Menu Close

Спя по време на третия триместър

Третият триместър на бременността носи множество промени, свързани със съня, тъй като наддаването на тегло и натискът на нарастващия плод започват да оказват пряко въздействие върху мускулите, ставите и кръвния поток.

Ако не можете да спите и сте бременна през третия триместър, продължете да четете за съвет как да подобрите качеството на съня си. Ще разгледаме по-отблизо факторите, които влияят на съня в третия триместър, включително състояния като сънна апнея и синдром на неспокойни крака, и ще обсъдим най-добрите позиции за сън при бременност в третия триместър.

Как се променя сънят през третия триместър?

За повечето жени третият триместър е най -труден, като освен всичко друго носи болки в гърба, киселини и сънна апнея. Не само е по -трудно да получите качествен сън, но и ще изпитате умора през деня в резултат на промяната на тялото.

Болки в гърба и общ дискомфорт

Смята се, че 2 на 3 жени страдат от болки в долната част на гърба и болки в мускулите по време на бременност, което от своя страна причинява нарушения на съня. Жените с по-високи нива на депресия или тревожност обикновено описват болките в гърба като по-тежки.

Депресия, безпокойство и безсъние

Безсънието засяга приблизително 3 от 4 жени по време на късна бременност. Основните двигатели на безсънието при бременни жени включват тревожност, депресия, нарушени сънища, нощно събуждане, ритане на плода и други движения, както и болка и дискомфорт от бебешката подутина Честите почивки в банята поради свръхактивни бъбреци и тежестта на матката срещу пикочния мехур също могат да нарушат съня.

Хъркане и сънна апнея

Значителен брой жени развиват хъркане и сънна апнея по време на бременност. Въпреки че често е доброкачествено, това може да е и предупредителен знак за по-тежко състояние. Изследванията показват, че хъркането е свързано с високо кръвно налягане и прееклампсия, докато сънната апнея може да увеличи риска от майчина заболеваемост. Сънната апнея също изглежда корелира с гестационния диабет.

Крампи на краката и синдром на неспокойните крака

Изследванията показват, че колкото 1 на 3 жени имат синдром на неспокойни крака през третия триместър, характеризиращ се с неудобни усещания, които провокират неудържимо желание за движение на краката. Синдромът на неспокойните крака се появява повече, когато тялото е в покой и може да направи практически невъзможно заспиването. Третият триместър също носи нощни крампи на краката за много жени.

Киселини в стомаха

Тъй като храносмилателната система се забавя в края на бременността, много бъдещи майки развиват киселини. Това дискомфортно състояние включва изтичане на киселина обратно през хранопровода, причинявайки усещане за парене в гърдите.

Защо сънят е важен през третия триместър

Лошият сън през третия триместър е свързан с множество проблеми, като най-сериозните са прееклампсията и преждевременното раждане. Бременните жени, които изпитват безсъние или обичайно хъркане, изглежда са по-склонни да раждат бебе, което е твърде голямо или твърде малко за гестационната възраст, а изследванията показват, че жените, които изпитват проблеми със съня в края на бременността, имат по-дълги трудове и са по-склонни да се нуждаят от цезарово сечение.

Що се отнася до рисковете за майката, лошият сън изглежда също е свързан с по-висок риск от гестационен захарен диабет. На свой ред по-добрият сън е свързан с по-успешно кърмене и по- малък шанс за депресия по време на бременност и след раждането.

Как да спим по-добре през третия триместър

Чрез комбинация от хигиена на съня, витаминни и минерални добавки и по-безопасни позиции за сън, бременните жени могат да подобрят качеството и количеството на съня си. Не забравяйте винаги да се консултирате с вашия доставчик на здравни грижи, преди да промените рутината си или да започнете ново лекарство и да ги информирате незабавно, ако имате симптоми, които могат да показват сериозно състояние.

Коя е най-добрата позиция за сън при бременност в третия триместър?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector