Menu Close

Болест и сън на Паркинсон

Болестта на Паркинсон е сложно разстройство на движението, за което се смята, че засяга до 1 милион души в САЩ. Това е по-често при възрастни хора, засяга 10 процента от тези над 80-годишна възраст. Въпреки че повечето симптоми могат да бъдат управлявани по медицински начин, понастоящем не е известно лечение.

Смята се, че две трети от засегнатите от болестта на Паркинсон се борят за качествен сън. Всъщност проблемите със съня все повече се признават като потенциален ранен индикатор за болестта на Паркинсон.

Нарушенията на съня при пациентите с Паркинсон допринасят за рисковите фактори за когнитивния спад, а самият когнитивен спад влошава нарушенията на съня. Освен това нарушенията на съня при тези, които страдат от болестта на Паркинсон, оказват негативно влияние върху дневната бдителност и качеството на живот, не само за пациента, но и за болногледача.

Разбирането на сложното взаимодействие между болестта на Паркинсон и съня е важна стъпка за постигане на по-добро качество на съня за пациентите с Паркинсон.

Защо пациентите на Паркинсон имат проблеми със съня?

Въпреки дневните треперения, пациентите на Паркинсон не се тресат насън. Както самата болест на Паркинсон, така и лекарствата, използвани за лечението й, могат да доведат до редица проблеми със съня, които водят до безсъние и прекомерна сънливост през деня.

Пациентите с двигателни симптоми могат да имат проблеми с регулирането на позициите за сън, за да се чувстват удобно. Други могат да изпитат тревожни нощни халюцинации, когато се опитват да заспят. Те може да са резултат от лекарства или когнитивни нарушения.

На свой ред, прекомерната сънливост през деня (EDS) може да се появи в резултат на лошо сън през нощта. Може да се задейства и от лекарства. Пациентите с Паркинсон, които страдат от EDS, могат да бъдат изложени на по-висок риск от инциденти и да не могат безопасно да извършват дейности като експлоатация на моторно превозно средство.

Тъй като безсънието често върви ръка за ръка с тревожност и депресия, това може да е фактор, допринасящ за проблемите със съня при хора с болестта на Паркинсон. Поради тази причина лекарите често търсят нарушения на психичното здраве при хора с болестта на Паркинсон, които имат проблеми със съня.

В допълнение към други проблеми със съня, хората с болестта на Паркинсон изглежда са по-податливи на определени условия на сън:

 • Нарушения на циркадния ритъм: Намаленият допамин може значително да промени цикъла на сън и събуждане в тялото. Това нарушаване на циркадния ритъм може да отхвърли графика на съня им, да породи безсъние и сънливост през деня.
 • REM разстройство на поведението на съня: REM разстройството на поведението на съня е едно от най-често срещаните разстройства на съня, наблюдавани при хора с болестта на Паркинсон, засягащи до 50% от пациентите. Това разстройство кара хората да изпълняват мечтите си, въпреки че те не знаят за това поведение. Физическите им движения могат да се превърнат в насилствени действия като удряне на спящ партньор. За разлика от лунатизма, тези, които страдат от REM разстройство на поведението на съня, обикновено си спомнят сънищата и ги описват като живи. REM разстройството на поведението на съня често започва години преди диагностицирането на Паркинсон и изглежда рисков фактор за по-тежък когнитивен спад.
 • Обструктивна сънна апнея: Хората с обструктивна сънна апнея (OSA) страдат от повтарящи се пропуски в дишането, които нарушават качеството на съня, често придружени от хъркане и задъхване. Хората, които страдат от болестта на Паркинсон, често показват обструкция на горните дихателни пътища, рестриктивно белодробно заболяване и други фактори, които допринасят за по-висок шанс за развитие на OSA.
 • Синдром на неспокойните крака: Синдромът на неспокойните крака се характеризира с непреодолимо желание да се движат краката, особено в покой. Това нарушение на съня засяга между 30 и 80 процента от хората с болестта на Паркинсон и често се появява много рано в болестта. Някои изследователи теоретизират, че едновременното появяване на болестта на Паркинсон и синдрома на неспокойните крака може да е свързано с липсата на допамин в организма.
 • Никтурия: Честото уриниране през нощта или ноктурия засяга до голяма степен пациентите с Паркинсон. Въпреки че технически не е нарушение на съня, честото уриниране през нощта влошава качеството на съня и може да доведе до фрагментиран, по-малко възстановителен сън.

Връзката между болестта на Паркинсон и съня

Не е ясно дали лошият сън причинява влошаване на паркинсоновите симптоми или влошаването на паркинсоновите симптоми причинява лош сън. В много случаи е вероятно случай на двупосочност, като всеки от тях изостря другия.

Фрагментираният сън и липсата на сън изглежда правят мозъка по-уязвим към оксидативен стрес, който е свързан с развитието на болестта на Паркинсон. Болестта на Паркинсон обикновено не се диагностицира, докато индивидите не развият достатъчно двигателни симптоми, по това време значителна част от мозъчните клетки вече са повредени. Ако лошото качество на съня или нарушенията на съня предвещават развитието на паркинсонови симптоми, те могат да бъдат полезни при ранна диагностика на заболяването.

Необходими са повече изследвания, за да се изясни многостранната връзка между болестта на Паркинсон и съня. По-доброто разбиране на тази връзка може да предложи на медицинските експерти уникалната възможност за скрининг на рискови индивиди и може би да забави появата на болестта.

Проблеми със съня на Паркинсон: Диагностика и лечение

Болестта на Паркинсон е хронична и прогресивна, което означава, че с течение на времето се влошава. Има обаче възможности за лечение, които могат да помогнат за справяне със симптомите и да позволят на пациентите да получат по-спокоен сън.

Най-простият начин да започнете да спите по-добре с болестта на Паркинсон е чрез възприемане на здравословни навици на съня. Съветите за хигиена на съня за страдащите от Паркинсон включват:

 • Придържайки се към редовното лягане
 • Следвайки последователна рутина преди лягане с успокояващи дейности като слушане на музика или четене на успокояваща книга
 • Получаване на редовни упражнения, за предпочитане в началото на деня
 • Получаване на адекватно излагане на светлина, независимо дали на открито или чрез светлинна терапия
 • Избягване на дълги дрямки и дрямки късно през деня
 • Създаване на хладна, тъмна и удобна среда за сън
 • Ограничаване на заниманията преди лягане само за секс и сън
 • Изключване на екраните един час преди лягане
 • Намаляване на приема на течности преди лягане
 • Избягване на кофеин, алкохол и тютюн
 • Храненето на здравословна диета и избягването на големи хранения през нощта

Светлинната терапия, упражненията и дълбоката мозъчна стимулация са успешно използвани за подобряване на цялостното качество на съня и за лечение на специфични състояния, като REM разстройство на поведението на съня, при пациенти с болестта на Паркинсон. Когнитивно-поведенческата терапия за безсъние (CBT-I) се оказа ефективна при намаляване на безсънието при здрави възрастни, въпреки че са необходими допълнителни изследвания за ефектите на CBT при пациенти с болестта на Паркинсон.

Пациентите, които подозират, че проблемите им със съня могат да бъдат причинени от нарушение на съня, трябва да попитат своя лекар за подходящо изследване, такова изследване на съня, известно като  полисомнография. Това е овърнайт изпит, по време на който множество сензори наблюдават етапите на съня, движенията на очите и други подходящи данни за идентифициране на нарушения на съня.

Ако е диагностицирано разстройство на съня, лечението на това разстройство може да помогне за справяне с потенциалните последици. Например при пациенти с REM разстройство на поведението на съня е важно да се осигури безопасна среда за сън, за да се избегне увреждане на пациента или на спящ партньор, което може да се случи, когато те изпълняват мечтите си. За разлика от това, пациент с обструктивна сънна апнея може да избере да използва CPAP машина, за да насърчи непрекъснатото дишане по време на сън.

Разнообразни лекарства и помощни средства за сън като мелатонин се използват за лечение на свързани със съня симптоми на болестта на Паркинсон. Ако страдате от проблеми със съня, консултирайте се с Вашия лекар, преди да вземете лекарства без рецепта или лекарства, отпускани по лекарско предписание. Вашият лекар може да разработи специално адаптиран план за лечение, съобразен с вашата ситуация. Това може да означава смяна на лекарства, управление на дози, промяна на графиците или изрязване на лекарства, които пречат на съня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector