Menu Close

Връзката между секс и сън

Написано от

Ерик Суни

Сексът и сексуалността са важни компоненти на здравето при възрастните. Сексуалното здраве е не само физическо, но включва и емоции, взаимоотношения и по-широко качество на живот.

Сънят също има далечни последици върху благосъстоянието. Това е стълб на здравето, който е от решаващо значение за почти всеки процес и система на тялото.

Въпреки основната роля, която сънят и сексът имат за цялостното здраве, връзката между тях често е пренебрегвана. За щастие обаче разширяването на знанията в здравните науки започна да разкрива важна двупосочна връзка между секса и съня.

Въпреки че предстоят още изследвания, доказателствата до момента показват, че качественият сън може да насърчи по-добър сексуален живот, а здравословният сексуален живот може да улесни подобрения сън.

Разпознаването на връзките между съня и секса може да създаде възможности за подобряване на всеки един от тези важни фактори за здравето на възрастните.

Елементи на здравословния сън и секс

Сънят и сексуалността са сложни и включват както ума, така и тялото. Прегледът на основните елементи на здравословния сън и секс дава възможност за по-цялостно разбиране на връзката между тях.

Спете

Сънят е от съществено значение за възстановяването, а сънят добре изисква достатъчно количество почивка, което за повечето възрастни е седем до девет часа на нощ.

Качеството на съня също е жизненоважно. Типичният нощен сън се състои от няколко цикъла на сън, всеки от които е съставен от отделни етапи на сън. Непрекъснатият сън без прекъсване позволява на тези етапи да се развият правилно, позволявайки наистина възстановителен сън.

Въпреки че сънят споделя много основни характеристики както при мъжете, така и при жените, има разлики в пола и пола в начина на работа на съня, които могат да повлияят на способността за добър сън.

Секс

Подобно на съня, сексът се състои от няколко различни елемента. При здрава сексуална функция и двата пола изпитват следните четири етапа :

  1. Желание за секс, известно още като мотивация за секс или либидо.
  2. Вълнение или възбуда, което включва физически реакции, като приток на кръв към пениса или клитора.
  3. Оргазъм, който е точката на максимално вълнение. При мъжете еякулацията, друг етап в този процес, обикновено се случва с оргазъм.
  4. Разделителна способност, която включва релаксация и положителни чувства след оргазъм и постепенен преход в невъзбудено състояние.

Когато един или повече етапи от този процес се нарушат, това може да причини сексуална дисфункция.

Сексуалните проблеми могат да засегнат всеки, но причините и симптомите често са различни при мъжете и жените. Проучванията изчисляват, че около 33% от мъжете и 45% от жените са имали поне леки сексуални проблеми през последната година, а около 13% от мъжете и 17% от жените са имали по-сериозни проблеми, които са им причинявали дистрес.

Примерите за сексуална дисфункция включват загуба на интерес към секса, липса на възбуда, неспособност да изпитате вълнение или оргазъм и секс, който е болезнен или не е приятен. Проблемите със сексуалното здраве могат да бъдат предимно физически, но обикновено са свързани с психически, емоционални или взаимоотношения, които пречат на нормалната сексуална дейност.

Как влияе сънят на секса?

Изследвания са открили множество начини нощният сън да повлияе на секса.

Лишаването от сън е свързано с намалено сексуално желание и възбуда при жените. В резултат на това безсънието, едно от най-често срещаните нарушения на съня, може да бъде рисков фактор за сексуална дисфункция. Липсата на сън и нарушен сън също са свързани с по- висок риск от еректилна дисфункция.

Може би изненадващо е установено, че краткосрочното лишаване от сън причинява повишена сексуална възбуда при жените на следващия ден, което може да е свързано с промени в съня с бързо движение на очите (REM). Не е установено обаче, че тази липса на сън увеличава вероятността от действително секс, което може да отразява как сънливостта и умората могат да попречат на сексуалната активност.

Няколко нарушения на съня са свързани със сексуални проблеми. Обструктивната сънна апнея (OSA), която включва повтарящи се паузи в дишането, които нарушават съня, е свързана със значително по-висок риск от еректилна дисфункция. Проучванията също така показват, че OSA е свързана със сексуалната дисфункция при жените.

Работата с нестандартни часове, известна като работа на смени, също е свързана с еректилна дисфункция. Сменната работа може да изхвърли циркадния ритъм на даден човек встрани от графика ден-нощ, като пречи на множество телесни процеси. Рискът от сексуални проблеми е открит най-вече при работниците на смени, които съобщават за лош сън.

Лошият сън също може да попречи на секса поради неговия ефект върху психичното здраве. Недостатъчният и фрагментиран сън може да изостри състояния като депресия и тревожност. Тези нарушения често са свързани със сексуална дисфункция при жените и мъжете поради тяхното влияние върху сексуалното желание и възбуда.

Освен нарушения на психичното здраве, лошият сън може да доведе до емоционални проблеми и проблеми в отношенията, които могат да попречат на сексуалното здраве. Например липсата на сън може да направи конфликта с партньора по-вероятен, стимулирайки емоционално състояние, което засилва стреса, намалява интимността и отнема от задоволителния сексуален живот.

Друг начин, по който сънят може да повлияе на сексуалното здраве е чрез нарушено вземане на решения и контрол на импулсите. Лишаването от сън може да повиши риска от рисково сексуално поведение, което може да доведе до полово предавани инфекции или непланирана бременност.

Как сексът влияе на съня?

Сексуалната активност често може да допринесе за по-добър сън. След оргазъм тялото освобождава хормони, като окситоцин и пролактин, които могат да предизвикат приятни и релаксиращи чувства. Сексът също намалява нивата на хормона кортизол, който е свързан със стреса.

Проучванията показват, че тези хормонални промени могат да причинят сънливост и да улеснят заспиването. Този ефект може да възникне както при мастурбация, така и при секс. Около 50% от мъжете и жените казват, че оргазмът от мастурбация им помага да заспиват и подобрява качеството на съня им.

Сексът с партньор може да подобри този хормонален отговор и да улесни по-голямото чувство на близост и близост, благоприятни за сън. При хетеросексуалните партньори изследванията установяват, че този ефект е по-голям при мъжете, отколкото при жените, което е в съответствие с популярната социална концепция за мъжете, които бързо заспиват след секс.

Когато обаче и двамата постигнат оргазъм по време на секс, разликата в сънливостта вече не е статистически значима. По този начин асоциацията на сънливостта и секса за мъжете в хетеросексуални връзки може отчасти да отразява несъответствие в удовлетворението и оргазма, постигнати по време на секс с партньор.

Стъпки за подобряване на съня и секса

Връзката между съня и секса създава възможност да подобрите и двамата заедно с цялостното ви благосъстояние.

Подобряване на съня

За много хора подобряването на съня започва с повдигане на проблема с лекар. Проблемите със съня и сънливостта през деня могат да бъдат причинени от основните нарушения на съня, като сънна апнея, които имат ефективно лечение. Диагностицирането и лечението на тези състояния може значително да подобри съня и може да подобри секса. Например, установено е, че последователното придържане към лечението на сънна апнея намалява еректилната дисфункция при мъжете.

Работниците на смени могат да говорят с лекар, за да оптимизират съня си в рамките на работния си график. Различните видове лечение, включително специализиран вид консултации, наречен когнитивно-поведенческа терапия за безсъние (CBT-I), могат да помогнат на хората с безсъние да си почиват по-добре. Лекарят може също да помогне за справяне с други здравословни състояния, които могат да попречат на съня.

Хигиената на съня е друг критичен аспект на качествения сън. Той включва както средата на съня, така и ежедневните навици, които влияят на съня. Конкретните съвети, които могат да засилят хигиената на съня, включват:

  • Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector