Menu Close

Болка и сън

Хората, които страдат от хронична болка, знаят от първа ръка колко трудно може да бъде пълноценният сън. Според анкетата на Националната фондация за сън за 2015 г. „ Сън в Америка “, всеки пети американец страда от хронична болка. Повечето от тези индивиди съобщават за некачествено качество на съня, а всеки четвърти човек с хронична болка също има нарушение на съня.

Сънят и болката изглежда имат двупосочна връзка. Например, много хора съобщават, че техните болезнени симптоми са леко облекчени след по-добър нощен сън. За тези, които живеят с хронична болка, приоритизирането на съня може да бъде ключов компонент по пътя към възстановяването.

Какво е болка?

Болката е неприятно усещане, което изпитваме, когато нервните рецептори изпращат сигнал до мозъка, като ни казват, че нещо не е наред. Болката може да бъде остра или хронична.

Остра болка се отнася до болка, която продължава за кратко време, като например счупена кост, която в крайна сметка зараства. Хроничната болка се отнася до повтаряща се болка или болка, която продължава повече от няколко месеца, като болка в долната част на гърба, повтарящи се главоболия, фибромиалгия, артрит или болка от рак.

Начинът, по който мозъкът ни интерпретира болката, зависи от редица фактори, включително физическото ни здраве, настроението и причината за болката. Когато болката възникне през нощта, тя може да попречи на съня. Хората, живеещи с хронична болка, могат в крайна сметка да страдат от дългосрочно лишаване от сън.

Чести нарушения на съня при тези с хронична болка

Хроничната болка може да повлияе на съня по различен начин и зависи от естеството на болката. Някои състояния могат да се разпалят през нощта или да бъдат провокирани от определени позиции за сън. Други могат да причинят постоянна болка, която не облекчава през нощта. А болница или дългосрочни грижи съоръжение може да изложи допълнителни предизвикателства, като например в шумна среда или неудобно легло.

В допълнение към по-краткото общо време за сън, хроничната болка може да причини и чести нощни събуждания. Всъщност това изглежда е най -честото оплакване от съня при хора с хронична болка.

Докато спим, ние циклираме през лек сън, бавен вълнен сън и сън с бързо движение на очите (REM). За да се чувстваме добре отпочинали, имаме нужда от баланс на всички тези етапи на сън, особено бавен сън и REM сън. Нарушаването на този цикъл пречи на прогресирането на етапите на съня и води до по-малко спокоен сън и умора на следващия ден.

Освен самата болка, някои хора с хронична болка изпитват и едно или повече нарушения на съня, като обструктивна сънна апнея или синдром на неспокойните крака. Лекарствата за болка или хронично заболяване могат да носят странични ефекти, които пречат на съня. Болката може да бъде придружена и от тревожност, стрес или депресия. Тези състояния могат да причинят проблеми със съня сами по себе си и трябва да се третират като част от цялостния здравен план.

Как болката влияе на пози за сън?

Когато се научите как да спите с болка, видът болка може да диктува вашата позиция на сън. Тези с болки в тазобедрената става, коляното или рамото – както в случая с ревматоиден артрит – може да се наложи да избягват да спят на тяхна страна.

За разлика от това, хората, които са чувствителни към натрупване на налягане в долната част на гърба, може да се наложи да бъдат внимателни, когато спят по гръб или стомах. Матрак и възглавница, предназначени да омекотят точките на натиск и да поддържат естествената кривина на гръбначния стълб, могат да помогнат за облекчаване на част от болката.

Други състояния причиняват дифузна болка, като множествена склероза. Тези състояния атакуват нервите, което означава, че може да се наложи хората да сменят по-често пози за сън, за да избегнат изтръпване и изтръпване. Тези траверси може да се нуждаят от по-отзивчив матрак, който улеснява движението в горната част на леглото. Обърнете се за помощ към болногледач или спящ партньор, ако имате проблеми със самостоятелното регулиране на позициите.

Как влияе сънят на болката?

Съществува несъмнена връзка между съня и болката, но възникващите доказателства сочат, че ефектът на съня върху болката може да бъде дори по-силен от ефекта на болката върху съня.

Изследователите са установили, че краткото време на сън, фрагментираният сън и лошото качество на съня често причиняват повишена чувствителност към болка на следващия ден при хронични състояния като ревматоиден артрит. Изглежда, че хората с проблеми със съня са изложени на по-висок риск от развитие на състояния като фибромиалгия и мигрена. Обнадеждаващо, много изследвания също установиха, че в дългосрочен план качественият сън може да подобри хроничната болка.

Сънят и болката изглежда споделят подобни пътища и невротрансмитери. Например, мелатонинът е най-известен със своята роля в регулирането на циркадния ни ритъм и нови изследвания започват да разкриват ролята на мелатонина в нашето възприемане на болката. Загубата на сън също причинява възпаление в имунната система, със съответните ефекти върху устойчивостта на нашето тяло. Витамин D и допамин също играят роля както в съня, така и в болката.

Проучванията са открили различни резултати за ефектите от липсата на сън върху нашия праг на болката и способността на мозъка да инхибира болката. Възможно е сънят да променя болката по различни пътища в зависимост от състоянието и вида на лишаването от сън.

Способността да се справяте с нарушения на съня и болка може да има и социодемографски аспект. Много проучвания показват, че когато става въпрос за повишена болка поради безсъние, жените са по-чувствителни от мъжете, а младите хора са по-устойчиви от възрастните хора.

Хората с хронична болка може да се чувстват уморени през деня. В зависимост от нивото на увреждане те може да са по-малко склонни да спортуват или да следват здравословна диета, и двете от които са важни за пълноценния сън. Неуспокояваният сън, дължащ се на хронична болка, също може да обезпокои съпруг, който споделя леглото, със съответните последици за качеството на съня и здравето им.

Както възрастните, така и децата с хронична болка съобщават за лошо качество на съня, а тези, които спят лошо, също имат по-интензивна болка и по-големи нива на увреждане. Въпреки че сънят несъмнено играе своя независима роля, изследователите смятат, че тази връзка се дължи отчасти на психологически фактори.

Каква е връзката между съня, болката и психичното здраве?

Хората с хронична болка могат да страдат от самоподдържащ се цикъл на болка, безсъние и депресия или тревожност. Например, някой, който изпитва болка, може да се притесни, когато не може да заспи. Те могат да спят лошо и да се събуждат с депресия, което увеличава чувствителността им към болка. На следващата нощ те отново болят, така че не могат да спят добре и цикълът продължава. С течение на времето този отрицателен коктейл може да влоши съществуващите условия и дори да окаже влияние върху нивото на увреждане на човек.

Един от най-важните психологически фактори изглежда е тенденцията към катастрофа. Изследване върху пациенти с остеоартрит установи връзка между катастрофирането, лошото качество на съня и по-активната централна нервна система, което предполага, че катастрофирането усилва усещаната болка.

Смята се, че една трета от хората с хронична болка също отговарят на изискванията за клинична депресия. Като цяло изглежда, че пациентите с хронична болка с депресия имат по-високи нива на болка, по-лоша хигиена на съня и им е по-трудно да изключат мозъка си през нощта.

Доказано е, че когнитивно-поведенческата терапия за безсъние (CBT-I ) и в по-малка степен когнитивно-поведенческата терапия за болка (CBT-P ) помагат за лечението на безсъние при пациенти с хронична болка. Има ограничени доказателства за ефективността на CBT-I при хора, които имат както хронична болка, така и съпътстващо състояние като тревожност или депресия. Въпреки това, внимателното внимание както към качеството на съня, така и към катастрофирането намалява шансовете за развитие на хронична болка при пациенти, възстановяващи се от травма.

Усещането за болка варира в широки граници от човек на човек. Психологическите фактори са сред няколко фактора, които влияят върху тежестта на болката, която изпитваме. Това не означава, че болката не е истинска, но означава, че лечението на болката може да изисква многостранен подход, който отчита тези различни и сложни психологически фактори.

Съвети и стратегии за справяне със съня при справяне с болката

Тъй като е по-трудно да се отклоните, когато се справяте с хронична болка, важно е сънят да бъде приоритет. Хората, които са трайно лишени от сън поради хроничната си болка, могат да развият нездравословна връзка със съня. Например, те могат да разчитат на кофеин или да се стресират преди лягане, защото знаят, че ще имат проблеми със съня. Да научите как да спите, докато изпитвате болка, започва чрез преквалификация на мозъка ви със здрави мисли и поведение.

Дълбокото дишане, техниките на вниманието или направляваните образи могат да ви позволят да преосмислите болката по начин, по-лесен за справяне. Един от основните начини, по който болката влияе на съня, е като поддържа централната нервна система възбудена. Следователно, за да бъдат ефективни, тези стратегии трябва да ви помогнат да се отпуснете и да не се фокусирате върху болката.

Следването на някои основни стратегии за хигиена на съня може да ви помогне да подготвите тялото си за сън. Добрите навици за сън започват сутрин, затова се уверете, че получавате достатъчно слънчева светлина, спортувайте в началото на деня и спазвайте здравословна диета. Избягвайте стимуланти като екрани, кофеин или алкохол твърде близо до леглото. Медитацията също може да помогне за справяне с болката и за по-добро качество на съня.

За да прекъснете цикъла на негативните мисли, избягвайте да внасяте ежедневните неприятности в спалнята. Спалнята трябва да бъде успокояващо убежище, използвано само за сън и секс. Дръжте го хладно, тъмно и тихо през нощта и си лягайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден. Може да ви помогне да изпълнявате рутина за лягане в определен ред, като например къпане, миене на зъби, четене на светлинна книга и след това гасене на светлината.

Ако откриете, че преживявате или ви боли твърде много, за да спите, не оставайте в леглото. Станете, отидете в друга стая и се разсейте с нещо друго за известно време. Когато се почувствате сънливи, опитайте да си легнете отново.

Говорете с Вашия лекар или специалист по психично здраве за повече помощ при управление на съня и болката. Те може да са в състояние да препоръчат допълнителни терапии или да предпишат лекарства, които да ви помогнат да спите по-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector