Menu Close

Проблеми с щитовидната жлеза и сън

Щитовидната жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда, разположена в предната част на врата. Той произвежда два хормона, тироксин и трийодтиронин, които регулират начина, по който тялото използва енергия. Тези хормони засягат повечето органи и са жизненоважни за широк спектър от физиологични процеси, като дишане и пулс, храносмилане и телесна температура.

Твърде много или недостатъчно от тези хормони могат да имат неблагоприятни ефекти, затова е необходима балансирана активност на щитовидната жлеза, за да се поддържа правилното здраве. Проблемите с щитовидната жлеза могат да доведат и до проблеми със съня. И обратно, състояния на щитовидната жлеза като хипотиреоидизъм (недостатъчно активен) и хипертиреоидизъм (свръхактивен) се считат за рискови фактори за някои нарушения на съня.

Какво причинява заболяването на щитовидната жлеза?

Телата ни работят по 24-часов цикъл, известен като циркаден ритъм, който се регулира от главния циркаден часовник, разположен в част от мозъка, наречена супрахиазматично ядро ​​(SCN), разположена в хипоталамуса.

SCN освобождава различни хормони, които помагат да се поддържа баланс в тялото и да се контролират различни телесни функции, включително вашия цикъл сън-будност. Един от тези хормони, тиротропин, стимулира щитовидната жлеза да задейства освобождаването на тиреоидни хормони. Ако щитовидната жлеза е свръхактивна или недостатъчно активна, това може да попречи на производството на тиротропин и общия ви циркаден ритъм.

Състоянието, известно като хипотиреоидизъм или недостатъчно активна щитовидна жлеза, възниква, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. Според настоящите американски оценки 1 на 20 души на възраст над 12 години има хипотиреоидизъм. Тези пациенти често се лекуват с изкуствени хормони на щитовидната жлеза.

Хипертиреоидизмът или свръхактивната щитовидна жлеза засяга около 1 на 100 души в САЩ Това състояние възниква, когато щитовидната жлеза произвежда прекомерно количество хормони. На пациентите с хипертиреоидизъм често се предписват лекарства, които понижават нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

За някои хора с проблеми с щитовидната жлеза най-малко отчасти е виновна основната автоимунна болест. В тези случаи имунната система ще обърка клетките на тялото за вредни агенти и ще ги атакува. Условия като болестта на Грейвс могат да причинят хипертиреоидизъм, докато други заболявания като болестта на Хашимото могат да причинят хипотиреоидизъм. Диабет тип 1 също се счита за рисков фактор за хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм.

Бременността също е свързана с проблеми с щитовидната жлеза, дори при жени, които нямат анамнеза за заболяване на щитовидната жлеза. Лекарите ще наблюдават рутинно нивата на хормоните на щитовидната жлеза, за да осигурят добро здраве както на майката, така и на детето й. Някои жени изпитват свръхактивни или недостатъчно активни функции на щитовидната жлеза до една година след раждането. Жените с вече съществуващи проблеми с щитовидната жлеза се приканват да лекуват състоянието си преди да забременеят.

И накрая, приемът на йод може да играе роля за здравето на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза използва йод за производството на хормони, така че неадекватното или прекомерно количество йод във вашата диета може да допринесе за заболяване на щитовидната жлеза.

Може ли щитовидната жлеза да причини проблеми със съня?

Дисбалансът на щитовидната жлеза е свързан с проблеми със съня. Хипертиреоидизмът (свръхактивен) може да причини затруднено сън поради възбуда от нервност или раздразнителност, както и мускулна слабост и постоянно чувство на умора. Свръхактивната щитовидна жлеза може също да доведе до нощно изпотяване и чести позиви за уриниране, като и двете могат да нарушат съня.

Хората с хипотиреоидизъм (недостатъчно активен), от друга страна, често изпитват проблеми с понасянето на студ през нощта и болки в ставите или мускулите, които нарушават съня. Някои проучвания свързват недостатъчно активната щитовидна жлеза с лошото качество на съня, по-дългото начало на съня – или времето, необходимо за заспиване – и по-кратката продължителност на съня през нощта. По-младите хора, индивидите с относително нисък индекс на телесна маса и жените се считат за изложени на по-висок риск от развитие на проблеми със съня поради хипотиреоидизъм.

Хипотиреоидизмът може също да причини хиперсомния или неудържимата нужда от сън или изпадане в сън, които се случват ежедневно. Хиперсомния може да възникне поради основно медицинско разстройство, а хипотиреоидизмът се счита за водеща причина за хиперсомния поради нарушение в ендокринната система. Освен това, нелекуваният хипотиреоидизъм може да бъде объркан със свързана със съня хиповентилация или прекалено бавно или плитко дишане, което се случва предимно по време на сън.

Заболяването на щитовидната жлеза може да бъде предразполагащ фактор за синдрома на неспокойните крака (RLS). Хората с това разстройство изпитват дискомфорт или неприятни усещания в краката си, докато тялото е в покой. В повечето случаи симптомите на RLS често се появяват вечер или около началото на съня. Тъй като разстройството е толкова разрушително, RLS може да доведе до значителна загуба на сън и дневни увреждания. Въпреки че случаите са малко редки, свръхактивната щитовидна жлеза също се счита за предразполагащ фактор за нощни ужаси, вид парасомния разстройство на съня, характеризиращо се с внезапни, ужасени изблици през нощта.

Навиците на сън могат да играят роля за вашата податливост към заболявания на щитовидната жлеза. Едно проучване установи, че хората, които спят по-малко от седем часа на ден, са изложени на по-голям риск от развитие на хипертиреоидизъм, докато спането на повече от осем часа на ден може да увеличи риска както от свръхактивна, така и от недостатъчна активност на щитовидната жлеза. Освен това се смята, че оптималният сън поддържа здрава имунна система и хората с по-слаба имунна система са изложени на по-висок риск от развитие на дисфункция на щитовидната жлеза.

Кога да посетите лекар

Хипотиреоидизмът се развива бавно, така че много хора няма да забележат симптомите си с години. Той също така споделя симптомите с широк спектър от други медицински състояния, така че Вашият лекар вероятно ще назначи допълнителни изследвания. Същото важи и за хипертиреоидизма и повечето диагнози за свръхактивна щитовидна жлеза също включват множество кръвни изследвания. За много по-възрастни пациенти хипертиреоидизмът може да се прояви по различен начин и може да бъде объркан с депресия или деменция, тъй като може да причини подобни симптоми като загуба на апетит и социално оттегляне.

Тези допълнителни кръвни тестове могат да оценят броя на вашите тироксин, трийодтиронин и тиротропин, за да се определи дали щитовидната жлеза е свръхактивна или недостатъчно активна. На хората с хипотиреоидизъм може да бъде предписан левотироксин, изкуствен хормон, предназначен да засили функцията на щитовидната жлеза, и да бъде тестван шест до осем седмици след започване на приема на лекарството, за да се види дали броят им се е подобрил. При съмнение за хипертиреоидизъм на пациента може да бъде предписан метимазол или друг вид антитиреоидни лекарства.

Изследването на щитовидната жлеза често се назначава за бременни жени поради по-високия им риск от развитие на заболяване на щитовидната жлеза. Тези тестове могат да бъдат предложени и за хора, търсещи лечение на плодовитост, тъй като както хипотиреоидизмът, така и хипертиреоидизмът могат да доведат до затруднение при зачеването.

Ако забележите неравномерна бучка или подуване отстрани на гърлото, може да искате да си уговорите среща с Вашия лекар – това може да е първият признак на рак на щитовидната жлеза, състояние, при което приблизително 47 000 възрастни се диагностицират всяка година. Други симптоми на рак на щитовидната жлеза включват затруднено дишане или преглъщане или необичайно дрезгав глас. Ракът на щитовидната жлеза може да възникне поради генетично наследени състояния, а излагането на радиация – особено като дете – също може да увеличи риска.

Съвети за по-добър сън при проблеми с щитовидната жлеза

Хората със заболявания на щитовидната жлеза, които изпитват загуба на сън или смущения, могат да намерят облекчение, като вземат определени мерки.

За мнозина намирането на подходящата температура в спалнята е ключово. Много експерти са съгласни, че 65 градуса по Фаренхайт (18,3 градуса по Целзий) (11) е оптималната температура на съня за повечето хора. Въпреки това, тези със заболяване на щитовидната жлеза могат да се чувстват по различен начин, тъй като хипертиреоидизмът може да причини нощно изпотяване, а хипотиреоидизмът може да намали вашата поносимост към студа. Диапазонът от 60-67 градуса по Фаренхайт (15,6-19,4 градуса по Целзий) се счита за разумен и може да откриете, че предпочитаната от вас температура пада извън този диапазон, ако живеете със заболяване на щитовидната жлеза.

Практикуването на добра хигиена на съня също може да подобри качеството на съня ви, независимо дали имате заболяване на щитовидната жлеза. Хигиената на съня се отнася до практики и навици, които насърчават последователния, непрекъснат и възстановителен сън. Те включват лягане и събуждане по едно и също време (включително през уикендите), избягване на електронни устройства до един час преди лягане и ликвидация вечер с тиха музика, леко разтягане и други релаксиращи дейности.

Здравословната диета също е от решаващо значение за хигиената на съня. Тежките ястия преди лягане могат да попречат на съня, затова е по-добре вместо това да изберете леки закуски. Хората с проблеми с щитовидната жлеза трябва да обърнат особено внимание на приема на йод, тъй като твърде много или твърде малко йод в диетата може да повлияе на активността на щитовидната жлеза. Може също да избягвате кофеина и алкохола в часовете преди лягане, тъй като и двете вещества могат да нарушат съня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector