Menu Close

REM разстройство на поведението на съня

Обикновено по време на REM сън тялото изпитва временна парализа на повечето мускули на тялото, докато мозъкът е активен и сънува. Това ни позволява да мечтаем тихо и безопасно през цялата нощ. При лица с REM разстройство на поведението на съня парализа не настъпва по време на REM етапа. Вместо това тялото и гласът им изпълняват мечтите си, докато остават заспали.

По-малко от един процент от хората имат REM разстройство на поведението на съня. Обикновено започва след 50-годишна възраст и болестта е свързана с други невродегенеративни нарушения, включително болестта на Паркинсон, деменция на тялото на Леви и множествена атрофия на системата. Симптомите често се влошават с времето. Състоянието обикновено изисква лечение, тъй като увеличава риска от нараняване на себе си и партньора си в леглото.

Какво е REM разстройство на поведението на съня?

REM разстройството на поведението на съня е състояние, характеризиращо се с внезапни движения на тялото и вокализации, докато човек изпитва живи сънища по време на REM сън. Това е специфичен вид парасомния, който описва ненормално поведение по време на сън.

По време на нормалния REM сън тялото изпитва временна мускулна парализа, известна като атония, докато мозъкът проявява активност, подобна на будност. Кръвното налягане се повишава, дишането става неравномерно и очите бързо се стрелят във всички посоки (оттук и терминът „бързо движение на очите“). Временната парализа на REM съня ни позволява да мечтаем безопасно, лежейки неподвижно, докато мозъкът е активен. Тази парализа обхваща повечето скелетни мускули и изключва мускулите, които ни помагат да дишаме, смиламе и някои мускули на очите. REM сънят представлява около 25 процента от общия нощен сън, като по-голямата част от него се извършва през втората половина на нощта.

За лица с REM разстройство на поведението на съня не се случва нормална мускулна парализа, което дава възможност на човека да изпълни физически мечтите си. REM разстройството на поведението на съня може да се прояви като малки мускулни потрепвания и тих сън, говорещ със силен вик, удар, ритане, хващане на партньора им в леглото и скачане от леглото. Интересното е, че сънищата, свързани с REM разстройство на поведението на съня, често са интензивни и плашещи. Хората могат да мечтаят за преследване или нападение и могат несъзнателно да реализират мечтата в реалния живот.

Колко често се среща REM разстройството на поведението на съня?

Това е сравнително рядко, засяга между 0,5 до 1% от възрастните. REM разстройството на поведението на съня е по-често при мъже и възрастни над 50-годишна възраст. Макар и рядко, това разстройство може да се появи и при деца от по-рисковите групи.

REM Симптоми на разстройство на съня

REM симптомите на разстройство на поведението на съня могат да включват

  • Незначителни движения на крайниците
  • По-изразени движения на тялото като удари с юмруци, махане с ръка, ритане, седене в леглото или скачане от леглото
  • Вокализации, включително говорене, викове или писъци

Хората не са наясно с това поведение по време на епизоди и всъщност много хора откриват, че имат REM разстройство на поведението на съня, когато са им казани за симптомите от партньор в леглото или съквартирант.

Когато човек има епизод, той обикновено може да бъде събуден относително лесно. Когато се събудят, те обикновено са нащрек, последователни и могат да си припомнят съдържанието на съня.

REM сънят обикновено започва около 90 минути след като заспите, а етапите на REM сън стават по-дълги през втората половина на нощта. По тази причина епизодите на REM разстройство на поведението на съня често възникват по-късно в период на сън.

Епизодите могат да се появят веднъж или няколко пъти през нощта. Хората могат да ги изпитат няколко пъти в годината или всяка вечер. REM разстройството на поведението на съня може да се развие внезапно или постепенно, но симптомите обикновено се влошават с течение на времето.

Усложнения на REM разстройство на съня

Поради потенциално насилствения характер на техните движения, хората с REM разстройство на поведението на съня могат да изложат себе си – и всеки, с когото споделят леглото си – в риск от физическо нараняване. В зависимост от естеството на съня и средата на спалнята им, тези наранявания могат да бъдат животозастрашаващи. До 90 процента от съпрузите с тези с REM разстройство на съня съобщават, че имат проблеми със съня и над 60 процента са претърпели физическа травма.

Дори когато потенциалът за физическо нараняване е намален, нарушаването на съня на индивида или неговия партньор в съня все още може да бъде достатъчно тежко, за да причини проблеми в отношенията. Близо две трети от двойките обаче продължават да спят заедно въпреки риска от нарушен сън.

Как се диагностицира REM разстройство на съня?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector