Menu Close

Бременност и сън

За много жени сънят може да бъде уклончив по време на бременност. Физическият дискомфорт, промяната на хормоните и вълнението и безпокойството от това, че сте нова майка водят до множество проблеми със съня. Всъщност се смята, че поне 50 процента от бременните жени страдат от безсъние.

Сънят е съществена част от пренаталните грижи. Ако се мъчите да спите добре по време на бременност, не сте сами. Ще обсъдим често срещаните проблеми със съня за бременни жени, ще разгледаме най-добрите позиции за сън при бременност и ще споделим съвети как да постигнем възможно най-добрия сън по време на бременност.

Защо сънят се променя по време на бременност?

Множество фактори водят до безсъние по време на бременност. Започвайки през първия триместър, променливите нива на хормоните причиняват генерализиран дискомфорт и други проблеми, които могат да затруднят заспиването и заспането. Те могат да включват:

 • Гадене
 • Повръщане
 • Чувствителност на гърдите
 • Повишена сърдечна честота
 • Задух
 • По-висока телесна температура
 • Често уриниране през нощта
 • Крампи на краката

С течение на времето бъдещите майки също могат да изпитват болки в гърба и да имат проблеми с намирането на удобна позиция за настаняване на нарастващата бебешка подутина, особено когато бебето започне да рита през нощта. Безпокойството относно предстоящите раждания, новородената майка, жонглирането с работата и домашните задължения или други притеснения могат да накарат съзнанието ви да препуска през нощта. През третия триместър много бременни жени изпитват живи, обезпокоителни сънища, които могат допълнително да влошат качеството на съня.

Въпреки че за повечето бременни жени е обичайно да изпитват поне няколко от горните симптоми, понякога те могат да бъдат свързани с нарушение на съня. Нарушенията на съня могат да бъдат свързани с по-нататъшни проблеми за майката или бебето, така че е важно да говорите с Вашия лекар, ако имате някакви симптоми.

Чести нарушения на съня и проблеми по време на бременност

Най-честите нарушения на съня, които обикновено се появяват по време на бременност, са обструктивна сънна апнея, синдром на неспокойните крака и гастроезофагеален рефлукс.

 • Обструктивна сънна апнея: Увеличаването на теглото и назалната конгестия водят до много жени, които започват да хъркат по време на бременност, което може да е рисков фактор за високо кръвно налягане. Някои жени могат да продължат да развиват обструктивна сънна апнея (OSA), състояние на сън, характеризиращо се с хъркане, задъхване и повтарящи се пропуски в дишането, които нарушават качеството на съня. OSA може да възпрепятства притока на кислород към плода и да увеличи риска от прееклампсия, гестационен диабет и цезарово сечение. Смята се, че засяга до 1 на 5 жени по време на бременност.
 • Синдром на неспокойните крака: Хората със синдром на неспокойните крака (RLS) са измъчвани от усещания, най-добре описани като пълзене, гъделичкане или сърбеж, които причиняват неудържимо желание за движение на краката. Това състояние може да затрудни заспиването, тъй като симптомите са по-тежки, когато човекът е в покой. Смята се, че RLS засяга до една трета от жените в третия триместър на бременността.
 • Нарушение на гастроезофагеалния рефлукс: Иначе известно като киселини в стомаха или киселинен рефлукс, разстройството на гастроезофагеалния рефлукс (ГЕРБ) причинява неудобно усещане за парене в хранопровода, особено когато лежите. Това е често срещана причина за безсъние при бременни жени през всички тримесечия, за които се смята, че засягат една четвърт от бременните жени през първия триместър и до половината през третия. Дългосрочният ГЕРБ може да увреди хранопровода.

Защо сънят е толкова важен по време на бременност?

Получаването на качествен сън по време на бременност е важно както за майката, така и за бебето. За майката тези безсънни нощи в крайна сметка водят до умора и сънливост през деня. Сънят също играе важна роля в паметта, ученето, апетита, настроението и вземането на решения – всичко това е важно при подготовката за посрещане на новородено бебе във вашия дом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector