Menu Close

Спящата бременна: Първи триместър

Не отнема много време, докато бременността започне да оказва влияние върху тялото ви. Много преди бебешката бучка да започне да се проявява, ще изпитате сутрешно гадене, често уриниране и други симптоми, които затрудняват съня. За много жени изчерпването на първия триместър е още по-трудно поради факта, че те все още крият бременността си от приятели и познати.

Чувствате се в загуба как да спите по време на бременност през първия триместър? Събрахме съвети за това как да се справите с най-често срещаните проблеми със съня през първия триместър, за да можете да получите останалото, от което се нуждаете, за да отгледате здраво бебе.

Как се променя сънят през първия триместър?

Сънят през първия триместър е до голяма степен повлиян от повишаващите се нива на прогестерон, който е необходим за поддържане на бременността, но може да ви накара да се чувствате по-уморени и неудобно топли. Можете също така да откриете, че часовникът на тялото ви се измества, което ви подтиква да приемете по-ранно лягане.

Парадоксално е, че много бременни жени съобщават, че се чувстват уморени през деня и също имат проблеми със съня през нощта. За тези, които успеят да кимнат, изследванията показват, че жените са склонни да получат некачествен сън през първия триместър, което води до умора през деня. Докато само 1 от 10 бременни жени отговаря на критериите за клинично безсъние през първия триместър, разпространението на оплакванията, свързани със съня, е много по-високо.

Както скоро ще разберете, терминът „сутрешно гадене“ е малко погрешно наименование. Гаденето и повръщането могат да ви измъчват през целия ден и цяла нощ през първия триместър. Това не само изчерпва енергийните ви запаси, но може и да ви принуди да станете от леглото през нощта.

Непрекъснатите почивки в банята и други промени в тялото ви също могат да затруднят комфорта. Много жени се оплакват от главоболие и нежни гърди през първия триместър, както и от подуване на корема и запек поради забавяне на храносмилателната система. Някои жени може вече да започнат да изпитват киселини и сънна апнея, въпреки че най-често това е по-лошо през третия триместър.

Защо сънят е важен през първия ви триместър

Сънят през първия триместър е по-важен, отколкото повечето от нас си дават сметка, но засега тези безсънни нощи най-вероятно ще ви засегнат повече от бебето. Лишаването от сън през първия триместър е свързано с гестационен захарен диабет и високо кръвно налягане през третия триместър, както и със самоотчетени стрес и депресия. Някои изследвания показват, че нарушеното от съня дишане може да е рисков фактор за спонтанен аборт.

Как да спим по-добре през първия си триместър

Първият триместър на бременността може да бъде труден, но практикуването на добри навици за сън може да ви помогне да спите по-спокойно и да увеличите общото си време за сън.

Коя е най-добрата позиция за спане през първия триместър?

През първия триместър можете да спите във всяка позиция, която ви харесва, но е разумно да започнете да практикувате страничен сън. Многобройни изследвания показват, че сънят в ляво е най-добрата поза за сън за вас и плода в по-късна бременност. Докато бебето расте, това подобрява кръвообращението, като предотвратява налягането на матката да почива върху вените, гърба и вътрешните органи. Преминаването в тази позиция по-рано може да улесни прехода за онези, които са склонни да предпочитат спането на стомаха или гърба.

От друга страна, сънят е хубаво нещо, към което да се стремите сами по себе си през първия триместър. Не се притеснявайте твърде много, ако не можете да се отклоните на ваша страна. Можете също така да продължите да спите по гръб или стомах, докато това стане неудобно. Бременните жени, които страдат от нежни гърди, могат да се опитат да носят свободен сутиен за сън за облекчение.

Спящи продукти за помощ при сън в първия триместър

Пренаталните витамини са много важни, за да се гарантира, че плодът получава достатъчно храна, за да се развива правилно. Пренаталните витамини могат да помогнат за предотвратяване на състояния като синдром на неспокойните крака, често срещана причина за безсъние при бременни жени. Причината за синдрома на неспокойните крака е неизвестна, така че не е ясно дали това състояние се причинява или влошава от един или повече недостига на витамини.

Първият триместър на бременността е много деликатен етап и най-добре е да избягвате каквито и да било лекарства, особено хапчета за сън.

Съвети за сън през първия триместър

Сега е моментът да бъдете активни по отношение на хигиената на съня, надявайки се да възприемете добри навици, които ще останат с вас през цялата бременност.

  • Практикувайте добра хигиена на съня. Един добър нощен сън започва много преди да легнете. Опитайте се да избягвате смартфони, телевизионни екрани и лаптопи един час преди лягане, тъй като синята светлина задейства мозъка ви да остане буден. Вместо това помислете за разпускане с релаксираща топла вана, добра книга или успокояващ музикален плейлист. Когато гаденето и умората не действат, сексът с партньора ви е здравословен изход, който може да помогне за съня.
  • Помислете как диетата влияе върху това как се чувствате и колко добре спите. Можете също така да промените диетата си и да избягвате да ядете непосредствено преди лягане, за да намалите дискомфорта през нощта. Бременните жени, които страдат от гадене през първия триместър, трябва да се опитват да ядат чести по-малки и питателни ястия вместо по-големи. За да предотвратите киселини, избягвайте пикантни и мазни храни. Ако трябва, хапнете лека закуска преди лягане или дръжте крекери до нощното шкафче, за да предпазите от среднощни пристъпи на гадене.
  • Останете хидратирани. Бременните жени се съветват да пият обилно количество вода, но е по-добре да си ги набавят през деня, ако е възможно. Намаляването на кофеина и други течности в часовете преди лягане може да помогне да се намали броят пъти, в които трябва да посещавате банята през нощта. Разбира се, извършването на няколко допълнителни пътувания до банята е неизбежно през първия триместър. Като инсталирате нощна лампа, вместо да включите светлината, можете да намалите прекъсването и да помогнете на тялото си да заспи по-бързо.
  • Спете някъде хладно и тъмно. Вероятно ще работите по-топло от нормалното, така че е изключително важно да поддържате спалнята си хладна. Творческите помощни средства за сън като тапи за уши, машина за бял шум или маска за очи могат да блокират шума и светлината, за да осигурят по-спокойна среда за сън с по-малко разсейвания. Също така помислете за инвестиране в нов матрак и дишащи чаршафи. И въпреки че все още не се показвате, никога не е рано да инвестирате в чифт свободни, удобни пижами.

Понякога, каквото и да опитате, просто изглежда невъзможно да се наспите добре. За жените, които постоянно се измъчват от умора през първия триместър, кратката дневна дрямка може да бъде решението. Това е деликатен баланс, тъй като дременето е свързано с хипергликемия и твърде много дрямки или дрямки, дълги много часове, може да затруднят заспиването през нощта.

Съвети за психично здраве

Ако искате да направите най-доброто за вашето бебе, вие също трябва да се грижите за себе си. Не се чувствайте виновни, ако трябва да се откажете от някои ангажименти, за да отделите повече време за самообслужване. Тези, които все още работят през първия триместър, може да са добавили стрес от допълнителните отговорности. Организирането на кратки почивки за разходка или леко разтягане по време на работа може да помогне за облекчаване на тежестта.

Редовното упражнение може да помогне при умора и да улесни спокойния сън през нощта. Йога и плуване са две добри възможности, които могат да бъдат съобразени с изискванията на пренаталното лечение. Някои бременни жени също могат да намерят облекчение в дневниците, медитациите, направляваните образи, дълбокото дишане или пренаталния масаж.

Намерете няколко техники за разбиване на стреса, които работят за вас, и потърсете помощ от вашата система за поддръжка или от професионалист, ако се чувствате съкрушени. И не се притеснявайте, става по-добре, преди да се влоши. На втория и третия триместър обикновено носи шанс да се изравнят по така нужния сън преди финалната права.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector