Menu Close

Нива на съня и кръвната глюкоза

Всяка вечер – независимо дали спите – нивата на кръвната Ви захар се повишават като част от естествения циркаден ритъмен цикъл на човека. Нивата на кръвната захар също се повишават по време на сън. Колебанията на кръвната захар, които се случват през нощта и по време на сън, са нормални и не са причина за безпокойство за повечето здрави хора.

Сънят също играе важна роля за поддържане на здравословни нива на кръвната захар. През последните няколко десетилетия общият брой часове на сън всяка нощ очевидно е намалял. Това намаляване на съня може да е допринесло за увеличаването на затлъстяването и диабета, които са се появили през същия период от време. Затлъстяването и диабетът се влияят от нивата на кръвната захар, докато кръвната захар също влияе върху затлъстяването и диабета. В резултат на това кръвната захар може да бъде един от факторите, свързани с отслабването и съня.

Сънят и физическото здраве са тясно свързани, така че не е изненадващо, че сънят влияе върху нивата на кръвната захар. Връзката между съня и кръвната захар обаче е сложна. Няма проста формула, която да демонстрира връзка между количеството сън и съответното увеличение или намаляване на кръвната захар.

Може ли сънят да повиши или да понижи нивата на глюкозата?

Въпреки че звучи противоречиво, сънят може както да повишава, така и да понижава нивата на глюкозата. Телата ни изпитват цикъл от промени всеки ден – наречен циркаден ритъм – който естествено повишава нивата на кръвната захар през нощта и когато човек спи. Тези естествени повишения на кръвната захар не са причина за безпокойство.

Възстановяващият сън може също да понижи нездравословните нива на кръвната захар чрез насърчаване на здрави системи. Намаленият сън е рисков фактор за повишени нива на кръвната захар. Дори частичното лишаване от сън за една нощ повишава инсулиновата резистентност, което от своя страна може да повиши нивата на кръвната захар. В резултат на това липсата на сън се свързва с диабет, нарушение на кръвната захар.

Необходими са повече изследвания, за да се разбере по-добре връзката между съня и кръвната захар. Досега е установено, че следните фактори влияят върху връзката между съня и нивата на кръвната захар:

Защо сънят влияе на кръвната захар?

Изследователите започват да разкриват защо сънят влияе на кръвната захар и кои основни механизми са в действие. Досега те са научили, че следните физиологични фактори играят роля във връзката между съня и кръвната захар:

Как влияе кръвната глюкоза на съня?

Точно както сънят влияе на нивата на кръвната захар, нивата на кръвната захар също могат да повлияят на качеството на съня. Проучване на хора с диабет тип 2 установи, че тези с по-високи нива на кръвната захар изпитват по-лош сън. Друго проучване установи, че 62% от хората с нива на глюкоза в диапазона преди диабет вероятно имат лош сън в сравнение с 46% от хората с нормални нива на глюкоза.

Изследователите не са сигурни защо повишената кръвна захар може да е свързана с лош сън и е необходимо повече проучване, за да се разбере връзката.

Може ли ниско кръвната захар да причини проблеми със съня?

Ниската кръвна захар, наречена хипогликемия, може да причини проблеми със съня. Хипогликемия може да се появи при хора със или без диабет. Нощна хипогликемия15 е форма на хипогликемия, която се появява през нощта.

Според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания, ниската кръвна захар по време на сън може да причини следните симптоми:

  • Кошмари
  • Плач или викове по време на сън
  • Изпотяване обилно
  • Чувство на раздразнителност или объркване при събуждане

Засягат ли проблемите със съня кръвната захар?

Тъй като липсата на сън и нивата на кръвната захар са свързани, има смисъл, че неспането добре може да повиши нивата на кръвната захар. Изследователите предполагат следните връзки между захарта и липсата на сън или проблеми със съня:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector