пътувания в банята.

Ноктурията се свързва с намалени резултати при измерване на качеството на живот, както и с отрицателни здравословни състояния, включително депресия. Освен специфични негативни въздействия, ноктурията също е свързана с по-висока обща смъртност, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере напълно тази връзка.

Какво причинява ноктурия?

Три основни проблема провокират никтурия: производство на излишна урина през нощта, намален капацитет на пикочния мехур и нарушения на съня. Всеки от тези проблеми може да бъде причинен от различни основни здравословни състояния.

Производство на излишна урина през нощта

Производството на излишна урина през нощта е известно като нощна полиурия и се смята, че е причина за до 88% от случаите на ноктурия.

При някои хора излишното производство на урина се случва през деня и през нощта. Това състояние, наречено глобална полиурия, най-често е свързано с приема на излишни течности, диабет и / или лоша бъбречна функция. Диуретиците, включително лекарства („хапчета за вода“) и вещества като алкохол и кофеин, също могат да причинят засилено производство на урина.

Повишени количества урина, която се случва само през нощта, може да се случи, когато приемът на течности се повиши през нощта. Може да се появи и когато периферният оток – подуване или натрупване на течност в краката – се премести, след като човек се премести в легнало положение. Съпътстващите медицински проблеми могат да допринесат за периферни отоци и по този начин да повишат риска от нощна полиурия.

Някои изследвания показват, че промените в циркадния ритъм на тялото карат възрастните възрастни да имат по-голям дял от ежедневното си производство на урина през нощта, което може да е фактор, допринасящ за по-високите нива на ноктурия.

Намален капацитет на пикочния мехур и повишена честота на уриниране

Дори без повишено производство на урина през нощта, намаленият капацитет на пикочния мехур и повишената честота на уриниране могат да доведат до никтурия.

Инфекциите на пикочните пътища (ИПП) са една от най-честите причини за промени в капацитета на пикочния мехур. Те могат да се появят и при хора с увеличена простата, доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ) или свръхактивен пикочен мехур.

Повишеното желание за уриниране, възпалението на пикочните пътища и камъните в пикочния мехур могат да бъдат рискови фактори за намален капацитет на пикочния мехур и повишена честота на уриниране, които могат да доведат до никтурия.

Някои хора изпитват повишена честота на уриниране и спешност през целия ден, докато други ги намират предимно през нощта.

Нарушения на съня

Въпреки че сме склонни да се фокусираме върху нощното уриниране като нарушаване на съня, има убедителни доказателства, че проблемите със съня също са основен фактор за провокиране на случаи на ноктурия.

Един от най-ясните примери е обструктивната сънна апнея (OSA), която причинява многократни паузи в дишането през нощта. Ноктурия се среща при около 50% от хората с OSA. OSA многократно намалява въздушния поток и нивата на кислород по време на сън и влияе на хормоните по начин, който увеличава производството на урина. На всичкото отгоре хората с OSA имат чести прекъсвания на съня, така че са по-склонни да забелязват необходимостта от уриниране.

Отвъд OSA се води дебат сред експертите дали никтурията причинява смущения в съня или обратното. По-вероятно е проблемите със съня, включително безсънието, да са основната причина, ако човек се бори да заспи, след като отиде до тоалетната.

Изследванията при възрастни възрастни показват, че по-лекият сън може да увеличи податливостта към никтурия. Възрастните хора прекарват по-малко време в етапи на дълбок сън, което означава, че се събуждат по-лесно. След като се събудят, те могат да отбележат желание за уриниране, което води до никтурия.

Както беше описано по-рано, е установено, че възрастните възрастни произвеждат повече от ежедневната си урина през нощта, което може да се комбинира с по-лек сън, за да увеличи разпространението на никтурия при възрастните хора. Това също така демонстрира как множество фактори, включително затруднения със съня, могат да действат едновременно, за да причинят често уриниране през нощта.

Намаляване на никтурията и по-добър сън

Тъй като това може да има значителни последици за здравето и връзки с други заболявания, важно е да говорите с Вашия лекар за досадната никтурия. Лекарят може да помогне да се идентифицира най-вероятната причина и подходяща терапия за всеки конкретен човек.

Когато основното състояние причинява никтурия, лечението на това състояние може да намали нощните пътувания до банята. Много пациенти с никтурия се лекуват с лекарства или имат корекции в съществуващите лекарства (като диуретици).

Редица промени в начина на живот могат да помогнат за намаляване на проблемната ноктурия. Тези промени са предназначени да намалят нощното производство на урина и включват:

  • Намаляване на вечерния прием на течности, особено преди лягане.
  • Намаляване на консумацията на алкохол и кофеин, особено следобед и вечер.
  • Повдигане на краката час или повече преди лягане, за да се намали резорбцията и превръщането на периферния оток в урина по време на сън.

Фокусирането върху хигиената на съня, което включва обкръжението на вашата спалня и навиците на съня, може да намали събужданията, по време на които забелязвате нужда да отидете до тоалетната. Примерите за съвети за здравословен сън включват:

  • Поддържане на последователен график на съня, включително събуждане по едно и също време през делничните и почивните дни.
  • Имате стабилна рутина, която ви подготвя за лягане всяка вечер.
  • Изучаване на техники за релаксация, които могат да успокоят ума ви, когато си лягате и когато искате да заспите отново, след като отидете до тоалетната.
  • Получаване на ежедневни упражнения, които могат да ви помогнат да имате по-дълбок сън.
  • Поставете леглото си с удобен матрак, възглавници и спално бельо.
  • Персонализиране на спалнята ви с минимална светлина и шум, студена температура и приятна миризма.
  • Ограничаване на използването на електронни устройства, включително мобилни телефони, които могат да активират мозъка и да намалят производството на хормона, стимулиращ съня, мелатонин.

Работата с лекар и извършването на промени в начина на живот могат да намалят броя на пътуванията до банята, които правите всяка вечер, но често те може да не ги премахнат напълно. Поради тази причина е важно да предприемете стъпки, за да направите тези пътувания възможно най-безопасни, особено за възрастни хора.

Активирано от движение осветление с ниска мощност може да улесни безопасното ходене до и от банята. Пътеката трябва да бъде изчистена от често срещани опасности при пътуване като шнурове или килими. Хората с проблеми с подвижността или които имат висока спешност да уринират след събуждане могат да открият, че писоар или комод до леглото подобрява безопасността и намалява нарушаването на съня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector