Menu Close

Синдром на неспокойните крака (RLS)

Синдромът на неспокойните крака (RLS), наричан още болест на Уилис Екбом, причинява дискомфортни чувства в краката, като сърбеж, боцкане, дърпане или пълзене. Тези усещания създават непреодолимо желание за движение на краката.

Хората с RLS могат да ходят, да се разтягат или да разклащат краката си, за да постигнат облекчение. Симптомите обикновено са по-лоши, когато са неактивни, включително когато се отпускат или лежат. В резултат на това симптомите на RLS често нарушават съня.

RLS засяга 5 до 10% от възрастните и 2 до 4% от децата в САЩ и се среща при жените по-често, отколкото при мъжете. Хора от всички възрасти могат да развият RLS, но най-тежките симптоми обикновено се наблюдават при възрастни възрастни.

Какви са симптомите на синдрома на неспокойните крака?

Усещанията, свързани с RLS, се различават от нормалните усещания, изпитвани от тези, които нямат разстройството. Това ги прави трудни за характеризиране. Според Международната класификация на нарушенията на съня, думите и фразите, които най-често се използват от пациентите с RLS за описване на чувствата, са:

  • “Изнервен”
  • „Неудобно“
  • „Неспокойно“
  • „Трябва да се разтегна“
  • „Желание за движение“
  • „Краката искат да се движат сами“

Научете повече за симптомите на RLS тук.

Синдром на неспокойните крака и безсъние

Желанието да се движат краката затруднява заспиването и задържането на съня за много хора с RLS. Проучване установи, че 88% от хората с RLS съобщават за поне един симптом, свързан със съня. Симптомите на RLS често се появяват скоро след полагане през нощта и пациентите ще ритат, извиват се или масажират краката си, за да намалят усещането. Някои хора с RLS са принудени да станат от леглото и да ходят или да се разтягат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector