Menu Close

Лишаване от сън и следродилна депресия

Лишаването от сън е неизбежна част от това да си нова майка. Внезапните промени в нивата на хормоните, натрупаната умора от бременността и денонощните изисквания за грижа за ново бебе могат да дадат своето мнение и често майките изпитват спад в енергията и настроението през първите няколко седмици след даването раждане.

Повечето от новите майки изпитват така наречения бебешки блус. Приблизително за една на всеки осем жени тези негативни чувства се превръщат в постоянно състояние, известно като следродилна депресия. Разграничаването на недоспиването и следродилната депресия може да бъде трудно, особено тъй като едното състояние може да влоши другото. Всъщност умората е един от критериите, които лекарите обикновено вземат предвид, когато диагностицират депресия.

Знанието как да се идентифицира следродилната депресия е важно, тъй като това е сериозно състояние, което може да не изчезне от само себе си без подходящо лечение. По-доброто разбиране на връзката между недоспиването и следродилната депресия може да ви помогне да разпознаете кога да потърсите помощ от лекар.

Какво представлява следродилната депресия?

Жените с следродилна депресия могат да се чувстват преобладаващо тревожни, безнадеждни и неспособни да станат от леглото. Тези чувства продължават повече от две седмици и са по-тежки, отколкото само бебешкият блус. Те също могат да попречат на способността да се води ежедневния живот. В редки случаи някои майки развиват следродилна психоза и може да имат халюцинации, суицидни идеи или мисли за увреждане на бебето.

Майките с следродилна депресия често имат проблеми с обвързването с бебетата си. В резултат на това следродилната депресия може също да има значителни ефекти върху развитието на детето, причинявайки проблеми с настроението, ниско самочувствие и затруднения, свързани с връстниците.

Наличието на следродилна депресия след първото дете повишава вероятността от поява на следродилна депресия след последващи бременности. Депресията след раждането също е по-често срещана при някои групи, като майки за първи път, майки на недоносени бебета, жени с предишна депресия и такива, които нямат силна мрежа за подкрепа. Все по-признат допринасящ фактор за следродилна депресия и тревожност е липсата на сън.

Може ли липсата на сън да причини следродилна депресия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector