Menu Close

Лечение на синдрома на неспокойните крака (RLS)

Синдромът на неспокойните крака (RLS), известен иначе като болест на Уилис-Екбом, е разстройство, характеризиращо се с неудобни усещания за изтръпване и неудържимо желание за движение на краката. Изглежда, че симптомите следват циркадния ритъм, обикновено се влошават през нощта и често пречат на съня.

Лечението на синдрома на неспокойните крака има за цел да намали дискомфорта от симптомите и да подобри качеството на съня. Докато симптомите на RLS може никога да не изчезнат напълно, те могат да бъдат значително подобрени чрез комбинация от промени в начина на живот, витаминни и минерални добавки, медицински изделия и лекарства.

Създаване на план за лечение на синдрома на неспокойните крака

Когато лекуват RLS, лекарите трябва да вземат предвид тежестта на състоянието и степента, до която то влияе върху качеството ви на живот. Поради възможността за странични ефекти, лекарите може да предпочетат да избягват предписването на лекарства за леки симптоми, които не пречат на ежедневния живот.

Тъй като RLS може да възникне самостоятелно или в резултат на друго медицинско състояние, може да се наложи лечението на симптомите на RLS да се подходи по различен начин в зависимост от основната причина. Преди да продължите с лечението на RLS, експертите препоръчват да се търсят други състояния, които биха могли да причинят или влошат симптомите на RLS. Общите виновници включват:

 • Лишаване от сън
 • Стрес
 • Заседнал начин на живот
 • Затлъстяване
 • Употреба на алкохол, никотин, кофеин
 • Бременност
 • Диабет
 • Дишане с нарушено сън
 • Периферна невропатия
 • Бъбречна недостатъчност
 • Лекарства като антихистамини и някои антидепресанти

За много хора справянето с тези фактори може да доведе до драстично намаляване на симптомите на RLS. Въпреки това, ако симптомите все още са притеснителни или ако пречат на съня, лекарите могат да посъветват допълнителни средства.

Синдром на неспокойните крака и хранене

Много случаи на RLS са свързани с  дефицит на желязо, който може да се лекува с железни добавки. Те имат малко странични ефекти освен стомашни оплаквания и запек и работят за намаляване на симптомите на RLS при много хора с ниски нива на желязо и феритин или желязодефицитна анемия. След проверка на нивата на желязо и феритин, Вашият лекар може да предпише железни добавки самостоятелно или заедно с други лекарства.

Други витамини и минерали като магнезий, цинк и витамин D също могат да играят роля в RLS. Бременните жени, по-специално могат да се възползват от фолат добавки, докато хората с бъбречни проблеми могат да се възползват от витамин С и Е добавки.

Домашни средства за лечение на синдрома на неспокойните крака

Домашните лекарства предлагат лесен начин за подобряване на симптомите на RLS. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърди доколко ефективни са тези методи, много хора с леки до умерени симптоми на RLS намират облекчение от комбинация от следното:

 • Преместване на краката : Преместването на засегнатата част на тялото обикновено води до облекчение от дискомфортни усещания, въпреки че симптомите могат да се върнат, когато движението престане.
 • Прилагане на здравословни навици за хигиена на съня : RLS може да причини загуба на сън, но се влошава и от проблеми със съня. Опитайте се да спазвате редовен график на съня и попитайте Вашия лекар за персонализирани съвети за хигиена на съня.
 • Избягване на тютюн и здравословно хранене : Фондация „Синдром на неспокойните крака“10препоръчва намаляване на алкохола, кофеина, захарта и солта и спазването на здравословна диета, богата на витамини и минерали. В допълнение към облекчаване на симптомите на RLS, здравословната диета може да помогне за подобряване на качеството на съня.
 • Упражнение : Умерените упражнения и разтягане могат да помогнат за намаляване на симптомите на RLS. Въпреки това, хората с RLS трябва да бъдат внимателни с активността с висока интензивност, която може да причини мускулни крампи и скованост, които могат да влошат симптомите.
 • Получаване на масажи или самомасаж : Някои хора намират облекчение от симптомите на RLS след масажиране на засегнатите области.
 • Използване на топлина или студ : свързаният с RLS дискомфорт често може да бъде укротен чрез прилагане на топъл или студен компрес или вземане на топла вана преди лягане. Реакцията на температурата може да варира в зависимост от човек.

Изследователите също така предлагат акупунктура, електрическа стимулация, транскраниална магнитна стимулация, склеротерапия при разширени вени, инфрачервена светлина, йога и други методи за облекчаване на симптомите на RLS. Има обаче ограничени изследвания за това дали тези лечения са ефективни и дали ползите надвишават рисковете.

Медицински изделия за синдром на неспокойни крака

Обръща се ново внимание на възможността за използване на медицински изделия за подобряване на симптомите на RLS. Подобно на начина, по който движението на краката дава временно облекчение, тези медицински устройства имат за цел да намалят дискомфорта на симптомите на RLS, като осигуряват външна стимулация.

Досега Администрацията по храните и лекарствата (FDA) е одобрила две медицински устройства като RLS лечение: компресионно фолио за крака и вибрираща подложка. И двете се отпускат по рецепта и са предназначени за хора с умерена до тежка RLS.

В заключителната крак работи чрез прилагане на налягане, насочени към засегнатата област, обикновено подбедрицата или крак. За разлика от това, вибрационната подложка използва контрастимулация, за да маскира симптомите на RLS и да подобри качеството на съня. И двете устройства се считат за доста безопасни, въпреки че може да не са подходящи за хора с определени здравословни състояния.

Някои лекари също препоръчват използването на пневматично компресиращо устройство за облекчаване на симптомите на RLS. Смята се, че компресията на вените помага да се засили циркулацията и да се намалят дискомфортните усещания, причинени от RLS.

Лечение на синдрома на неспокойните крака

Понастоящем медикаментите се считат за златен стандарт за хора с умерена до тежка RLS. За да намалите риска от неприятни странични ефекти, винаги работете с лекар, за да намерите лекарството, което е точно за вас.

Хората с RLS, произтичащи от друго състояние, или тези с друго съображение, като бременни жени, деца, хора с тревожност или депресия или лица с бъбречни заболявания, може да се наложи да проявят допълнителна предпазливост, когато приемат лекарства.

RLS може да се лекува с няколко различни семейства лекарства, като най-често срещаните са допаминовите агонисти и лекарства против припадъци.

Допаминови агонисти

Лекарствата, насочени към допаминовите рецептори, са едно от най-ефективните лечения за RLS. Допаминовите агонисти могат да се приемат под формата на хапчета приблизително два часа преди лягане или да се прилагат непрекъснато през пластир. Понастоящем FDA одобри три допаминови агонисти за RLS: прамипексол, ропинирол и ротиготин.

Основен страничен ефект на допаминергичните лекарства е увеличаването (прогресивно влошаване) на симптомите на RLS, което може да се появи в много форми. Симптомите могат да се появят по-рано през деня, могат да станат по-интензивни, да се разпространят в други части на тялото или може да са необходими по-високи дози от лекарството, за да остане ефективно. Тези нежелани реакции могат да бъдат объркани с естествена прогресия на RLS, но те обикновено се обръщат, след като пациентът спре да използва лекарството. Коригирането на времето и дозата на лекарството може да намали увеличаването.

Други потенциални странични ефекти включват възстановяване на симптомите сутрин, нарастваща толерантност към лекарството, гадене, световъртеж, сънливост, безсъние, ортостатична хипотония и импулсивно или компулсивно поведение като хазарт.

Лекарства против припадъци

Лекарствата против гърчове често се използват за хора, които изпитват болка заедно с другите си симптоми на RLS. Тези лекарства придобиват популярност като лечение на RLS, тъй като изглежда действат, както и допаминергичните агонисти, но е по-малко вероятно да причинят увеличаване на симптомите на RLS.

FDA одобри габапентин енакарбил за употреба при RLS, като го предпочита пред стандартния габапентин, тъй като има по-малко странични ефекти. Друго подобно лекарство, прегабалин, също показва обещаващи резултати за симптомите на RLS и качеството на съня и носи нисък риск от странични ефекти.

FDA предупреждава, че лекарствата срещу гърчове могат да причинят опасни затруднения с дишането, особено за хора, които вече са изложени на риск, като например възрастни хора или хора с белодробни заболявания, както и за тези, които също приемат опиоиди или бензодиазепини. nti-припадъчните лекарства също могат да причинят увеличаване на симптомите на RLS, въпреки че те не са толкова вероятни, колкото допаминергичните лекарства, за да го направят. И накрая, хората, приемащи лекарства против гърчове, могат да получат проблеми със световъртеж, умора и сънливост.

Бензодиазепини

Бензодиазепините нямат пряк ефект върху симптомите на RLS, но могат да помогнат на хората с RLS да спят по-спокойно.

Поради възможността за развитие на толерантност, повечето лекари предписват бензодиазепини само ако други лекарства не действат. Хората със сънна апнея могат да открият, че бензодиазепините влошават симптомите им. Бензодиазепините могат също да причинят сънливост на следващия ден, умора и затруднена концентрация.

Опиоиди

Ниските дози опиоиди са последно лечение за хора с тежки симптоми на RLS, които не реагират на други лечения.

Опиоидите са силно пристрастяващи и повечето хора развиват толерантност, която води до необходимостта от все по-високи дози с течение на времето. Другите странични ефекти на опиоидите включват запек, гадене, замаяност и влошаване на сънната апнея.

Други лекарства

Няколко вещества, като валериана и валпроева киселина, понякога се използват за лечение на RLS, въпреки че не са одобрени от FDA. Поради липсата на изследвания за тяхната ефикасност и странични ефекти, Американската академия по медицина на съня препоръчва да не се използват за RLS.

Съвети за справяне със синдрома на неспокойните крака

Научаването да разпознавате и избягвате личните си задействания може да ви помогне да управлявате RLS с течение на времето.

Ефективните техники за минимизиране на симптомите на RLS варират от човек на човек. Много хора намират облекчение да поддържат активност през целия ден и да използват акупунктура, масаж, стречинг или техники за релаксация през нощта. През деня може да успеете да предотвратите симптомите на RLS, като запазите ума си зает, дори когато седите неподвижно с дейности като четене или чат с приятел.

Въпреки че RLS не е животозастрашаващо, разочарованието от невъзможността да се спи добре може да повлияе на психичното здраве. Когнитивно-поведенческата терапия, групите за подкрепа или обръщането към семейството и приятелите може да осигури допълнителни емоционални ресурси за справяне с RLS.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector