Menu Close

Спящата бременна: Втори триместър

Вторият триместър е вълнуващо време на бременността, като сутрешното гадене отслабва и бебето започва да се показва. За повечето жени вторият триместър също е облекчение по отношение на качеството на съня. Все пак има редица фактори, които трябва да вземете предвид, ако искате да спите добре през втория триместър.

Ще разгледаме дали е добре да спите по гръб и стомах, докато сте бременна през второто тримесечие. Също така ще разгледаме някои от често срещаните състояния на съня, които могат да възникнат през втория триместър, включително сънна апнея и киселини, и ще предоставим съвети как да подобрите качеството на съня си.

Как се променя сънят през втория триместър?

Повечето жени смятат, че е много по-лесно да спят през втория триместър в сравнение с първия и третия триместър. Стабилизиращите нива на хормоните ви дават добре дошла почивка от сутрешно гадене и нежни гърди, а бебето все още не е достатъчно голямо, за да се намеси драстично в съня. Освен това матката се е отдалечила по-далеч от пикочния мехур, намалявайки честотата на пътуванията до банята.

Средно през второто тримесечие жените са склонни да спят около 7,5 часа на нощ. Нашият съвет е да използвате този триместър разумно, подготвяйки се за пристигането на бебето, но също така давайки приоритет на натрупването на енергийни резерви за по-облагащия трети триместър.

Вторият триместър носи няколко собствени проблема със съня. Може да започнете да изпитвате крампи на краката и подути крака, докато наддаването на тегло и разхлабването на връзките в областта на таза може да причини болка в долната част на гърба. Много бременни жени също сънуват странни, живи сънища и откриват, че са склонни да се събуждат и заспиват по-рано, както през първия триместър. Главоболието също е често срещано явление, но повечето са доброкачествени като мигрена и главоболие от напрежение. Не забравяйте обаче да ги споменете на вашия доставчик на грижи, тъй като понякога те могат да показват нещо по- сериозно.

Тъй като бебешката подутина расте и носните проходи започват да се претоварват, вторият триместър понякога може да доведе до повишено хъркане и обструктивна сънна апнея. Запекът и киселините също измъчват някои жени, въпреки че последното обикновено е по-лошо през третия триместър.

Около 20-седмичната точка майките ще започнат да усещат как бебето им се движи. За много жени това е моментът, в който ви се струва, че сте на път да станете нова майка, осъзнаване, което носи вълнение, но и безпокойство.

Защо сънят е важен през втория триместър

Вторият триместър е най-добрият ви шанс да получите качествен сън преди бебето да дойде, така че е важно да направите това приоритет. Недостатъчният сън през втория триместър е свързан с гестационен диабет, стрес, депресия и намалено качество на живот. По-специално сънната апнея може да бъде рисков фактор за преждевременно раждане, прееклампсия и гестационен захарен диабет.

Как да спим по-добре през второто тримесечие

Управлението на състоянията на съня, свързани с бременността, и практикуването на здравословна хигиена на съня могат да ви помогнат да победите безсънието през втория триместър. Това включва приемане на най-добрите пози за сън за вас и бебето.

Коя е най-добрата позиция за спане във втория триместър?

Спането от лявата страна се счита за най-добрата позиция за сън за по-късна бременност, тъй като позволява неограничен приток на кръв към плода и бъбреците. Въпреки че това може да не е необходимо още в началото на втория триместър, сега е подходящ момент да се упражните да превключвате към лявата си страна. Ако имате проблеми с намирането на удобна позиция, накланянето може да е добър вариант.

Спящият в стомаха може да е добре през първата част на втория триместър, докато нарастващото бебешко подуване не направи тази поза неудобна. Започвайки около 16-та седмица, трябва да се опитате да избягвате да спите по гръб. Тази позиция поставя тежестта на матката върху долната куха вена, което може да прекъсне притока на кръв, да причини подуване на краката и глезените.

Ако не сте естествен спящ, можете да опитате да използвате стратегически поставени възглавници, за да предотвратите преобръщане на гърба си. Възглавница за тяло или клин за бременност може да ви помогне да заемете по-удобна позиция. По същия начин, по-малките възглавници, прибрани под кръста и корема, могат да облекчат натиска, а възглавницата между коленете може да помогне за подобряване на подравняването на бедрата и гръбначния стълб.

Спящи продукти за помощ при сън във втория триместър

Най-добре е да не приемате лекарства като хапчета за сън по време на бременност, освен ако не е предписано от Вашия лекар, но може да помислите за други помощни средства за сън. Минералните добавки и лекото разтягане преди лягане могат да помогнат за намаляване на спазмите в краката. Някои бременни жени използват билкови лекарства, въпреки че винаги трябва първо да се консултирате с Вашия лекар. Ароматът на лавандула е сравнително безобиден избор, който може да помогне на някои хора да спят. Допълнителните опции включват когнитивна поведенческа терапия (CBT-I), ръководени упражнения за релаксация, йога и акупунктура.

Ако вашата спалня е шумна или твърде светла, може да опитате машина за бял шум или маска за очи. Сега, когато тялото ви расте, също е важно да намерите подходящо поддържащ матрак и възглавница.

Съвети за хигиена на съня за втория триместър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector